ECLI:NL:RBROE:2010:BK8247
Rechtbank Roermond
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- F.R. Soutendijk
- Rechtspraak.nl
Uitleg van artikel 49 lid 1 sub c van de CAO voor de Technische Groothandel met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en suppletie
In deze zaak, uitgesproken door de kantonrechter te Roermond op 5 januari 2010, betreft het een geschil tussen een werknemer, aangeduid als [eiser], en zijn werkgever, [gedaagde] Aandrijftechniek B.V. [eiser] was van 1 oktober 2004 tot 1 augustus 2009 in dienst bij [gedaagde] als productiemedewerker. Tijdens zijn dienstverband raakte hij op 7 november 2006 arbeidsongeschikt. Het UWV kende hem met ingang van 4 november 2008 een loongerelateerde WGA-uitkering toe. Na de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst vorderde [eiser] van [gedaagde] een aanvulling op zijn uitkering, gebaseerd op artikel 49 lid 1 sub c van de CAO voor de Technische Groothandel, waarin staat dat de werkgever verplicht is een aanvulling te verstrekken aan werknemers die door arbeidsongeschiktheid verhinderd zijn hun arbeid te verrichten.
De kantonrechter heeft vastgesteld dat partijen van mening verschillen over de interpretatie van de CAO-bepaling. [eiser] stelt dat de CAO-bepaling ook de WIA/WGA dekt, terwijl [gedaagde] van mening is dat de CAO enkel betrekking heeft op de WAO. De kantonrechter oordeelt dat de CAO-partners niet de intentie hebben gehad om een rechtsongelijkheid te creëren tussen de WAO en de WIA. De kantonrechter concludeert dat [gedaagde] op grond van de CAO verplicht is om de gevorderde suppletie aan [eiser] te betalen.
Daarnaast vorderde [eiser] een vergoeding van proceskosten in verband met een door [gedaagde] aangevraagde ontslagvergunning bij het UWV, die was geweigerd. De kantonrechter oordeelt dat er geen onrechtmatigheid is gebleken van de aanvraag van de ontslagvergunning en wijst deze vordering af. De proceskosten worden gecompenseerd, zodat iedere partij haar eigen kosten draagt. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad verklaard, en het meer of anders gevorderde is afgewezen.