Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1.Het verloop van de procedure
- het tussenvonnis d.d. 15 oktober 2015 en alle daarin reeds vermelde processtukken;
- de akte d.d. 12 november 2015 van [gedaagde] ;
- de antwoordakte d.d. 10 december 2015 van ADS;
- het tussenvonnis d.d. 3 maart 2016, waarbij een comparitie van partijen is bevolen;
- het proces-verbaal van de op 8 april 2016 gehouden comparitie van partijen.
2.De beoordeling van de vordering
1. [gedaagde] hoefde in het geheel geen ‘huur’ te betalen, en
2. Voor zover [gedaagde] wél ‘huur’ diende te betalen is deze vordering op hem teniet gegaan door verrekening, aangezien ADS de ‘huur’ heeft verdisconteerd in de prijzen die zij aan [gedaagde] heeft betaald voor de door [gedaagde] geleverde producten.
“Wij hebben gesproken over een voorstel voor de vergoeding voor het gebruik van de tuinderij te [plaatsnaam] vanaf 2006.Onze afspraken waren – wij zien later wel bij de terugkoop.Er is ook gesproken over een vergoeding die in ieder geval gelijk zou zijn aan de rente.Ik dacht 6%.Een normale marktconforme vergoeding zou zijn Euro 0,25 per meter per maand.Dit zou neerkomen op 9600 maal 0,25 per maand is Euro 2400,-- per maand is Euro 28.800, per jaar. In dat geval betaalt de verhuurder verzekeringen en onderhoud e.d.Rekenen wij 6% is dit Euro 27.000,-- per jaar.Ik heb een lijstje bijgevoegd, uitgaande van de 6% berekening.Ik hoop dat je daarmee verder kunt.Voor de overige eventuele verrekeningen zullen wij een opstelling maken als bespreekpapier. (…)”Het bedoelde lijstje luidt als volgt:
“Uitgangspunt vergoeding voor gebruik kassen te [plaatsnaam] .
“Dat in dit mailbericht sprake is van een vergoeding voor het gebruik van de tuinderij vanaf 2006 moet u wegdenken. Het ging om niet meer dan een voorlichting aan eiseres over de prijzen die voor grond gelden in de Hoeksche waard.”.Deze opmerking overtuigt echter geenszins aangezien de brief niet alleen begint met een verwijzing naar een gesprek tussen partijen over een vergoeding voor
het gebruik van de tuinderij te [plaatsnaam] vanaf 2006(hetgeen moet slaan op het gepachte), maar vervolgens in de rekenexercitie ook de gegevens van de oppervlakte van het gepachte als grondslag van de berekening worden gebruikt, terwijl bij het geven (in 2012) van een indicatie van de grondprijzen in genoemde polder niet een overzicht vanaf 2006 met telkens dezelfde bedragen voor de hand ligt, maar veeleer een opgave van verschillende op dat moment (in 2012) in deze polder geldende prijzen voor het gebruik van warenhuizen. Dat moet worden ‘weggedacht’ dat in deze e-mail en brief sprake is van een vergoeding voor het gebruik van het gepachte vanaf 2006, acht de pachtkamer dan ook volstrekt ongeloofwaardig, zodat daaraan wordt voorbijgegaan.
“(…) De vaststelling van de pachtprijs door de Grondkamer (…) wordt ook door ons erkend (…). Maar deze beschikking heeft geen enkele invloed op de manier, waarop de vastgestelde pachtprijs moet worden betaald, casu quo is voldaan middels het betalen door uw cliënt van té lage prijzen voor de door [gedaagde] geleverde producten aan Asian Dim Sum. (…)”In deze e-mail wordt de wijze waarop de pacht door [gedaagde] moet worden (of reeds is) betaald betwist, maar niet dàt [gedaagde] pacht verschuldigd is.
‘zouden doorgaan zoals in het begin en dat betekende dus ook: geen huur betalen.’Dit standpunt staat evenwel haaks op de inhoud van de hiervoor geciteerde brief van de vader van [gedaagde] aan [T.] ., waaruit valt af te leiden dat er tussen hen wel degelijk is gesproken over een vergoeding voor het gebruik, óók voor het gebruik gedurende de eerste drie jaar.
‘een extra bedrag’voldaan zal worden voor het gebruik van de warenhuizen en dat hij heeft moeten ervaren dat ADS,
‘geheel in strijd met deze afspraken’in de prijsstelling van de door [gedaagde] geleverde producten ten onrechte huur is gaan verrekenen door prijzen vast te stellen onder de productiekosten. In het gebruik door [gedaagde] van de woorden
‘is gaan verrekenen’ligt immers besloten dat er nu juist geen afspraak is gemaakt over het verrekenen van de ‘huur’ of pacht in de prijzen die ADS betaalde voor de door [gedaagde] geleverde producten.
hoefdete betalen. Bovendien is het vreemd dat ADS zou zijn gaan verrekenen, terwijl volgens [gedaagde] de afspraak was dat hij geen ‘huur’ hoefde te betalen.
3.De beslissing
-
het perceel grond inclusief de zich daarop bevindende glasopstallen met toebehoren en de onderliggende en bijliggende grond, gelegen nabij de [straat- en plaatsnaam], [kadastrale aanduiding], en
-
het perceel grond inclusief de zich daarop bevindende glasopstallen met toebehoren en de