Voorafgaand aan de mondelinge behandeling heeft de GI, in haar brief van 4 februari 2025, haar visie op de huidige situatie en het advies van de raad gegeven.
De GI schrijft dat zij de complexe dynamiek tussen partijen, zoals de raad die beschrijft, waarbij sprake is geweest van elementen van intieme terreur, er signalen zijn van oudervervreemding, er sprake is van financiële strijd, een niet afgehandelde echtscheidingsprocedure en een zorgregeling die nog niet definitief is, onderschrijft. De GI geeft wel aan dat reeds een start is gemaakt met het in gang zetten van een duurzaam proces, zoals de raad adviseert. De GI voert daartoe aan dat binnen de ondertoezichtstelling de acute veiligheidsproblemen een halt zijn toegeroepen. Zo is er een communicatiestop ingelast, waarbij er alleen nog contact kan zijn tussen partijen via e-mail, welk contact verloopt via de jeugdbeschermers, en is er een WhatsAppgroep enkel voor noodgevallen. De jeugdbeschermers zien dat de man zich lerend opstelt en aan de slag gaat met de feedback die hij krijgt. De man heeft zich ingezet voor hulpverlening. Hij heeft de diagnostiekfase van het [naam] traject afgerond. Daarin is geen grond gezien voor het starten van een behandelfase. Verder heeft hij gesprekken gevoerd bij het [naam] van [organisatie] en is onder behandeling bij zijn eigen psycholoog. De man houdt actief contact met de jeugdbeschermers en volgt hun adviezen op. De intakegesprekken ten behoeve van het [naam] traject hebben met beide partijen plaatsgevonden. Ten behoeve van het opstellen van de hulpvraag voor dit traject is erop gewezen dat de intieme terreur daarin moet worden meegenomen, omdat die van invloed is op de ontstane dynamiek.
De GI ziet bij beide ouders nog geen intrinsieke verandering, maar enkel verandering op basis van de sturing die de GI geeft. Door die gestelde kaders is de hinder die de vrouw ondervindt van de elementen van intieme terreur wel voldoende ingeperkt.
Nu een start is gemaakt met het in gang zetten van een duurzaam proces, en nu, in de visie van de GI, de huidige zorgregeling bijdraagt aan de schadelijke onderlinge dynamiek tussen partijen, meent de GI dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen over onder meer de zorgregeling, zodat ouders zich op hun eigen proces kunnen gaan focussen en om dreigend contactverlies af te wenden. De GI pleit voor een co-ouderschapsregeling, waarbij er sprake is van een gelijk opvoederschap tussen ouders, zodat daarover geen strijd meer kan bestaan, met duidelijke afspraken over wisseldagen- en tijden. Een dergelijke regeling is ook beter werkbaar voor de GI, omdat zij bij een gelijke verdeling van de zorgtaken ook een gelijke begrenzing kunnen stellen. De GI meent dat een opbouw naar een co-ouderschapsregeling niet nodig is, omdat de kinderen nu ook al weken bij de man verblijven in de vakantieperiodes. De man werd op afstand door [minderjarige 1] afgewezen, maar het contact dat er een enkele keer wel was verliep goed, zelfs zonder tussenkomst van een hulpverlener. De GI meent daarom dat het van belang is dat beide ouders uitstralen dat [minderjarige 1] naar vader moet gaan en dat het goed is dat [minderjarige 1] gaat. Wanneer er problemen spelen tussen ouders, die [minderjarige 1] meekrijgt, dreigt er contactverlies tussen haar en de man. Het is dan ook essentieel om de dynamiek tussen ouders te verbeteren, waarbij de GI er op wil inzetten dat ook [minderjarige 1] wordt meegenomen in het traject bij [naam] .