4.3Het oordeel van de rechtbank ten aanzien van de feiten 1, 2 en 3
De redengevende bewijsmiddelen.
[slachtoffer 2] heeft op 25 oktober 2024 aangifte gedaan van stalking. Zij heeft verklaard dat zij ongeveer twee jaar geleden via Instagram en later via whatsapp contact kreeg met een jongen die zich voorstelde als [naam 3] . Zij hadden dagelijks contact met elkaar. [naam 3] wilde dat [slachtoffer 2] naaktfoto’s en naaktfilmpjes naar hem stuurde. Hij zei haar wat ze moest doen en welke handelingen zij bij zichzelf moest verrichten. [slachtoffer 2] wilde niet, maar omdat [naam 3] boos werd, heeft zij toch foto’s en filmpjes verstuurd. [naam 3] zei op een gegeven moment dat [slachtoffer 2] contact moest onderhouden met zijn oom [naam 4] . Als zij dat niet deed, werd hij heel boos. Als zij het zou doen, zou hij haar met rust laten. [naam 4] zou haar helpen om zijn neefje [naam 3] tot rust te krijgen. [naam 3] zei tegen haar wat zij allemaal moest doen. Ze moest altijd antwoord geven en zij moest afspreken met [naam 4] . [naam 3] zei dat als zij niet deed wat hij van haar verlangde, hij dan brieven naar haar huis zou sturen. Ook zei hij dat hij dat gedaan had. [slachtoffer 2] kreeg door dat ze brieven thuis kreeg toen ze een brief voor het eerst zag. Zij heeft gezien dat het handgeschreven teksten waren met een naaktfoto van haar. De briefschrijver dreigde telkens in zijn brieven dat er door heel [plaats] naaktfoto’s van haar zouden worden opgehangen als zij niet zou luisteren. Ook de buren zouden naaktfoto’s van haar ontvangen. De brieven waren gericht aan haar, haar ouders, haar broer en haar zus. In de brieven stond ook dat [slachtoffer 2] contact moest opnemen met [naam 4] en er stond een 06-nummer bij waar zij naartoe kon bellen. Zij heeft toen wel eens gebeld en kreeg telkens [naam 4] aan de lijn. [naam 4] zei dat zij elke zaterdag met hem moest afspreken in het stadspark. De reden dat zij afspraken was dat [naam 4] haar zou helpen om van [naam 3] af te komen. Toen [slachtoffer 2] geen contact meer met [naam 4] wilde, zei hij: “daar kom je nog wel achter”. [slachtoffer 2] kreeg bijna elke dag berichten van [naam 4] . [slachtoffer 2] heeft seksueel contact gehad met [naam 4] , omdat hij zei dat als zij dat deed, ze rust zou hebben. Als zij seks zou hebben met [naam 4] zou hij de brieven en foto’s niet doorsturen. Door dit alles lette [slachtoffer 2] continu op met wat zij deed. Ze was continu bezig met [naam 4] ; of hij nog had gebeld of berichtjes had gestuurd. Haar hele leven wordt er al anderhalf jaar door beheerst. Zij durft niet meer naar buiten en zij is niet in staat om te werken.
[slachtoffer 1] , de moeder van [slachtoffer 2] , heeft ook aangifte gedaan op 18 april 2024. Zij heeft verklaard dat zij en haar gezin, gedurende een jaar stelselmatig brieven hebben ontvangen. De eerste keer dat zij een envelop ontving op hun huisadres in [plaats] was ongeveer een jaar geleden. Deze brief was gericht aan haar man, de vader van [slachtoffer 2] . In de envelop zat een grote naaktfoto van haar dochter [slachtoffer 2] . [slachtoffer 1] en het gezin bleven enveloppen ontvangen op hun huisadres. Deze waren allen gericht aan het gezin. De ene keer aan haar man, de andere keer aan de broer van [slachtoffer 2] , weer een andere keer aan de zus van [slachtoffer 2] . De inhoud van de enveloppen wisselde. De ene keer waren het teksten over [slachtoffer 2] , dat zij een hoer is, of dat zij heel erg dom is. De andere keer waren het naaktfoto’s van [slachtoffer 2] . Ook werd er in de brieven geschreven dat haar vader haar zou misbruiken en dat haar vader en moeder haar zouden mishandelen. De brieven stopten niet. [slachtoffer 1] denkt er continu aan en voelt zich hierdoor een zombie. Ook wordt er in de brieven gedreigd brieven naar de buren te sturen. [slachtoffer 1] maakt zich daar ook zorgen over. [slachtoffer 1] heeft op de slaapkamer een toilettasje gevonden waarin enveloppen zaten die gericht waren aan [bedrijf] , de werkgever van [slachtoffer 2] . Hierin zaten dezelfde naaktfoto’s van [slachtoffer 2] .
