4.3.4.De mededelingen die de verkopers hebben gedaan staan met name in het BIC-rapport.
Een aantal van de onderdelen van de woning die volgens [A] gebreken vertonen, worden in het BIC-rapport genoemd als “niet inspecteerbaar” of “deels waarneembaar”, of worden qua staat gewaardeerd als “redelijk” of “matig” waarbij nader onderzoek wordt geadviseerd.
Het gaat daarbij onder meer om:
- fundering: niet inspecteerbaar.
- kruipruimte: niet inspecteerbaar. In de toelichting staat dat de kruipruimte niet toegankelijk is. Hierdoor is geen beoordeling te geven van bodemafsluiting, opgaande wanden, begane grondvloer en eventuele leidingen.
- buitenramen: waardering: redelijk. Toelichting: de ramen klemmen plaatselijk, hierdoor gaan deze met moeite open, en dicht. Geadviseerd wordt om de ramen na te zien en waar nodig gangbaar te maken.
- buitendeuren: waardering: goed. Toelichting: opgemerkt is dat de achterdeur aanloopt tegen de dakgoot. Zie voor opmerkingen: “Dakuitrustingen, goten”.
- dakconstructie schuin: waardering is redelijk, waarneembaarheid: deels. Als gebrek wordt genoemd “doorbuiging/onvoldoende stijf” en als advies wordt gegeven “nazien dakconstructie en verstevigen waar nodig”. Bij de toelichting heeft de inspecteur onder meer opgemerkt dat de aansluiting van de nokbalk te veel speling heeft. Geadviseerd wordt om de dakconstructie te laten nazien door een constructeur en indien nodig te verstevigen.
- dakconstructie plat: niet inspecteerbaar.
- dakbeschot: het is niet mogelijk om het volledige dakbeschot te inspecteren.
- goten: waardering is redelijk, waarneembaarheid: deels. Als gebrek wordt genoemd dat de goot is verzakt waardoor de achterdeur aanloopt.
- dakkapel: waardering: redelijk. Waarneembaarheid: deels. Als gebrek wordt genoemd: onjuiste detaillering. Bij de toelichting staat dat het raam van de dakkapel tegen het boeiboord aan loopt, waardoor deze lastig open gaat. Geadviseerd wordt om de detaillering aan te passen. De dakbedekking van de dakkapel was ten tijde van de keuring niet inspecteerbaar. Nader onderzoek naar de dakbedekking wordt geadviseerd.
- dakraam: waardering: matig. Als gebrek wordt genoemd: beglazing is lekgeslagen.
- schoorsteen: als opmerking wordt onder meer gemaakt dat het bij visuele inspectie niet vast te stellen is of de schoorsteen- en ventilatiekanalen voldoen aan de gestelde norm.
- loodslabben en loketten: waardering: redelijk. Waarneembaar: deels. Als gebrek is genoemd dat dit niet professioneel is uitgevoerd, en geadviseerd wordt om alle loodaansluitingen van het dak na te zien en waar nodig te herstellen/vervangen.
- dakbedekking schuin - keramische pannen: waardering: matig. Opgemerkt wordt dat de dakpannen losse en beschadigde delen vertonen. Geadviseerd wordt de dakpannen na te lopen, de losse delen te herschikken en de beschadigde delen te vervangen. Daarnaast wordt geadviseerd de specie onder de nokvorsten te vervangen door flexibele dak mortel.
- dakbedekking plat - bitumen: waardering: redelijk. Gebrek: verouderd. Hetzelfde geldt voor de dakbedekking met golfplaten.
- schilderwerk: waardering: redelijk, waarneembaarheid: deels. Het schilderwerk van de houten dak elementen vertoont barstvorming. Geadviseerd wordt het schilderwerk bij te werken.
- begane grondvloer - hout. Bij de toelichting staat dat de begane grondvloer aan de onderzijde niet inspecteerbaar is geweest. Hierdoor is geen volledige beoordeling te geven van de vloerconstructie.
- zoldervloer - hout: opgemerkt wordt dat de zoldervloer deels betreedbaar is.
