3.16
Uit de stellingen en verweren en de in geding gebrachte stukken blijkt het volgende:
- De lading is geladen via zuig- en blaasleidingen, waarmee het cement aan de ene kant werd ingezogen en er aan de andere kant werd uitgeblazen.
- De lading is vervoerd in ruim 1 (6.060.853 kilogram), 2 (8.882.000 kilogram), 4 (9.052.000 kilogram) en 5 (6.602.000 kilogram) van de “Kyriakos M”. Ruim 3 was leeg.
- De luiken van ruim 1 waren niet afgeplakt. Partijen twisten over de vraag of sprake was van een instructie om de luiken met ramnek tape af te plakken.
- Na aankomst van de “Kyriakos M” te Rotterdam op zaterdag 5 oktober 2002 rond 20.00 uur zijn de luiken op 6 oktober 2002 geopend.
- Bij inspectie van de toplaag van de lading in ruim 1 door Eurocontrol is lichte waterschade geconstateerd: aan de achterzijde van het ruim bij de trap zat op het ladingoppervlak een ietwat hardere korst en er zat een kleine plek lading met waterschade in het stuurboord achterzijde deel van het ruim. Deze schade werd beschouwd als te verwaarlozen, acceptabele schade, die waarschijnlijk door condens was veroorzaakt.
- De overslag van de lading in duwbakken is op 7 oktober 2002 om 0.10 uur aangevangen. Daarbij is gebruik gemaakt van drijvende kranen met een grijper met een inhoud van 36 m3.
- Eurocontrol heeft de duwbakken voorafgaand aan de overslag geïnspecteerd en geschikt voor de lading bevonden (schoon, droog en geurvrij).
- Op 7 oktober 2002 is om 17.25 uur aangevangen met de overslag van de in ruim 1 vervoerde lading naar de “Petronella 4”. Om 19.00 uur werd een groot brokstuk cement aangetroffen in ruim 1 en kort daarna meer brokstukken cement. Deze brokstukken waren op één plaats in het ruim gelokaliseerd. De overslag is gecontinueerd met onbeschadigde lading uit een ander deel van het ruim. De overslag naar de “Petronella 4” van in totaal 3.506.867 kilogram was om 21.20 uur klaar, met de opmerking van de stuwadoor “mogelijk zitten in de Petronella 4 ook nog brokken uit # 1”.
- Op 8 oktober 2002 is om 2.15 uur aangevangen met de overslag van lading vanuit ruim 1 naar de “LK 36”, met de instructie om de brokstukken uit ruim 1 zoveel mogelijk separaat over te slaan in deze duwbak. Op dat moment werd geschat dat er ongeveer 10 mt aan brokstukken zat in het bakboord middendeel van ruim 1. Voorts was er enige ‘klontering’ waarneembaar. De beschadigde lading is overgeslagen in het achterste deel van de “LK 36”. Om 11.15 uur was de overslag naar de “LK 36” gereed. Er is in totaal 3.472.419 kilogram lading in de “LK 36” overgeslagen.
- Om 11.30 uur is aangevangen met overslag in de “Jana”. Er kwamen brokstukken tevoorschijn uit ruim 1. Vervolgens bleek dat er beschadigde lading in het voorste deel van het bakboord deel van ruim 1 tegen de scheepswand aanzat, tussen de spanten in. Deze beschadigde lading is zoveel mogelijk apart overgeslagen in de “Jana”.
- De schatting van de hoeveelheid beschadigde lading is hierop bijgesteld tot 70 mt.
- Afgezien van de lading die tussen de spanten bleef steken, is de resterende lading in ruim 1 overgeslagen in het achterdeel van de “Jana”. Om 18.45 uur was de overslag van lading in de “Jana” gereed. Er is in totaal 2.795.669 kilogram lading uit ruim 1 en 2 overgeslagen in de “Jana”. De precieze hoeveelheid beschadigde lading in de “Jana” is niet gemeten.
- Na overslag is de lading naar Moerdijk vervoerd en in de duwbakken afgedekt bewaard.
- Op 8 oktober 2002 is aangevangen met lossen van de duwbakken te Moerdijk.
- Te Moerdijk is de lading met een pomp uit de duwbakken gelost: de lading werd in een pijp uit de duwbakken opgezogen en in de silo aan wal neergelaten. In de pijp zat een zeef die brokken met een diameter van meer dan 6 cm opving. In de pijpleiding van de silo zat een tweede zeef, die brokstukken van 1,5 cm opving voordat het cement in vrachtwagens werd geladen.
- Tijdens het lossen van het beschadigde deel van de lading uit de “Jana” raakte de lospijp verstopt.
- Tijdens deze lossing bleek dat er meer beschadigde lading in de “Petronella 4”, “Jana” en de “LK 36” zat dan eerder was ingeschat. De schade bestond uit harde brokstokken cement van verschillende afmetingen. In de “LK 36” zijn de brokstukken over het hele ruim verspreid aangetroffen.
- De “Jana” bleek in totaal ongeveer 206 mt aan niet goed te lossen en niet langer bruikbare brokstukken te bevatten, de “LK 36” en de “Petronella 4” tezamen in totaal ongeveer 320.480 kilogram.
- Op 26 november 2002 was de lading uit alle drie de duwbakken gelost. In totaal is 496.340 kilogram beschadigde lading separaat opgeslagen en afgevoerd.
- Uit een op de in de “LK 36” overgeslagen lading uitgevoerde zilvernitraat test bleek dat de lading was aangetast door zoet water.
- In de andere ruimen van de “Kyriakos M” zaten geen brokstukken in de lading.