ECLI:NL:RBROT:2014:1975

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
5 maart 2014
Publicatiedatum
18 maart 2014
Zaaknummer
C/10/444481 / FA RK 14-1120
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Ontslag van vereffenaar en ontheffing van wettelijke publicatieplicht in erfrechtelijke procedure

In deze zaak heeft de Rechtbank Rotterdam op 5 maart 2014 uitspraak gedaan in een verzoekschriftprocedure waarin de verzoeker, mr. Lodewijk André Leo Westerwoudt, verzocht om ontslag als vereffenaar van de nalatenschap van Dirk van Zunderd. De verzoeker was eerder benoemd tot vereffenaar op 12 juni 2013 en had de taak om de nalatenschap te vereffenen, met name de verkoop van een woning aan de Tiesselinswaard 56 te Rotterdam. De woning was op 31 januari 2014 verkocht, maar na aftrek van kosten resteerde er een onverhaalbare restschuld aan de hypotheekhouder, aangezien de nalatenschap verder geen activa meer bevatte.

De rechtbank heeft geoordeeld dat verzoeker op zijn eigen verzoek kan worden ontslagen als vereffenaar, omdat hij zijn taken heeft vervuld. De wet vereist dat het eindigen van de hoedanigheid van vereffenaar gepubliceerd wordt, maar de rechtbank heeft geoordeeld dat in dit geval geen dwingende noodzaak bestaat voor de gebruikelijke publicatie in de Staatscourant en nieuwsbladen. De rechtbank heeft besloten dat de bekendmaking van de beschikking via internet, op rechtspraak.nl, voldoende is en zelfs een betere mogelijkheid biedt voor belanghebbenden om op de hoogte te blijven van de financiële situatie van de nalatenschap.

De rechtbank heeft de griffier opgedragen om het ontslag van verzoeker als vereffenaar in het boedelregister in te schrijven en heeft de beschikking uitvoerbaar bij voorraad verklaard. Tegen deze beschikking kan hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof Den Haag, binnen de daarvoor gestelde termijnen.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam

Team familie 1
zaaknummer / rekestnummer: C/10/444481 / FA RK 14-1120
Beschikking van 5 maart 2014 in de zaak van:
Mr. Lodewijk André Leo WESTERWOUDT,
kantoorhoudende te Amsterdam,
hierna te noemen verzoeker,
advocaat mr. L.A.L. Westerwoudt te Amsterdam.

1.De procedure

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit:
- het verzoekschrift met bijlagen, ingekomen ter griffie op 10 februari 2014.

2.De vaststaande feiten

2.1.
Bij beschikking van deze rechtbank van 12 juni 2013 is verzoeker benoemd tot vereffenaar van de nalatenschap van Dirk VAN ZUNDERD, geboren te Rotterdam op
2 maart 1959, laatstelijk gewoond hebbend te Rotterdam, overleden te Rotterdam op 28 oktober 2012, hierna te noemen: erflater, alleen voor zover het betreft de verkoop en levering van de woning aan de Tiesselinswaard 56 te Rotterdam en de in de hypotheekakte meeverpande goederen.

3.De beoordeling

3.1.
Verzoeker verzoekt de rechtbank hem te ontslaan als vereffenaar als bedoeld in artikel 4:206 lid 5 van het Burgerlijk Wetboek. Hij voert daartoe aan dat de betreffende woning is verkocht en op 31 januari 2014 in eigendom is overgedragen. Na aftrek van de kosten resteert na verrekening van de netto verkoopopbrengst een restschuld aan de eerste hypotheekhouder. Die restschuld is onverhaalbaar, aangezien de nalatenschap verder geen enkele activa kent. Nu het appartement is geleverd, heeft verzoeker zijn taken vervuld. Gezien de financiële toestand van de nalatenschap verzoekt verzoeker ontheven te worden van de publicatieplicht door de beslissing van de rechtbank kenbaar te maken via www.rechtspraak.nl.
3.2.
De rechtbank is, gelet op hetgeen verzoeker in het verzoekschrift heeft gesteld, van oordeel dat verzoeker op eigen verzoek kan worden ontslagen als vereffenaar.
3.3.
De wet bepaalt dat het eindigen van de hoedanigheid van vereffenaar dient te worden gepubliceerd. Nu verzoeker stelt dat er sprake is van een onverhaalbare restschuld, aangezien de nalatenschap geen activa meer kent, is het in niemands belang om daarvoor nog kosten te maken.
Naar het oordeel van de rechtbank bestaat er geen dwingende noodzaak voor de - kostbare - wettelijk voorgeschreven wijze van bekendmaking (publicatie in de Staatscourant en advertentie in een of meer nieuwsbladen) zodat dit niet zal worden bepaald. De belanghebbenden kunnen immers ook op een andere wijze, namelijk via internet, worden geïnformeerd, hetgeen iedere belanghebbende een even goede, wellicht betere, mogelijkheid geeft om de financiële situatie van de nalatenschap te kunnen inzien. Dit brengt ook geen nieuwe kosten met zich mee. De bekendmaking van de beschikking zal plaatsvinden op rechtspraak.nl/uitspraken. Deze wijze van bekendmaking komt in de huidige tijd met internet beter tegemoet aan de bedoeling van de wetgever, dan met de publicatiemiddelen uit de tijd waarin het huidig erfrecht werd ontworpen, toen de toegang tot internet nog niet algemeen was. Verzoeker zal daarom worden ontheven van de wettelijke publicatieplicht.
De griffier zal zorgdragen voor inschrijving van het ontslag van verzoeker als vereffenaar in het boedelregister.

4.De beslissing

De rechtbank:
4.1.
ontslaat verzoeker als vereffenaar van de nalatenschap van erflater;
4.2.
draagt de griffier op het ontslag van de vereffenaar onverwijld in het boedelregister in te schrijven;
4.3.
verstaat dat deze beschikking bekend gemaakt zal worden door plaatsing op rechtspraak.nl/uitspraken;
4.4.
verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.
Deze beschikking is gegeven door mr. M. Fiege, rechter, en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier B. Prooij op 5 maart 2014.
Tegen deze beschikking kan - voor zover er definitief is beslist - door tussenkomst van een advocaat hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof Den Haag. De verzoekende partij en verschenen belanghebbenden dienen het hoger beroep binnen de termijn van drie maanden na de dag van de uitspraak in te stellen. Andere belanghebbenden dienen het beroep in te stellen binnen drie maanden na de betekening van deze beschikking of nadat deze hun op andere wijze bekend is geworden.