2.2. Texaco heeft aan Geofox Oldenzaal opdracht verleend tot het opstellen van een saneringsplan voor de bodemverontreiniging ter plaatse van het voormalige Texaco-tankstation aan de [adres 1] (hierna: de Locatie). Geofox Oldenzaal heeft het saneringsplan op 29 januari 2002 aan Texaco doen toekomen. In dit plan komt, voor zover thans van belang, het volgende voor:
“2.8 Terreingegevens
Voor zover bekend is de tankinstallatie (boven- en ondergronds) na sluiting van het tankstation geheel verwijderd.
Het voormalige garagebedrijf wordt momenteel gebruikt door een automaterialenhandel en een bedrijf in meet- en regeltechniek. Het terrein van het voormalige tankstation is momenteel in gebruik als parkeerplaats. Voorzover bekend blijft het gebruik van het terrein ongewijzigd. (…)
3. Verontreinigingssituatie (…)
3.2 Verontreinigingssituatie
Grond
Op de locatie zijn twee verontreinigingskernen te onderscheiden, nl:
• Een verontreiniging door met name benzineprodukt ter plaatse van de voormalige tankinstallatie. De verontreiniging strekt zich uit tot aan de overzijde van de Majellastraat.
• Een verontreiniging door smeerolie (en/of afgewerkte olieprodukten) onder en buiten de voormalige werkplaats.
Grondwater (…)
4. Risico’s en urgentiebepaling (…)
4.2 Uitgangspunten en aannames voor de risicobeoordeling (…)
De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd bij de diverse toetsingen (…):
humaan
• ten aanzien van het bodemgebruik wordt onderscheid gemaakt tussen wonen zonder tuin (woonhuis nr 29) en werken/industrie/maatschappelijk cultureel (bedrijfsruimte en buitenterrein);
• (…)
5. Afweging saneringsvarianten
5.1 Inleiding
In dit hoofdstuk wordt een afweging gemaakt tussen de meest sobere en doelmatige multifunctionele variant en de meest sobere en doelmatige IBC-variant. Daarnaast wordt op basis van de MF-IBC-afweging een keuze gemaakt voor de te hanteren saneringsvariant. De afweging vindt plaats op basis van financiële en locatie specifieke omstandigheden (LSO). (…)
5.2 Multifunctionele variant
Doel
Het doel van een multifunctionele variant is herstel van de multifunctionele eigenschappen van de bodem door het verwijderen van de verontreiniging.
Methode
De multifunctionele variant bestaat in onderhavig geval uit het ontgraven van de met minerale olie en BTEX (opm. rechtbank: BTEX is een acroniem van benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen) verontreinigde grond tot circa 4 meter onder maaiveld en het onttrekken van het met minerale olie en BTEX verontreinigde grondwater, waarbij de betreffende streefwaarden als terugsaneerwaarden gehanteerd worden.
Ten behoeve van de sanering zal het woonhuis (nr 29) en het kantoor (voormalige showroom) van de automaterialenhandel moeten worden gesloopt en opnieuw worden opgebouwd. Tijdens het ontgraven zullen voorzieningen moeten worden getroffen bij de voormalige garage (steunconstructie om graven onder muur mogelijk te maken) en ter hoogte van het woonhuis op nr 35 (grondkerende constructie omdat graven onder talud hier niet mogelijk is). (…)
Kosten (…)
De kosten voor uitvoering van de multifunctionele variant zijn geraamd op circa
€ 631.800,--. (…)
5.3 IBC-variant
Doel (…)
Doel van een IBC-variant is het tegen zo laag mogelijke kosten, tot aanvaardbare waarden terugbrengen van de verspreidingsrisico’s door het isoleren en beheersen van een bodemverontreiniging, waarbij de werking van de hiertoe getroffen maatregelen/ voorzieningen periodiek worden gecontroleerd. Hierbij dienen de voornoemde risico’s te worden beoordeeld op basis van de (toekomstige) bestemming van het terrein.
Methode
Er van uitgaande dat de bestemming en inrichting van het terrein gelijk zal blijven, dienen de saneringsmaatregelen er toe te leiden dat de geconstateerde verspreidingsrisico’s worden opgeheven.
De IBC-sanering bestaat uit de volgende fases:
1. aanbrengen monitorings- en beheerssysteem grondwaterverontreiniging;
2. monitoring/beheersing van de verspreiding. (…)
Kosten (…)
De kosten voor uitvoering van de IBC variant zijn geraamd op circa € 96.850,--. (…)
Op basis van de financiële LSO mag worden gekozen voor de IBC-variant. Teneinde de toekomstige monitorings- en beheersinspanningen te verminderen is in onderhavige situatie er voor gekozen om een zogeheten IBC+sanering uit te voeren. (…)
6 Uitwerking IBC+ saneringsvariant (…)
6.3 Grondwerkzaamheden
De eenvoudig toegankelijke verontreinigde grond zal worden ontgraven en afgevoerd (…). Uitgangspunt hierbij is dat er geen sloop plaatsvindt, de ontgraving plaatsvindt onder talud 1:1 en er geen grondkerende of ondersteunende maatregelen zullen plaatsvinden. In tekening 4 is de omvang van de geplande ontgraving weergegeven.
Opgemerkt wordt dat (vanwege locatiespecifieke omstandigheden en om civieltechnische beperkingen) grondverontreinigingen met minerale olieprodukten in de bodem zullen achterblijven onder het woonhuis, de automaterialenhandel en onder het wegdek van de Gerardus Majellastraat en de aanliggende trottoirs. Ter afscherming van deze verontreiniging van het schone aanvulzand zal er een folie tussen de verontreinigde grond en de ‘schone’ grond worden aangebracht. (…)”