ECLI:NL:RBOVE:2019:1431

Rechtbank Overijssel

Datum uitspraak
25 april 2019
Publicatiedatum
24 april 2019
Zaaknummer
08/760136-16
Instantie
Rechtbank Overijssel
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de terbeschikkingstelling van een terbeschikkinggestelde met ernstige psychische problematiek

Op 25 april 2019 heeft de Rechtbank Overijssel, zittingsplaats Almelo, uitspraak gedaan in de zaak betreffende de verlenging van de terbeschikkingstelling van een terbeschikkinggestelde, geboren in 1991 en verblijvende bij FPC Pompestichting in Nijmegen. De terbeschikkingstelling was oorspronkelijk opgelegd bij vonnis van 3 februari 2017, na bewezenverklaring van poging tot moord en het in bezit hebben van afbeeldingen van seksuele gedragingen met minderjarigen. De maatregel was ingegaan op 2 maart 2017 en zou eindigen op 2 maart 2019, tenzij verlengd.

De officier van justitie diende op 21 januari 2019 een vordering in tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar. Deze vordering werd behandeld op een openbare zitting op 11 april 2019, waar zowel de officier van justitie als de terbeschikkinggestelde, bijgestaan door zijn raadsman, werden gehoord. De rechtbank heeft kennisgenomen van het verlengingsadvies van de kliniek, waarin werd geconstateerd dat de terbeschikkinggestelde lijdt aan verschillende psychische stoornissen, waaronder een stoornis in het autismespectrum en een persisterende depressieve stoornis. Ondanks de afwezigheid van psychotische symptomen, werd er een hoog recidiverisico ingeschat bij beëindiging van de maatregel.

De rechtbank oordeelde dat de veiligheid van anderen de verlenging van de terbeschikkingstelling eist, gezien de ernst van de gepleegde misdrijven en de huidige psychische toestand van de terbeschikkinggestelde. De rechtbank concludeerde dat de terbeschikkinggestelde nog aan het begin van zijn behandeltraject staat en dat er nog geruime tijd nodig is voor een zorgvuldige en geleidelijke resocialisatie. De rechtbank heeft de terbeschikkingstelling met twee jaar verlengd, op basis van de relevante artikelen van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering.

Uitspraak

Rechtbank Overijssel

Team strafrecht
Zittingsplaats Almelo
Parketnummer: 08/760136-16
Datum beslissing: 25 april 2019
Beslissing van de rechtbank Overijssel, rechtdoende op de vordering op grond van artikel 509o van het Wetboek van Strafvordering (Sv) van de officier van justitie ten aanzien van de terbeschikkinggestelde:
[X] ,
geboren [1991] te [geboorteplaats] ,
verblijvende bij FPC Pompestichting, Nijmegen.

1.De aanleiding

Bij vonnis van 3 februari 2017 van de rechtbank Overijssel is de maatregel van terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege opgelegd, na bewezenverklaring van de misdrijven:
- poging tot moord;
- een afbeelding van een seksuele gedraging, waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt is betrokken of schijnbaar is betrokken, in bezit hebben en zich door middel van een geautomatiseerd werk of gebruikmaking van een communicatiedienst de toegang daartoe verschaffen, meermalen gepleegd.
De maatregel is ingegaan op 2 maart 2017 en deze eindigt, behoudens nadere voorziening, op 2 maart 2019.

2.De stukken

De rechtbank heeft kennisgenomen van de stukken, waaronder:
- het op grond van artikel 509o lid 3 Sv uitgebrachte verlengingsadvies van de kliniek, FPC Pompestichting, van 20 december 2018, opgemaakt en ondertekend door drs. M. Kok, MSc, GZ-psycholoog en behandelcoördinator, en door E.P.M.T. Brouns, psychiater en directeur behandelzaken en plaatsvervangend hoofd van de inrichting;
- het in artikel 509o Sv bedoelde afschrift van de wettelijke aantekeningen over de periode van 1 januari 2018 tot en met 30 september 2018.

3.De procedure

De officier van justitie heeft op 21 januari 2019 een vordering tot verlenging van de
terbeschikkingstelling met een periode van twee jaren ingediend.
De vordering is behandeld op de openbare terechtzitting van 11 april 2019. De officier van justitie mr. J. Blanco en de terbeschikkinggestelde, bijgestaan door zijn raadsman
mr. F.H.J. van Gaal, advocaat in Wijchen, zijn op de vordering gehoord. Als getuige-deskundige is op de zitting gehoord, M. Kok, voornoemd.

4.De standpunten van de officier van justitie en de verdediging

De officier van justitie heeft gepersisteerd bij de vordering tot verlenging van de terbeschikkingstelling voor de duur van twee jaren.
De terbeschikkinggestelde en zijn raadsman hebben verklaard geen bezwaar te hebben tegen de gevorderde verlenging van de maatregel van terbeschikkingstelling voor de duur van twee jaren.