De schrijver noemt in de brieven meerdere malen ene [naam 4] of [naam 4] . Zij moesten deze [naam 4] maar eens bellen. De schrijver zegt dat [naam 6] een relatie zou hebben met deze [naam 4] . [naam 6] zou ook seks hebben gehad met [naam 4] . Het beïnvloedt het gezin zodanig dat het hun leven beheerst.
Aan twee poststukken die bij de familie [slachtoffer 1] / [slachtoffer 2] zijn bezorgd, is DNA-onderzoek verricht. De lik-/plakrand van een envelop, gericht aan de familie [slachtoffer 2] , en de buitenzijde van vouwnaden van een brief, gericht aan de broer van [slachtoffer 2] , zijn onderzocht. Hier is uitgekomen dat het ongeveer 480 duizend keer waarschijnlijker is dat het mengprofiel dat is aangetroffen op de lik-/plakrand van de envelop afkomstig is van verdachte en twee willekeurig onbekende personen dan wanneer het DNA afkomstig is van drie willekeurige onbekende personen. Van het profiel dat is aangetroffen op de buitenzijde van vouwnaden van een brief, is het meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker dat het DNA van verdachte afkomstig is dan wanneer het DNA afkomstig is van een willekeurige onbekende persoon.
Bij raadpleging van de politiesystemen is naar voren gekomen dat meerdere incidenten gemeld staan met betrekking tot het ontvangen van brieven. De eerste meldingen dateren van 18 juli 2023. Dat betrof brieven met een naaktfoto van [slachtoffer 2] , die werden bezorgd op het woonadres van [slachtoffer 2] . Tot 15 oktober 2024 staan er meerdere meldingen van brieven die zijn bezorgd op het huisadres van aangeefster [slachtoffer 2] . Ook zijn er meerdere meldingen van de school [school] in [plaats] en de werkgever van [slachtoffer 2] , [bedrijf] in [vestigingsplaats] dat zij brieven hadden ontvangen van naaktfoto’s van hun oud-leerling dan wel werknemer [slachtoffer 2] .
De politie heeft alle verzonden poststukken die in het bezit zijn van de politie geteld. Er zijn ongeveer 43 poststukken verzonden naar het adres van aangeefster in [plaats] . Er zijn vier poststukken verzonden naar het adres van de werkgever van [slachtoffer 2] , [bedrijf] .
De politie heeft met de telefoon van [slachtoffer 2] contact gelegd met het telefoonnummer waarmee [slachtoffer 2] contact had met [naam 4] , te weten + [telefoonnummer] .Op die manier is de locatie van de gebruiker van dat telefoonnummer gelokaliseerd op [locatie 1] , [adres 2] , chalet [nummer] .De politie heeft één persoon waargenomen op deze locatie, zijnde verdachte, en hem dezelfde dag aangehouden.In het chalet van verdachte zijn enveloppen aangetroffen, geadresseerd aan [slachtoffer 2] op haar huisadres in [plaats]en aan de oude school van [slachtoffer 2]en er zijn naaktfoto’s van [slachtoffer 2] aangetroffen.In het chalet is tevens een Oppo A74 telefoon aangetroffenen een Samsung Notes telefoonmet telefoonnummer + [telefoonnummer] .
