ECLI:NL:RBROE:2009:BJ1158
Rechtbank Roermond
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- P.C.G. Brants
- Rechtspraak.nl
Wijziging omgangsregeling in het kader van uithuisplaatsing en contactbeperking
In deze zaak heeft de Rechtbank Roermond op 1 juli 2009 uitspraak gedaan in een geschil over de omgangsregeling tussen ouders en hun minderjarige kind, dat onder toezicht is gesteld van de William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering. De ouders, vertegenwoordigd door hun advocaat mr. B.T.M. de Kinkelder, hebben bezwaar gemaakt tegen de wijziging van de omgangsregeling die door de stichting was voorgesteld. De stichting had verzocht om de omgangsregeling te wijzigen, omdat de huidige regeling te belastend zou zijn voor het gezin van de pleegouders. Tijdens de mondelinge behandeling op 3 juni 2009 is er een voorstel gedaan voor een nieuwe omgangsregeling, waarbij de omgang één keer per veertien dagen zou plaatsvinden, met één keer per maand bij de pleegouders en één keer per maand op het kantoor van Rubicon Jeugdzorg.
De ouders hebben echter verweer gevoerd en gesteld dat de stichting de banden tussen hen en hun kind wil verstoren. Ze hebben ook betoogd dat de stichting niet voldoende bewijs heeft geleverd dat de door hen gewenste omgangsregeling schadelijk zou zijn voor de hechting van de minderjarige. De kinderrechter heeft in zijn overwegingen aangegeven dat de stichting, hoewel zij een zelfstandige bevoegdheid heeft op basis van artikel 1:263a BW, ook een verzoek kan indienen op basis van artikel 1:263b BW om de omgangsregeling te wijzigen.
Na beoordeling van de ingediende stukken en hetgeen ter zitting is besproken, heeft de kinderrechter geoordeeld dat de wijziging van de omgangsregeling noodzakelijk is voor het doel van de ondertoezichtstelling. De rechtbank heeft de stichting ontvankelijk verklaard in haar verzoek en de omgangsregeling gewijzigd, zodat deze nu één keer per veertien dagen zal plaatsvinden, met de eerder genoemde voorwaarden. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad verklaard, en het meer of anders verzochte is afgewezen.