Uitspraak
RECHTBANK OOST-BRABANT
1.De procedure
- het tussenvonnis van 28 oktober 2015
- de akte van depot van 4 november 2015, waaruit blijkt dat Klemans een potje Libido7 Penis en een potje Libido7 Penis enlargement heeft gedeponeerd
- het proces-verbaal van comparitie van 14 juni 2016.
2.De feiten
“Ik heb enkele keren Libido7 via jullie eigen site besteld. Prima. Nu echter een keer via bol.com (die het weer via fametoys.nl regelen), in de veronderstelling dat precies hetzelfde product zou worden geleverd. Nu ik de pillen binnen heb, krijg ik echter twijfels. Het label ziet er wat anders uit (deels Engels, en een beetje ‘nep’) en de ingrediënten lijken ook wat anders. Kunnen jullie me bevestigen of ik wel the real deal heb gekocht? Ik ben er namelijk niet helemaal gerust op …”
“Wij zijn patent houder en merkrecht houder van Libido7, dit product wordt door ons en meerdere bedrijven aangeboden via uw website. 1 daarvan is Fametoys. Nu blijkt dat Fametoys ons merkrecht schendt en een nepproduct op de markt heeft gebracht met onze naam. … Wij zijn hierop gewezen door een koper bij u, deze stuurt het product ook retour, de foto’s zijn ingesloten. …”
“Kunt u mij aangeven wat er nep is aan het product. Wij kopen dit namelijk in via onze leverancier. Indien er misverstanden zijn kunnen we dit uiteraard meteen oplossen.”
“er staat geen batch nummer op, alle teksten zijn fout, er zit Yohimbe in, is al 8 jaar verboden enzovoort”), antwoordt [naam medewerker Fametoys] :
“… Wij kopen het product Libido7 bij Kythera International te Eindhoven. …”
3.Het geschil
4.De beoordeling
De bevoegdheid van deze rechtbank
“Cupido ruilde dvd’s met [naam medewerker Film & Media] en daarom kon zij de potjes voor € 19,50 leveren”) maakt aan die twijfels geen einde. Tot slot heeft de aan Film & Media gerichte factuur van [naam distributeur] slechts betrekking op 60 potjes (eveneens voor € 20,00 per stuk). Gesteld al dat zou komen vast te staan dat deze factuur betrekking heeft op een deel van de door Kythera verhandelde potjes met het oude etiket en dat deze potjes met toestemming van Klemans door [naam distributeur] in het economisch verkeer zijn gebracht door deze aan Film & Media te leveren, dan is daarmee nog niet de herkomst van alle door Kythera verhandelde potjes (volgens haar stelling 250) verklaard. Uit de uitspraak van het Europees Hof van Justitie van 1 juli 1999, IER 1999, 49 (Sebago/GB Unic) volgt dat Kythera ten aanzien van elk door haar verkocht exemplaar dient aan te tonen dat dit met toestemming van Klemans in het verkeer is gebracht. Het had derhalve op de weg van Kythera gelegen te stellen en nader feitelijk te onderbouwen dat alle door haar verkochte potjes in het verkeer zijn gebracht door [naam distributeur] en wel met toestemming van Klemans. De verwijzing door Kythera naar verschillende websites behelst geen feitelijke verklaring omtrent de herkomst van de door haar verhandelde potjes. Nu Kythera haar stellingen onvoldoende feitelijk heeft onderbouwd, komt de rechtbank niet aan een bewijsopdracht toe. Op grond van het vorenstaande moet worden vastgesteld dat van uitputting geen sprake is, zodat Klemans het recht heeft zich te verzetten tegen het gebruik van het merk Libido7 door Kythera.
assurancedoor de accountant. De rechtbank is er ambtshalve mee bekend dat een accountant, zeker als die accountant niet de huisaccountant is, die
assuranceniet kan geven. Toewijzing van het gevorderde leidt derhalve gemakkelijk tot executieproblemen (vergelijk arresten van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch in de zaak Stichting Pictoright / Art & Allposters International B.V.: onder meer ECLI:NL:GHSHE:2012:BX8701, ECLI:NL:GHSHE:2013:3019 en met name ECLI:NL:GHSHE:2014:809). Een minder ver strekkende opdracht tot het maken van een “rapport van feitelijke bevindingen”, zoals door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch voorgestaan (vergelijk ECLI:NL:GHSHE:2014:809 onder r.o. 13.10.5) biedt naar het oordeel van de rechtbank de merkhouder geen extra zekerheid ten aanzien van de juistheid van de opgave, omdat de accountant daarin kennelijk volgens zijn gedragsregels geen conclusies mag trekken. De accountant kan niet verklaren dat de opgave een getrouwe weergave van de werkelijkheid vormt en/of dat er geen aanwijzingen zijn dat de opgave onjuist of onvolledig is. Gelet op de beperkte zekerheid die een rapport van feitelijke bevindingen de merkhouder zal bieden naast de op te leggen dwangsom, rechtvaardigt dat niet de aanzienlijke kosten die daarmee gemoeid zijn, althans heeft Klemans zulks niet inzichtelijk gemaakt. Om die reden zal de rechtbank de gevorderde accountantsverklaring niet toewijzen. Klemans zal genoegen moeten nemen met een opgave van Kythera zelf. Kythera hoeft geen opgave te doen van contactgegevens van niet-professionele afnemers (consumenten). De termijn waarbinnen de opgave dient te worden gedaan zal worden bepaald op twee maanden na betekening van dit vonnis.
4.989,95