In de woning van verdachte in [adres 1] zijn bij doorzoeking een foto van [slachtoffer 2] en een brief gericht aan [slachtoffer 2] aangetroffen.
De politie heeft vastgesteld dat de in het chalet aangetroffen naaktfoto’s overeenkomen met de per post door de werkgever van [slachtoffer 2] ( [bedrijf] ) ontvangen naaktfoto’s. Bij de doorzoeking van het chalet is verder een naaktfoto aangetroffen in een doorzichtige hoes. Op deze foto is met een pen een tekst geschreven en er lag een USB stick bij. Deze afbeelding komt exact overeen met een afbeelding die de gebruiker van het telefoonnummer + [telefoonnummer] op 4 oktober 2024 verstuurde naar de telefoon van [slachtoffer 2] .
In de Oppo A74 telefoon zijn foto’s aangetroffen die overeenkomen met andere in het chalet van verdachte aangetroffen goederen. Zo is in het chalet een envelop aangetroffen die geadresseerd is aan de school [school] en is in de fotogalerij van de telefoon een afbeelding aangetroffen van deze zelfde envelop. In het chalet zijn drie enveloppen gevonden, gericht aan [slachtoffer 2] , met haar adres daarbij. Deze enveloppen zaten in een tas. In de fotogalerij van de telefoon van verdachte is een foto van een soortgelijke tas gevonden.
Verder is bij onderzoek van de Oppo A74 telefoon een ruime hoeveelheid foto’s aangetroffen waarop [slachtoffer 2] naakt staat afgebeeld.De politie heeft onderzoek gedaan naar diverse afbeeldingen op deze telefoon en heeft een vergelijking gemaakt met poststukken die [slachtoffer 1] heeft ontvangen met naaktfoto’s van [slachtoffer 2] . De brieven/foto’s die zijn bezorgd op het adres van [slachtoffer 1] komen overeen met afbeeldingen die zijn gevonden in de telefoon van verdachte.
In de telefoon van verdachte zijn daarnaast onder andere naaktfoto’s van [slachtoffer 2] , met daarop handgeschreven teksten en enveloppen, geadresseerd aan de buren van [slachtoffer 2] aangetroffen.Verder is in de fotogalerij van de Oppo A74 telefoon van verdachte dezelfde foto aangetroffen van een bossage die op 15 oktober 2024 met het telefoonnummer + [telefoonnummer] is verstuurd naar de telefoon van [slachtoffer 2] .
In de telefoon zijn verder afbeeldingen aangetroffen van naaktfoto’s, met daarop handgeschreven teksten, in een plastic hoesje, soms met een USB-stick in het hoesje, soms zonder een USB-stick. Ook is in de telefoon een foto aangetroffen van een naaktfoto met daarop de handgeschreven tekst “jullie dochter [naam 6] . Wij hebben usb meegestuurd met (onleesbaar) met (onleesbaar) van dat lees maar eens dan jullie zijn zelf het bewijs staat op USB kijk USB bewijs stuk USB bewijsstuk.”
Bij [slachtoffer 1] is in een envelop een USB-stick bezorgd. Op deze USB-stick stonden diverse naaktfoto’s en -filmpjes van [slachtoffer 2] . Op de USB-stick stond ook een foto van een man die veel leek op [naam 4] . van wie een selfie beschikbaar was met [slachtoffer 2] . Op de USB-stick stond ook een powerpoint presentatie voor een verjaardag van “een moeder”. In deze presentatie stond onder andere een foto van een man en een vrouw. Deze man werd geïdentificeerd als [verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] 1970 te [geboorteplaats 1] . De politie herkende de rijbewijsfoto voor 100% als de persoon op de selfie met [slachtoffer 2] .
