De rapporten van de reclassering van 24 april 2025 en 12 mei 2025 houden, zakelijk weergegeven, onder meer het volgende in.
In april 2024 vond een ernstig geweldsincident plaats in Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) [locatie], dat gelijkenis vertoonde met het indexdelict. Na dit incident verbleef de terbeschikkinggestelde in het kader van een gedwongen tijdelijke crisisopname twee keer zeven weken op de Forensisch High Intensive Care (FHIC) van FPK [plaats 1]. Sinds november 2024 verblijft de terbeschikkinggestelde in het kader van een tweede behandelpoging binnen Forensisch Beschermd Wonen (FBW) van Transfore.
De communicatie en werkrelatie tussen de terbeschikkinggestelde en het behandelteam zijn de afgelopen periode verslechterd, een patroon dat ook zichtbaar was voorafgaand aan het geweldsincident in FPA [locatie]. Op 14 april 2025 is de terbeschikkinggestelde op het politiebureau in Deventer geweest om aangifte te doen tegen zijn regiebehandelaar en het behandelteam van Transfore, vanwege het uitblijven van de behandeling waar hij recht op heeft en het in zijn ogen onjuist handelen door het behandelteam in het incident met een medepatiënt in zijn woning. Op 17 april 2025 vond een verlengingszitting plaats bij de rechtbank, waarbij de terbeschikkingstelling met voorwaarden met twee jaren werd verlengd. Na de verlengingszitting werd een time-out bij de ouders van de terbeschikkinggestelde ingezet, om hem niet te belasten of te confronteren met de voor hem spanningsvolle situatie met een medepatiënt en omdat hij zijn wantrouwen naar het gehele behandelteam had uitgesproken. Het doel van de time-out was om de druk op de terbeschikkinggestelde te verlagen. Het plan was om de terbeschikkinggestelde na de verlengingszitting terug te laten keren naar de FBW-woning van Transfore en de behandeling te hervatten. De terbeschikkinggestelde bleek echter niet bereid te zijn terug te keren naar de woning zolang de medepatiënt daar verbleef. Ook stond hij niet open voor alternatieve afdelingen en er konden geen veiligheidsafspraken met hem worden gemaakt. De terbeschikkinggestelde bleek onvoldoende behandelbaar te zijn. Op 22 april 2025 besloot Transfore de behandeling te beëindigen.
De terbeschikkinggestelde wekt de indruk veel last te hebben van zijn autismespectrumstoornis, waarbij hij veel behoefte heeft aan duidelijkheid, voorspelbaarheid en begeleiding. Wanneer de terbeschikkinggestelde onduidelijkheid of onvoorspelbaarheid ervaart, krijgt hij dusdanig veel stress dat dit leidt tot slecht slapen, wat uiteindelijk resulteert in dissociatieve klachten en bijzondere ervaringen, waaronder het horen van stemmen. Er is sprake van onvoldoende coping en rigide denkpatronen. Deze symptomen zijn direct delictgerelateerd. De afgelopen weken is bij de terbeschikkinggestelde een toename van klachten geconstateerd. Het feit dat de terbeschikkinggestelde in de tweede behandelpoging onvoldoende behandelbaar blijkt, ondanks intensieve (ambulante en medicamenteuze) behandeling, verhoogt het risico op herhaling van agressief gedrag, zoals ten tijde van de indexdelicten en het ernstige geweldsincident tijdens zijn verblijf binnen FPA [locatie] in april 2024. Ondanks dat deze (tweede) behandelimpasse inherent is aan, en te verklaren is vanuit de aanwezige psychiatrische stoornis van de terbeschikkinggestelde, schat de reclassering de kans op recidive in de vorm van een agressie-doorbraak als onverantwoord hoog in het huidige kader. De terbeschikkinggestelde blijft vastzitten in zijn boosheid en/of gevoel van onrecht en loopt vast in zijn emoties (persevereren), wat kan leiden tot woede-uitbarstingen of agressie naar diegene(n) met wie hij in conflict is. De enige coping die de terbeschikkinggestelde op dat moment nog weet in te zetten is agressie. Hiermee is de terbeschikkinggestelde direct gevaarlijk en nauwelijks tot niet hanteerbaar binnen de huidige setting. Voortzetting van de behandeling in het huidig kader is niet haalbaar en niet verantwoord. De omzetting van de huidige maatregel lijkt beter aan te sluiten bij de complexe problematiek van de terbeschikkinggestelde, het hoge recidiverisico en de behandelmogelijkheden. Vanuit het gestructureerde en klinische kader kan een intensieve en noodzakelijk geachte (gedwongen) langdurige behandeling worden ingezet. De behandeling zou onder andere gericht moeten zijn op consultatie op het gebied van farmacotherapie, psycho-educatie, het aanvullen van het signaleringsplan en zo nodig inzetten van cognitieve gedragstherapie. Er worden geen mogelijkheden meer gezien voor gedragsverandering en risicobeperking in het huidige kader. De reclassering heeft overlegd met de DIZ over de mogelijkheden van opschaling in het huidig kader. Daaruit is naar voren gekomen dat plaatsing bij FPA/FPK [locatie] of GGZ [plaats 2] niet (meer) tot de mogelijkheden behoort. De terbeschikkinggestelde is nu niet bij andere klinieken voorgelegd omdat ook eerder duidelijk is geworden dat het bij andere klinieken aan ASS-expertise ontbreekt. De reclassering adviseert de maatregel van terbeschikkingstelling met voorwaarden om te zetten in een terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege.