Uitspraak
“Artikel 6
De huisarts verklaart zich bekend met de mogelijkheid tot het opleggen van sancties aan de Huisarts door of namens het bestuur van de CHP in de gevallen en op de wijze zoals in het hiervoor bedoelde Reglement CHP is bepaald, zoals, maar niet beperkt tot, het niet-tijdig of niet volledig doen van opgave van zijn patiënten en/of het niet nakomen van zijn verplichtingen met betrekking tot de diensten.
Artikel 7
Deze overeenkomst is aangegaan ingaande 1 november 2001 en is aangegaan voor onbepaalde tijd, behoudens beëindiging en opzegging overeenkomstig het bepaalde in artikel 8 van deze overeenkomst.
Artikel 8
1. Deze overeenkomst eindigt van rechtswege:
2. De huisarts is bevoegd deze overeenkomst (…) op te zeggen (…).
“DEFINITIES
Artikel 2
(…)
(…)
Leden kunnen slechts zijn:
zelfstandig gevestigde huisartsen, die zijn aangesloten bij een HAGRO, een deelname-overeenkomst met de CHP hebben en het Reglement CHP onderschrijven;
huisartsen die niet zijn aangesloten bij een HAGRO, doch zelfstandig patiënten “op naam” hebben en derhalve een overeenkomst hebben met een zorgverzekeraar, een deelname-overeenkomt met de CHP hebben en deel uitmaken van waarneemgroep als bedoeld in artikel 2, sub j;
huisartsen in dienst van een rechtspersoon, die zijn aangesloten bij een HAGRO, of waarneemgroep, een deelname-overeenkomst met de CHP hebben en het Reglement CHP onderschrijven.
(…)
Het lidmaatschap van een lid eindigt:
(…)
(…)
(…)
(…)
door het niet langer voldoen aan de kwaliteitseisen als bedoeld in artikel 5 lid 1.
Opzegging kan geschieden zowel door het lid zulks onverminderd het bepaalde in artikel 9 als namens de Coöperatie. Zij moet schriftelijk geschieden en is alleen mogelijk tegen het einde van het boekjaar, met inachtneming van een termijn van ten minste zes (6) maanden. (…)
Artikel 13
Het bestuur kan in zeer bijzondere gevallen met inachtneming van het bepaalde in het Reglement CHP leden ontheffing verlenen van de verplichting om diensten te leveren, indien – zulks ter beoordeling van het bestuur – de belangen van de Coöperatie door deze ontheffing niet zullen worden geschaad.
(…)”
Vermeend disfunctionerende huisarts
allehuisartsen uit die regio. De rechtbank oordeelt het standpunt van CHP dat patiënten van artsen die niet aan haar voorwaarden voldoen geen toegang tot CHP hebben zonder meer onaanvaardbaar, omdat dit standpunt in strijd is met het beginsel van vrije artsenkeuze en met het algemeen maatschappelijk en publieke belang op goede en toegankelijke gezondheidszorg, welk belang door CHP nu juist wordt nagestreefd.
ultimum remediumte zijn.