Uit onderzoek naar de in het chalet van verdachte aangetroffen Samsung Notes telefoon is naar voren gekomen dat aan dit toestel zeven useraccounts gekoppeld waren met de emailadressen [e-mailadres 1] en [e-mailadres 2] . Op 13 oktober 2024 is een foto gemaakt met dit toestel, terwijl op het moment dat de foto gemaakt werd het google driveaccount [e-mailadres 1] gekoppeld was, met daaraan gekoppeld het telefoonnummer + [telefoonnummer] . Dit account is gekoppeld aan de applicatie whatsapp met user ID [telefoonnummer] @whatsapp.net, welk user ID gekoppeld is aan het emailadres [e-mailadres 1] . Met de telefoon zijn op 14 oktober 2024 meerdere audioberichten verzonden. Deze zelfde audioberichten zijn op 14 oktober 2024 ontvangen op de telefoon van [slachtoffer 2] . Op de telefoon zijn meerdere video’s van [slachtoffer 2] aangetroffen. Dezelfde videobestanden zijn aangetroffen op de USB-sticks die in het chalet van verdachte zijn aangetroffen.
In het chalet van verdachte zijn twee USB-sticks in beslag genomen. Op één USB-stick stonden schermafbeeldingen van whatsappgesprekken met [slachtoffer 2] . Ook stonden op de USBstick afbeeldingen van [slachtoffer 2] . Dit waren selfies waarbij zij seksuele handelingen bij zichzelf verrichtte en een filmpje waarop bij [slachtoffer 2] seksuele handdelingen werden verricht. Op de andere USB-stick bevond zich een map, genaamd “ [naam 6] ”. Daarin zaten afbeeldingen en naaktfoto’s van [slachtoffer 2] , ook waarbij zij seksuele handelingen bij zichzelf uitvoert, selfies van verdachte en [slachtoffer 2] , een afbeelding van de adres- en contactgegevens van de werkgever van [slachtoffer 2] , [bedrijf] , en een afbeelding van de adresgegevens van [slachtoffer 2] . Ook bevindt zich hierop een filmpje waarop iemand seksuele handelingen bij [slachtoffer 2] verricht. In een andere map op de USB-stick bevonden zich ook schermafbeeldingen van whatsappgesprekken met het telefoonnummer van [slachtoffer 2] .
Verdachte heeft ter zitting verklaard dat hij contact had met [slachtoffer 2] , dat zij hem [naam 4] noemde, dat zij elkaar meerdere malen hebben ontmoet en dat hij seksueel contact heeft gehad met haar. Verdachte heeft ter zitting verklaard dat de Oppo A74 telefoon van hem was en dat hij die telefoon gebruikte.
De rechtbank overweegt dat de berichten die [slachtoffer 2] op haar telefoon ontving van degene die zich [naam 3] noemde, werden verstuurd van het telefoonnummer + [telefoonnummer] . Dit telefoonnummer is gekoppeld aan de in het chalet van verdachte aangetroffen Samsung Notes telefoon.
Verdachte heeft verklaard dat hij geen gebruik maakte van deze telefoon en dat die telefoon van een zekere [naam 2] of [naam 3] zou zijn.
De rechtbank is van oordeel dat uit de genoemde bewijsmiddelen geen andere conclusie kan voortvloeien dan dat het verdachte is geweest die gebruik maakte van de Samsung Notes telefoon en die, onder de naam [naam 3] , berichten stuurde naar [slachtoffer 2] . De ontkenning van verdachte en zijn verklaring dat de Samsung telefoon van iemand anders ( [naam 3] of [naam 2] ) zou zijn, schuift de rechtbank, in het licht van de bewijsmiddelen, als ongeloofwaardig terzijde.
Ten overvloede merkt de rechtbank op dat zij in het dossier geen enkele ondersteuning ziet voor de stelling dat er sprake zou zijn van ene [naam 2] of [naam 3] .
Uit de bewijsmiddelen stelt de rechtbank vast dat het verdachte is geweest die enveloppen met brieven en naaktfoto’s van [slachtoffer 2] heeft verstuurd naar [slachtoffer 2] , [slachtoffer 1] , andere familieleden en de oude school en de werkgever van [slachtoffer 2] .
