In hoger beroep betwist [eiser] alsnog de volgende voorvallen (prod. 2 dagvaarding, conclusie van antwoord kantonrechter onder 9).
22 april 2005
HTM laat [eiser] toe tot de opleiding controleur service en toezicht. Als verbeterpunt wordt genoemd: gedrag bij uitvoering van de werkzaamheden, in het bijzonder veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon.
[eiser] betwist dat hij veelvuldig belde; het ging om enkele keren dat hij door zijn vriendin werd gebeld.
Vast staat dat [eiser] bij aanvang van zijn opleiding is gewaarschuwd voor mobiel telefoneren tijdens het werk. Dit voorval staat dus vast al is niet duidelijk hoe vaak [eiser] heeft getelefoneerd.
6 mei 2002
Een HTM collega meldt dat [eiser] geregeld in uniform tijdens diensttijd met een jonge dame op schoot zit, een andere collega meldt dat [eiser] vaak mobiel telefoneert tijdens het werk.
[eiser] betwist alle meldingen en voert aan dat hij slechts één keer met zijn vriendin op schoot heeft gezeten in de tram.
In ieder geval heeft [eiser] met zijn vriendin op schoot in de tram gezeten. HTM heeft daar terecht bezwaar tegen, omdat [eiser] beschikbaar moet zijn voor zijn werk.
6 december 2002
HTM betwist niet dat het ging om een briefing waar [eiser] 5 minuten te laat was omdat hij de WC bezocht. Dit is een overtreding van de regels want men moet op tijd komen, maar het betreft geen ernstig verwijt.
18 februari 2004
HTM verwijt [eiser] dat hij zich heeft ziek gemeld op de verkeerde manier (bij een collega i.p.v. bij de dienstindeling of bij een coach) en dat hij niet verbleef op het bij HTM bekende woonadres.
[eiser] erkent dat hij die dag aan Ali (een collega) heeft gemeld dat hij die dag vrij nam, omdat de coach er niet was.
In het midden kan blijven of [eiser] ziek was of vrij, vast staat dat hij zich op de verkeerde wijze heeft ziek gemeld. Dat is op zichzelf een ernstig verwijt, omdat de organisatie moet kunnen inspelen op vrije of zieke werknemers. Vrij nemen zal in de regel ruim van tevoren moeten worden aangevraagd en ziek melden moet zo vroeg als mogelijk op de dag bij de juiste instantie gebeuren. Dit verwijt is, ook als wordt uitgegaan van de door [eiser] gestelde feiten, een ernstig verwijt, omdat [eiser] al eerder (zie hiervoor onder 4.8.2: 28 februari 2003 en 9 april 2003) op dergelijke incidenten was aangesproken.
6 april 2004
HTM wijst op het functioneringsverslag van 6 april 2004, waarin als verbeterpunten staan:
Belgedrag verbeteren (met tip van de HTM: oortje kopen), geen intiem contact (tijdens het werk) met vriendinnen als [eiser] in uniform is.
[eiser] betwist dat het verslag een juiste weergave is van het gesprek, maar hij maakt niet duidelijk wat er onjuist is. Wel erkent hij dat zijn vriendin hem een aantal malen op het werk heeft gebeld. Hij voert aan dat hij na dit incident zijn telefoon een half jaar heeft weggedaan. HTM heeft dit laatste niet betwist
18 juni 2004
Vast staat dat de brief van 18 juni 2004 van HTM aan [eiser] niet is verzonden. HTM heeft ter zitting verklaard dat deze brief niet relevant is. De daarin genoemde verwijten worden niet meegewogen.
15 februari 2005
HTM verwijst naar het verslag van het op 15 februari 2005 gehouden functioneringsgesprek. Als aandachtspunten worden genoemd: beter scheiden werk en privé, verzuim (grotendeels ontstaan door privé omstandigheden) terugdringen.
[eiser] voert aan dat zijn coach bij het gesprek werd weggestuurd en dat het verslag alleen negatieve informatie over hem bevat. Hij betwist echter niet dat de hiervoor genoemde aandachtspunten aan de orde zijn gesteld. Van [eiser] mocht worden verwacht dat hij zich op deze punten zou verbeteren.
[eiser] wijst erop dat het beleid ten aanzien van bellen niet consistent is gehanteerd, maar belgedrag is niet besproken in het verslag, zodat deze opmerking onbesproken kan blijven.
24 februari 2005
HTM verwijt [eiser] in een brief van 24 februari 2005 dat hij de verzuimregels heeft overtreden, omdat hij niet thuis werd aangetroffen. HTM heeft [eiser] schriftelijk berispt en gewaarschuwd dat stappen genomen zouden worden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen als [eiser] zich niet zou houden aan de bij HTM geldende regels.
[eiser] voert aan dat hij was vergeten door te geven dat hij zich in Leiden (niet op zijn huisadres) bevond, maar dat hij wel ziek was omdat hij op het werk gepest werd vanwege zijn huidskleur.
Vast staat dat [eiser] zich niet thuis bevond en een zieke werknemer behoort thuis te zijn of direct door te geven waar hij verblijft, zodat de ziekmelding altijd gecontroleerd kan worden. Dit is een ernstige overtreding, want het betreft een kort daarvoor afgesproken verbeterpunt en [eiser] was herhaalde malen gewaarschuwd zich aan de regels te houden.
28 april 2005
HTM verwijt [eiser] dat hij op 27 april 2005 heeft geweigerd aan een training (o.a. omgaan met lastige passagiers) mee te doen in verband met zijn gezondheid en dat hij, toen hij hierop werd aangesproken, een inkomend gesprek beantwoordde. HTM heeft meegedeeld dat dit gedrag onacceptabel is en dat stappen zullen volgen.
[eiser] erkent dat hij om gezondheidsredenen niet mee wilde doen en dat hij zich voor een halve dag ziek had gemeld. HTM betwist dat [eiser] ziek was. Op [eiser] rust de bewijslast dat hij ziek was. Hij stelt dat hij geen arts heeft bezocht, omdat hij zelf wist hoe hij
zich voelde. Het is echter niet aan de werknemer zelf om te bepalen of hij arbeidsgeschikt is.
Dit is een terecht en ernstig verwijt, omdat [eiser] voor dergelijke overtredingen al vaak gewaarschuwd was.
9 mei 2005
HTM verwijt [eiser] dat hij zich op 2 mei 2005 per SMS ziek heeft gemeld en dat hij vervolgens telefonisch en thuis niet bereikbaar bleek te zijn en evenmin die dag heeft gereageerd op de op zijn adres achtergelaten brief.
[eiser] betwist dat hij niet thuis was, dat er iemand aan zijn deur is geweest of dat hij gebeld is.
[eiser] betwist niet dat er een brief op zijn huisadres is bezorgd en evenmin betwist hij dat hij die dag niet heeft gereageerd. De stelling van HTM dat [eiser] niet thuis was op 2 mei 2005 heeft hij, gelet hierop, onvoldoende betwist. Ook dit voorval is een ernstige overtreding van de regels betreffende ziekmelding.