5.De beoordeling

Het verlengingsadvies van de kliniek
Bij de terbeschikkinggestelde is sprake van een stoornis in het autismespectrum, een persisterende depressieve stoornis, ongespecificeerde schizofreniespectrumstoornis en een ongespecificeerde parafiele stoornis. Op dit moment is er geen sprake van psychotische symptomen, maar er kan wel gesproken worden over preoccupaties met (seksueel) geweld. Vanuit de autismeproblematiek lukt het de terbeschikkinggestelde niet om bevredigende gelijkwaardige relaties aan te gaan en aansluiting te vinden waardoor hij in een sociaal isolement belandt. Ook is de terbeschikkinggestelde beperkt in staat zelfstandig beslissingen te nemen in zijn belang en voor zichzelf op te komen omdat hij handelt vanuit het rationele, niet vanuit de emotie over wat hij wil. De terbeschikkinggestelde is open en meewerkend in het contact met het behandelteam, is gemotiveerd voor behandeling en houdt zich aan de afspraken. De terbeschikkinggestelde volgt zijn programma, neemt actief deel aan diverse behandelonderdelen en werkt mee aan de vroegsignalering. Bovendien toont hij zich transparant over agressieve en seksuele fantasieën. Hierdoor is goed zicht op de belevingswereld en problematiek van de terbeschikkinggestelde. De terbeschikkinggestelde is zich bewust van zijn problematiek en de behandelresponsiviteit is hoog. De terbeschikkinggestelde is medicatietrouw en heeft in de afgelopen periode stabiel gefunctioneerd. Bij de terbeschikkinggestelde is sprake van ernstige, moeilijk te beïnvloeden problematiek, met daaraan gerelateerd delictgevaar. In geval van begeleid verlof wordt het recidiverisico ingeschat als laag. Bij beëindiging van de maatregel van terbeschikkingstelling wordt het recidiverisico ingeschat als hoog. De terbeschikkinggestelde staat nog aan het begin van zijn traject en uitspraken over het einddoel zijn prematuur. Voor het vervolgtraject kan de terbeschikkinggestelde het reguliere resocialisatietraject doorlopen. Dit traject blijft afhankelijk van de vorderingen die de terbeschikkinggestelde maakt in het behandel- en resocialisatietraject. De terbeschikkinggestelde heeft een intensieve klinische behandeling nodig, gevolgd door een stapsgewijze en gecontroleerde resocialisatie. Voor het resocialisatietraject zijn naar verwachting nog meerdere jaren nodig. Voor de lange termijn is de verwachting dat enige vorm van begeleiding en toezicht langdurig noodzakelijk zal zijn, bijvoorbeeld in de vorm van ambulante begeleiding. De kliniek adviseert de maatregel van terbeschikkingstelling met twee jaar te verlengen.
Ter zitting heeft de getuige-deskundige Kok een toelichting op het rapport gegeven en heeft hij het gegeven advies gehandhaafd.
De overwegingen van de rechtbank
De rechtbank constateert dat zij niet binnen twee maanden na indiening van de vordering beslist. De rechtbank volstaat met de enkele constatering van dit verzuim en verbindt daaraan geen verdere consequenties.
Gelet op de inhoud van de rapportage en het besprokene ter zitting is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen de verlenging van de maatregel van terbeschikkingstelling eist. De rechtbank overweegt dat de terbeschikkingstelling is opgelegd ter zake van een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer personen, te weten poging tot moord.
De terbeschikkinggestelde staat op dit moment nog aan het begin van zijn behandeltraject. In de afgelopen periode heeft de terbeschikkinggestelde vooruitgang geboekt. Door het verblijf in een stevig gekaderde en gestructureerde omgeving, waar een hoge mate van hulpverlening geboden wordt, functioneert de terbeschikkinggestelde stabiel. Door de hoge zorgintensiteit lukt het de terbeschikkinggestelde om van behandeling te profiteren en zich te ontwikkelen. Het recidiverisico is nog niet voldoende ingedamd en zonder het externe kader wordt het risico op gewelddadig gedrag als hoog ingeschat. De rechtbank acht het van belang dat de terbeschikkinggestelde stabiel blijft functioneren, in de samenwerking blijft met het behandelteam, openheid blijft geven over zijn eventuele agressieve en seksuele fantasieën en dat de behandeling beklijft. Naar het oordeel van de rechtbank zal er nog geruime tijd nodig zijn om de terbeschikkinggestelde volledig en bestendig te resocialiseren. De rechtbank is van oordeel dat de problematiek van de terbeschikkinggestelde maakt dat deze stappen zorgvuldig en geleidelijk binnen het huidige kader van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging moeten plaatsvinden. Gezien het huidige functioneren van de terbeschikkinggestelde is de inschatting dat hij langdurig zal zijn aangewezen op begeleiding en ondersteuning.
De rechtbank ziet in het voorgaande grond voor verlenging van de maatregel met een termijn van twee jaren.

6.De wettelijke voorschriften

De verlenging van de maatregel is gegrond op de artikelen 38d en 38e Wetboek van Strafrecht en de artikelen 509o, 509p, 509s en 509t Sv.

7.De beslissing

De rechtbank:
- verlengt de terbeschikkingstelling van
[X]met twee jaren.
Deze beslissing is gegeven door mr. M.H. van der Lecq, voorzitter, mr. C. Verdoold en
mr. E.J.M. Bos, rechters, in tegenwoordigheid van H.J.A. Teerlink, griffier, en is in het openbaar uitgesproken op 25 april 2019.