De rechtbank acht op grond van wat hiervoor is beschreven wettig en overtuigend bewezen dat verdachte in de periode van 18 juli 2023 tot en met 15 oktober 2024 [slachtoffer 2] veelvuldig whatsapp-berichten, brieven en foto’s heeft gestuurd en dat hij in die periode veelvuldig brieven en/of naaktfoto’s naar [slachtoffer 1] , heeft verstuurd.
De rechtbank is van oordeel dat de aard, de duur, de frequentie en de intensiteit van de hiervoor gestelde gedragingen van verdachte, de omstandigheden waaronder deze hebben plaatsgevonden en de invloed daarvan op het persoonlijk leven en de persoonlijke vrijheid van [slachtoffer 2] en [slachtoffer 1] naar objectieve maatstaven bezien zodanig zijn geweest dat van een stelselmatige inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer sprake is geweest.
Voor een bewezenverklaring van belaging moet verdachte het oogmerk hebben gehad [slachtoffer 2] en [slachtoffer 1] te dwingen iets te doen of te dulden, dan wel vrees aan te jagen. Verdachte dwong [slachtoffer 2] tot het maken en versturen van naaktfoto’s en -filmpjes, om contact met hem te dulden en om (seksueel) contact met hem te hebben. [slachtoffer 2] werd vrees aangejaagd door de bedreigingen van verdachte dat hij de foto’s en filmpjes naar anderen, zoals haar familie en haar buren, zou sturen, wat verdachte ook daadwerkelijk heeft gedaan.
Verdachte dwong [slachtoffer 1] te dulden dat haar naaktfoto’s en -filmpjes van haar dochter onder ogen kwamen. Haar werd ook vrees aangejaagd door de bedreigingen van verdachte dat hij de foto’s en filmpjes naar de buren zou sturen.
Gezien het voorgaande acht de rechtbank het onder 1 ten laste gelegde bewezen, met dien verstande dat zij niet bewezen acht dat andere familieleden van [slachtoffer 2] of vrienden van haar, de werkgever en andere personen uit de sociale kring van [slachtoffer 2] door verdachte zijn belaagd, zodat de rechtbank verdachte daarvan partieel zal vrijspreken.
Ten aanzien van de feiten 2 en 3
Met de genoemde bewijsmiddelen acht de rechtbank bewezen dat verdachte in de periode van 18 juli 2023 tot en met 15 oktober 2024 afbeeldingen/foto’s van [slachtoffer 2] , waarop zij te zien was met ontblote borsten en/of een ontblote vagina, heeft verstuurd naar de ouders, zus en broer van [slachtoffer 2] , naar de oude school van [slachtoffer 2] en naar de werkgever van [slachtoffer 2] . De vraag die hierbij beantwoord dient te worden is of dit versturen ook valt onder “openbaar maken” zoals ten laste gelegd.
Feit 2 valt onder het oude artikel 139h Sr, feit 3 valt onder het huidige artikel 254ba Sr. Blijkens de kamerstukkenis met de inwerkingtreding van de Wet seksuele misdrijven artikel 139h (oud) Sr verplaatst naar artikel 254ba Sr, omdat het delict beter getypeerd wordt als seksueel misdrijf dan als een misdrijf tegen de openbare orde. De indieners zijn van mening geweest dat het delict primair een inbreuk maakt op iemands seksuele en geestelijke integriteit en dat in mindere mate sprake is van een publieke wanordelijkheid of privacy schending.
De rechtbank is van oordeel dat verdachte met het versturen van de afbeeldingen/visuele weergaven aan familie, werkgever en oude school van [slachtoffer 2] inbreuk heeft gemaakt op de seksuele en geestelijke integriteit van [slachtoffer 2] en dat reeds om die reden sprake is van openbaar maken zoals ten laste gelegd. Verdachte wist bovendien dat openbaarmaking nadelig voor [slachtoffer 2] kon zijn. [slachtoffer 2] had ook uitgebreid contact met verdachte over dat zij wilde dat het versturen van naaktfoto’s van haar stopte.