- wanden - dragend: waardering: redelijk. Waarneembaar: deels. Opgemerkt wordt dat er diverse vochtmetingen zijn uitgevoerd. Daaruit is gebleken dat in de beplating lokaal een te hoog vochtpercentage aanwezig is. Geadviseerd wordt om nader onderzoek uit te voeren naar de oorzaak. Tevens zal worden geadviseerd om de wand te herstellen en waterdicht te maken.
- sanitair: waardering: matig. Gebrek: gebreken aan kitwerk (onthechting).
- wandafwerking - algemeen: waardering: redelijk. Gebrek: scheurvorming. In de toelichting staat dat de wandafwerking scheurvorming (krimpscheuren) vertoont. Deze scheurvorming is ontstaan door het werken met verschillende soorten materiaal. De vervangingskosten hangen sterk af van de kwaliteit, uitvoering en persoonlijke voorkeur.
- bijgebouwen: buiten beschouwing gelaten.
De rechtbank constateert dat [X] c.s. op behoorlijk veel onderdelen hebben laten weten dat de situatie niet optimaal is en/of dat er nader onderzoek moet worden gedaan, ook op onderdelen die de constructie kunnen betreffen zoals het dak en vochtproblemen.
De rechtbank constateert ook dat [A]
geen enkelnader onderzoek heeft gedaan of laten doen en dat hij, volgens onbetwiste stelling van [X] c.s., zelfs geen enkele vraag aan [X] c.s. of de verkopend makelaar heeft gesteld over de staat van de woning.
4.3.5.Eigen onderzoeken namens [A] .
[A] heeft gesteld dat in het BIC-rapport op een aantal onderdelen staat dat de toestand “goed” is, terwijl dat onwaar is, of dat onderdelen ten onrechte niet aan de orde zijn gesteld (dagvaarding alinea 26, onderdelen a tot en met m). Dat blijkt uit het rapport van Perfektkeur. Als voorbeeld kan worden genoemd de fundering die deels wel te beoordelen was en aanleiding gaf tot nader onderzoek, de steenstrips die wel degelijk gebreken vertonen, de kozijnen van deuren en ramen die meer gebreken vertonen dan in het BIC-rapport staan, de boeiboorden die wel degelijk gebreken hebben, de dakbedekking van de dakkapel die wel degelijk te beoordelen was, de begane grond-vloer die wel te inspecteren was en gebreken vertoont, de binnenwanden die meer gebreken vertonen dan in het BIC-rapport staat, niet professioneel zijn geplaatst en schots en scheef staan, en de riolering die wel degelijk te inspecteren was.
Bouwkonsult heeft in haar rapport aangegeven dat het BIC-rapport een misleidend beeld geeft. Een aantal kosten is te laag ingeschat en niet correct beoordeeld. Ook ontbreken in het rapport vele kritieke gebreken aan de woning. Als voorbeelden worden door Bouwkonsult genoemd de dakbedekking plat, de dakconstructie, de dakbedekking plat-golfplaten, de dubbele deurcombinatie, en de niet in gebruik zijnde betonnen c.q. gemetselde schoorsteen.
In de vragenlijst is ten onrechte ingevuld dat er geen lekkages zijn.
De rechtbank overweegt hierover dat niet zonder meer uitgegaan kan worden van de juistheid van de rapporten van Perfektkeur en Bouwkonsult. Het rapport van Perfectkeur dateert van 9 februari 2018, nadat [A] destructief onderzoek had verricht. De foto’s van productie 8 bij conclusie van antwoord laten zien dat er van een woning geen sprake meer is. Het rapport van Bouwkonsult is van 5 maart 2019. Bouwkonsult komt tot de conclusie dat van een groot aantal onderdelen zo weinig over is dat het economischer is om die onderdelen helemaal te slopen en opnieuw op te bouwen. In de tijd tussen de overdracht en de rapporten van Perfektkeur en Bouwkonsult, is niet alleen heel veel tijd verstreken, maar is ook heel veel aan de woning gewijzigd (zie ook de foto’s uit de verkoopbrochure die een heel ander beeld laten zien). Dat deze rapporten de toestand weergeven zoals die ten tijde van de overdracht was, is dus niet zeker, zelfs niet waarschijnlijk. Dat [X] c.s. hun mededelingsplicht hebben verzaakt, kan daaruit dan ook niet worden afgeleid.