Het Waterschap is belast met de kwantitatieve zorg voor de waterhuishouding in Noord- en Midden-Limburg. Het gebied dat onder het beheer van het Waterschap valt, strekt zich uit van Mook in het noorden tot en met Swalmen en Thorn in het zuiden.
Het beheersgebied heeft een oppervlakte van circa 128.400 ha, waarvan 70% in gebruik is als agrarisch gebied. De totale lengte van de watergangen die het Waterschap beheert in het gebied is ongeveer 2030 kilometer. De regenrivier de Maas stroomt door het gebied van het Waterschap. Alle watergangen in beheer van het Waterschap wateren direct of indirect op de Maas af.
Het Waterschap heeft onder andere tot taak om het oppervlaktewater in sloten en beken op peil te houden. In natte perioden wordt overtollig water afgevoerd en in droge perioden probeert het Waterschap het schaarse water juist vast te houden of zelfs aan te voeren. De aan- en afvoer van water en het peilbeheer regelt het Waterschap met bijna 700 stuwen, gemalen, waterbuffers en waterinlaten.
In 1998, met name in het groeiseizoen, hebben zich meerdere zeer natte perioden gemanifesteerd. Daarbij is overigens niet alleen het gebied van het Waterschap getroffen, maar heeft geheel Nederland last ondervonden van de hevige regenval.
Voor wat betreft de situatie in het beheersgebied van het Waterschap blijkt uit meetgegevens van het KNMI meetstation IJsselsteijn dat in april 1998 een hoeveelheid neerslag is gevallen van 83,1 mm, terwijl een waarde van 46,3 mm normaal is. Ook juni was een zeer natte maand met een neerslag van 117,7 mm tegen een normale neerslagwaarde van 70,8 mm. Met name in de eerste twee decaden van juni 1998 is 102,3 mm gevallen. In de derde decade van augustus 1998 is 58,8 mm gevallen tegen een normale neerslag van 20,5 mm. In de periode van 2 tot en met 17 september 1998 is in IJsselsteijn 140,4 mm neerslag gemeten. Daarbij is op 15 september 1998 zelfs 32,1 mm gevallen. Voor de gehele maand geldt normaal een neerslag van 52,1 mm. Ook de maand oktober was zeer nat met een neerslag van 133,5 mm tegen een gemiddelde van normaal 59,4 mm.
Door het Waterschap wordt de neerslag nauwkeurig gemeten bij station Vredepeel. Uit deze metingen blijkt dat vanaf 12.00 uur op 31 oktober 1998 in 18 uur tijd 44,6 mm neerslag is gevallen. De situatie dat in 18 uur tijd een hoeveelheid neerslag valt van 44,6 mm, doet zich slechts een keer in de 100 jaar voor (t=l00 bui, bedraagt 45,8 mm).
De hevige regenval heeft uitzonderlijke wateroverlast tot gevolg gehad, met inbegrip van overstromingen en het buiten de oevers treden van afwateringsrivieren. De hoogwaterperiode van november 1998 was eens te meer opmerkelijk, omdat het hoogwater van de Maas samenviel met hoogwater op de hoofdwatergangen in vrijwel het hele beheersgebied van het Waterschap. De afwatering van de afwateringsrivieren op de Maas is hierdoor bemoeilijkt.
In de periode 31 oktober/1 november 1998 is ten gevolge van de hevige regenval binnen het beheersgebied van het Waterschap met name in de regio Horst bij een groot aantal agrarische bedrijven en particulieren schade ontstaan aan gewassen, respectievelijk opstallen en inboedels door wateroverlast na een periode van veel neerslag. Vooral in het stroomgebied van de Kabroekse Beek en de Groote Molenbeek was er veel wateroverlast, maar ook de Oostrumsche Beek en de Loobeek stonden buiten hun oevers.
Het beheersgebied van het Waterschap kent in principe een natuurlijke afwatering (vrij verval). De waterstand in de waterlopen kan met behulp van kunstwerken (zoals stuwen, gemalen, waterinlaatpunten, regenwaterbuffers, duikers en afsluiters) worden gereguleerd. Zoals in het vorengaande reeds gesteld, stromen alle waterlopen uiteindelijk (direct of indirect) af in de Maas.
In de regio Horst bevindt zich de Kabroekse Beek, die tezamen met de Groote Molenbeek een hoofdwatergang vormt. De Kabroekse Beek is omstreeks 1960 genormaliseerd.
De Kabroekse beek, die door de dorpskern Horst stroomt, is binnen de bebouwde kom overkluisd.
De Kabroekse Beek begint bovenstrooms bij het natuurgebied Mariapeel en watert via de Groote Molenbeek af in de Maas. Het afwateringsstelsel van de Kabroekse Beek is gedimensioneerd op een afvoer van 0,85 l/sec/ha (een afvoer welke is gedimensioneerd op 0,85 l/sec/ha, is redelijk hoog te noemen).
Noch voor het gebied van het Waterschap als geheel, noch voor de gebiedsdelen afzonderlijk geldt een peilbesluit. Wel wordt met behulp van stuwen door het Waterschap een streefpeil voor de winter- en zomerperiode gehanteerd.
Het terrein van Van X, c.q. Plantenkwekerij Van X bevindt zich in het stroomgebied van de Kabroekse Beek direct aan de oever van de Kabroekse Beek, op het punt waar de Almeweg de Kabroekse Beek kruist. De warenhuizen van Van Vegchei c.s. zijn relatief laag gelegen.
Op het meetstation Vredepeel is in oktober 1998 een hoeveelheid neerslag gemeten van 113,8 mm. Op zowel 31 oktober als op 1 november 1998 is 28 mm neerslag gemeten.
Op 31 oktober/ 1 november 1998 is de Kabroekse Beek buiten haar oevers getreden waardoor de kassen van Van X zijn ondergelopen met water.
Het waterschap heeft op dat moment in samenwerking met andere instanties gedaan wat redelijkerwijs mogelijk was om verdere overstroming te voorkomen en de gevolgen daarvan te beperken.