2.12. Met betrekking tot de verklaring van getuige [B] merkt de rechtbank op dat zijn verklaring in tegenstelling tot hetgeen [...] Recycling daarover stelt, geen partijgetuigenverklaring als bedoeld in artikel 164 Rv betreft, aangezien de bewijslast met betrekking tot de te bewijzen feiten niet op A.S.I. maar op [...] Recycling rust.
[B] heeft onder andere zakelijk weergegeven het volgende verklaard. A.S.I. repareert per jaar een duizendtal cilinders. Elke cilinder wordt na reparatie gecontroleerd. Dat is dus ook gebeurd met de onderhavige cilinders. Voordat die controle plaats vond zijn de onderhavige cilinders ook nog op oude onderdelen geïnspecteerd. Het betrof hier namelijk het hardverchromen van de stangen van de cilinders. De oude onderdelen worden dan geïnspecteerd en er wordt gemeten of die voldoen aan de tolerantie. De onderhavige cilinders zijn ook nog inwendig gehoond. Dat is een soort polijsten. Daarbij worden de loopsporen weggehaald zodat het inwendige van de cilinderhuls helemaal glad wordt en de pakkingen beter afdichten. Er komen altijd nieuwe pakkingen in. Daarna wordt hij gemonteerd en getest.
Het testen na de revisie gaat als volgt: de cilinder wordt eerst met olie gevuld. Dan worden er testnippels ingedraaid. Dan worden de slangen aangesloten en wordt de cilinder heen en weer geschoven door een hydraulisch testaggregaat. De cilinder wordt uitgeschoven, dan staat er een lage druk op. Als deze helemaal is uitgeschoven wordt de druk opgebouwd tot anderhalf maal de werkdruk.
Als de cilinder niet goed ontlucht wordt en hij wordt uitgeschoven en er komt olie bij dan kunnen de olie en de lucht een explosief mengsel vormen waardoor kleine explosies kunnen ontstaan. Bovendien is lucht in de cilinder gevaarlijk voor de afdichtingen; die worden daar namelijk door beschadigd.
Als de cilinders bij A.S.I. getest zijn dan wordt de olie er weer uitgehaald omdat niet duidelijk is welke oliesoort de klant gebruikt. Dit betekent dat de klant de cilinder altijd weer moet ontluchten en met olie moet vullen. Indien er onvoldoende ontlucht is na de installatie dan ontstaan er problemen met de o-ring. Dat is een statische afdichting die gemonteerd is in een groef tussen twee vlakken. Die zit bijna bij het uiteinde van de cilinder. Als je comprimeert gebeuren daar die kleine explosies. Die explosies trekken als het ware stukjes uit de o-ring vandaan. Dat geeft een beeld alsof er muizen aan gegeten hebben.
In de cilinder vindt bij elke cyclus een wisseling van druk plaats van laag naar hoog en van hoog weer naar laag. Als er druk op de o-ring komt dan vervormt die. Dat is gebruikelijk want het is inherent aan het proces. Als de speling tussen de vlakken waar de o-ring zit te groot wordt dan wordt de o-ring er tussenin geperst en dat is extrusie. De vorm van de o-ring die rond was wordt dan een soort komma. Dat wordt tegengegaan door een back-upring te plaatsen. Deze steunt de o-ring en zorgt ervoor dat de o-ring niet tussen de twee vlakken ingeperst kan worden.
De cilinder wordt inwendig gemeten om te controleren of er een buik – dat is een bultje dat ontstaat door druk – of een beschadiging ontstaat. Indien de diameter dan goed is wordt de cilinder gepolijst. Daarna wordt hij weer gemeten om te kijken of het verschil in diameter dat is ontstaan door het polijsten binnen de tolerantie valt. De onderhavige cilinders vielen binnen de tolerantie.
Het meten van de cilinderbuis gebeurt door middel van een binnen-micrometing. Dat is een driepuntsmeting die verbonden is met een klok. Die klok wordt van te voren ingesteld op de gewenste diameter en dan in de cilinderbuis geschoven.
[B] maakt al 45 jaar cilinders en heeft een groep jongens om zich heen die hij het bedrijfsbureau noemt. Die bepalen de tolerantie waaraan moet worden voldaan aan de hand van het ISO-passingsstelsel in samenwerking met de pakkingleveranciers. Het ISO-passingsstelsel is een in Nederland geldende norm.
Om de driepuntsmeter waar een klok op zit, af te stellen wordt een zogenaamde micrometerbeugel gebruikt. Dat is voor de binnenkant, voor de diameter. Die instelling doet de man die de meter uitgeeft. De afstelling van de meter is een feitelijke handeling. Zowel voor als na het honen wordt dezelfde instelling gebruikt. Als die verkeerd afgesteld zou zijn dan zou dat niet uitmaken voor het meten van het verschil voor en na het polijsten.
Voor de drukmeting beschikt A.S.I. over een gekalibreerde drukmeter. Die moet zij hebben vanwege de keuringsinstanties. Deze meter wordt één keer per week vergeleken met de testmeters van A.S.I. De meters bevinden zich bij de testbank en degene die de cilinder gemonteerd heeft mag niet testen; dat wordt door een ander gedaan. De tester maakt een testrapport.