Uitspraak
RECHTBANK OOST-BRABANT
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 5 oktober 2017 in de zaak tussen
, te [woonplaats] .
Procesverloop
Overwegingen
- Het is een bijzonder geval als bedoeld in de beleidsregels (want de beleidsregels voorzien niet in een gebouw dat mogelijk deels niet op het erf staat). Het gaat hier bovendien om een mantelzorgwoning. Dat laatste vindt de rechtbank wel belangrijk. De rechtbank zal daarom ook bepalen dat het chalet alleen als mantelzorgwoning mag worden gebruikt en nergens anders voor. Als op een gegeven moment de eigenaren van het perceel het chalet voor iets anders willen gaan gebruiken, zullen zij hier opnieuw vergunning voor moeten aanvragen.
- Verweerder heeft aangegeven dat de gemeente Eersel er veel aan is gelegen om het karakter van het woonbos te behouden. Als er teveel van het bestemmingsplan wordt afgeweken en er wordt teveel gebouwd, dan is het geen bos meer en dat is niet de bedoeling. Daar kan de rechtbank zich best iets bij voorstellen. Hier is echter een deel van het perceel al verhard. Er hoeft geen boom te worden gekapt om het chalet te plaatsen. In dit geval gaat het karakter van het woonbos daarom niet verloren. Voor alle duidelijkheid merkt de rechtbank op dat de verlening van de omgevingsvergunning niet wil zeggen dat andere bewoners in het woonbos ook in aanmerking komen voor een omgevingsvergunning. Dit zal van geval tot geval moeten worden bekeken.
- Als het chalet op drie meter afstand van de perceelgrens wordt geplaatst, hebben de nieuwe buren geen bezwaar. De rechtbank begrijpt hieruit wel dat de nieuwe buren mogelijk wel bezwaar hebben tegen de plaatsing van het chalet op de plek die in de (oude) omgevingsvergunning van 25 juli 2016 staat. De nieuwe buren nemen daarmee het procesbelang van [persoon] over. De oude plek is binnen twee meter van de perceelgrens. In het chalet zit een raam dat uitkijkt op het perceel van de buren en een raam binnen twee meter, dat is in strijd met het burenrecht. De bezwaren tegen het chalet op de oude plek zijn gegrond. De omgevingsvergunning voor het chalet op de nieuwe plek op drie meter afstand van de perceelgrens kan wel worden verleend.
Beslissing
- verklaart het beroep gegrond;
- vernietigt het bestreden besluit;
- herroept het besluit van 25 juli 2016;
- verleent een omgevingsvergunning voor het bouwen van het bouwwerk met de voorschriften in het besluit van 25 juli 2016 en de volgende extra voorschriften:
- draagt verweerder op het betaalde griffierecht van € 168,- aan eiser te vergoeden;
- veroordeelt verweerder in de proceskosten van eiser tot een bedrag van € 990,-.
mr. I.M.C. van Og, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 5 oktober 2017.