Aan haar vorderingen heeft Enexis – zakelijk weergegeven – het volgende ten grondslag gelegd. Enexis is de netwerkbeheerder in de regio waar de plaats [plaats] onder valt. Enexis verzorgt derhalve het aan- en afsluiten op het gasnet en elektriciteitsnet van woningen en bedrijven in [plaats] , waaronder het woonhuis aan de [adres] te [plaats] . Een netwerkbeheerder (Enexis) mag geen elektriciteit/gas leveren aan afnemers. De levering gebeurt door energieleveranciers die de afnemers zelf kiezen. Wanneer de leveringsovereenkomst met een afnemer wordt beëindigd zonder dat er een nieuwe energieleverancier is kan er een situatie ontstaan die in strijd is met de wet omdat de netwerkbeheerder op dat moment energieleverancier dreigt te worden. De netwerkbeheerder moet er zorg voor dragen dat een dergelijke situatie niet ontstaat door, indien er geen nieuwe leverancier voor de aansluiting wordt aangemeld, de energie op dat adres af te sluiten.
De eigenaar van het woonhuis aan de [adres] te [plaats] had tot 17 juni 2021 een overeenkomst voor de levering van energie met Pure Energie. Op enig moment heeft Pure Energie aan Enexis laten weten dat de leveringsovereenkomst per 17 juni 2021 zou worden beëindigd. Hierop heeft Enexis meerdere brieven gestuurd aan het adres van het woonhuis aan de [adres] met de mededeling dat voor de datum van beëindiging van het leveringscontract een geldige (nieuwe) leveringsovereenkomst voor de aansluiting nodig is, bij gebreke waarvan Enexis over zal gaan tot het afsluiten van de energie. De brieven heeft Enexis overgelegd bij haar verzetdagvaarding.
Daarnaast heeft Enexis meerdere malen een (afsluit)bezoek gebracht aan het woonhuis te [plaats] maar telkens trof zij niemand bij de woning aan en was het (dus) niet mogelijk om binnen te treden en in overleg te treden.
Het derde en laatste afsluitbezoek dat Enexis heeft gebracht aan het woonhuis was op 28 juni 2021. Bij dit bezoek, waar (wederom) niet open werd gedaan, is een brief achtergelaten (productie 4 bij de verzetdagvaarding) met de mededeling dat geprobeerd is het adres (binnen en buiten) af te sluiten van energie omdat er geen nieuwe energieleverancier bekend is, maar dat het afsluiten (binnen) niet gelukt is.
Omdat ook na 28 juni in het Centraal Aansluitregister (CAR) geen nieuwe leverancier op het adres aan de [adres] te [plaats] geregistreerd was, is Enexis door gegaan met de aangekondigde afsluitprocedure.
Op 9 juli 2021 om 13.03 heeft de afsluitploeg van Enexis de elektriciteitsaansluiting op het adres [adres] te [plaats] afgesloten en om 13.04 de gasaansluiting.
Op 9 juli 2021 om 15.49 uur is aan de receptie van het kantoor van Enexis te ’s-Hertogenbosch de inleidende dagvaarding betekend voor het kort geding dat op diezelfde dag om 17.00 uur plaats heeft gevonden.
Dagvaarding op zo’n zeer korte termijn is hoogst ongebruikelijk en de medewerkers bij Enexis waren er dan ook niet op bedacht dat er diezelfde dag nog een kort gedingzitting zou plaats vinden.
Op 9 juli 2021 om 18.17 uur is voor het adres [adres] te [plaats] een energieleverancier geregistreerd in het CAR en vanaf dat moment was het voor Enexis dus pas kenbaar dat er voor dat adres een overeenkomst met een leverancier was. Bij de aanvang en tijdens de mondelinge behandeling in het kort geding was er dus nog geen sprake van een energieleverancier op het adres en was het Enexis op basis van de wet niet toegestaan om dat adres aan te sluiten op het energienetwerk. Enexis heeft de afsluiting ruim voor de datum per brief, per ingesproken voicemail bij de afnemer aangekondigd. Omdat elke reactie van de afnemer uitbleef heeft hij zelf de situatie in het leven geroepen waarin de afsluiting zou plaats vinden. De vordering van Stichting Bewaarder 2G Vastgoed zou indien Enexis verweer had gevoerd dan ook zijn afgewezen.
De vordering zou ook zijn afgewezen omdat deze onredelijk en onjuist was. De vordering was onjuist omdat herstel gevraagd werd van de aansluitingen gas en elektriciteit, terwijl Stichting Bewaarder 2G Vastgoed niet de laatste geregistreerde afnemer op het aansluitadres was. Dat was de Holding [bedrijfsnaam] Stichting Bewaarder 2G Vastgoed had dus geen heraansluiting maar een nieuwe aansluiting moeten aanvragen.
De vordering was onredelijk omdat het vonnis pas op vrijdagmiddag na 17.00 uur gewezen en betekend is. Het was dus voor Enexis onmogelijk om kennis te nemen van het vonnis en daaraan te voldoen.