Uitspraak
RECHTBANK OVERIJSSEL
1.De procedure
- de dagvaarding,
- de incidentele conclusie tot onbevoegdverklaring,
- de incidentele conclusie van antwoord,
- akte inzake incidentele conclusie tot onbevoegdverklaring,
- antwoordakte in incident.
2.Het geschil in het incident
3.De beoordeling
In het incident
nr. 1215/2012 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de rechterlijke bevoegdheid, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken (Herschikte EEX-Vo), nu deze verbindend en rechtstreeks toepasselijk is in de lidstaten van de Europese Unie en Nederland en Duitsland daarvan beide lidstaat zijn en de dagvaarding is uitgebracht ná 10 januari 2015.
c Herschikte EEX-Vo gestelde vormvereisten ten doel hebben te waarborgen dat de wilsovereenstemming tussen partijen inderdaad vaststaat. Op grond van artikel 25 lid 1 Herschikte EEX-Vo moet de forumkeuze zijn gesloten:
artikel 25 Herschikte EEX-Vo uitputtend en autonoom geregeld (vergelijk onder meer
HvJ EU 7 februari 2013, C-543/10, LJN BZ1836, ECLI:EU:C:2013:62 inzake Refcomp Spa, r.o. 21 waarin verwezen wordt naar de uitleg als door het Hof reeds gegeven ten aanzien van artikel 17 EEX-verdrag, in HvJ 10 maart 1992, C-214/89, NJ 1996/279 inzake Powell Duffryn). Dat betekent dat de forumkeuzeovereenkomst slechts aan de vereisten van artikel 25 Herschikte EEX-Vo, die verordeningsautonoom moeten worden uitgelegd, mag worden getoetst en dus niet aan de hand van een nationaal rechtsstelsel. Aansluiting moet worden gezocht bij het stelsel en de doelstellingen van de Herschikte EEX-Vo.
27 juli 2016 en 6 augustus 2016 waarin Envitec uitdrukkelijk vermeldt dat de Duitse rechter bevoegd is, geen wilsovereenstemming is over het forumkeuzebeding.
24 september 2007 hebben partijen een raamovereenkomst (hierna: Protokoll) ondertekend.
30 januari 2007 met de daarbij gevoegde algemene voorwaarden dat als productie 5 bij de dagvaarding is overgelegd. Envitec heeft de opdrachtbevestigingen, waarin onderaan het briefpapier wordt verwezen naar de algemene voorwaarden, ondertekend. Op basis van die voorwaarden deden partijen ook al ruim 10 jaar zaken. Envitec had een redelijke mogelijkheid tot kennisneming van de algemene voorwaarden en zij heeft deze oude algemene voorwaarden nimmer van de hand gewezen, zodat deze voorwaarden onderdeel uitmaken van de overeenkomsten en Envitec door ondertekening van de opdrachtbevestigingen de toepasselijkheid van de voorwaarden heeft aanvaard.
Grundlage unserer Zusammenarbeit is gründsätzlich deutsches Recht, gerichtsstand in Deutschland”, terwijl zij daar nimmer van is teruggekomen. Evenmin heeft [X] in het kader van het Protokoll nog enige eigen algemene voorwaarden toepasselijk verklaard, laat staan dat [X] een forumkeuze voor enig gerecht te Almelo ter sprake heeft gebracht, laat staan dat daarover alsnog wilsovereenstemming is ontstaan. Nu Envitec zeer nadrukkelijk heeft aangegeven dat de Duitse rechter bevoegd diende te zijn, de door [X] voorgestane forumkeuze bovendien haaks staat op de forumkeuze in de door partijen nadrukkelijk overeengekomen VOB/B en het Protokoll geen schim bevat van de door [X] voorgestane forumkeuze, kan [X] er ook niet – stilzwijgend – op hebben vertrouwd dat Envitec met die forumkeuze akkoord is gegaan. Voorts stelt Envitec dat de voorgedrukte verwijzing naar de algemene voorwaarden onderaan het briefpapier was afgedrukt in een taal die Envitec niet machtig is.
artikel 25 Herschikte EEX-Vo, autonoom te worden uitgelegd. Uit de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie, in het bijzonder HvJ EG 14 december 1976, zaak 24/76,
NJ 1977, 446 (Colzani), kan worden afgeleid dat in een geval als het onderhavige, voor een geldige forumkeuze in de zin van artikel 25 lid 1 onder a Herschikte EEX-Vo is vereist (i) dat in de overeenkomst uitdrukkelijk is verwezen naar de algemene voorwaarden waarin de forumkeuze voorkomt, (ii) dat de verwijzing bij betrachting van normale zorgvuldigheid dient te kunnen worden nagegaan en (iii) dat de algemene voorwaarden waarin de forumkeuze voorkomt daadwerkelijk vooraf dienen te zijn meegedeeld.