Het gaat hier om een zakelijke overeenkomst tussen twee professionele partijen. In hun onderlinge relatie is [gedaagde] echter als freelancer, die voor zijn levensonderhoud rechtstreeks afhankelijk is van opdrachten als die van I4talent als arbeidsbemiddelaar, de zwakkere partij.
Een boetebeding als het onderhavige kan enerzijds dienen om verschuldigde schadevergoeding te fixeren en anderzijds als prikkel tot nakoming. Uit de tekst van het beding (“
onverminderd het recht van I4talent om van de freelancer algehele schadevergoeding te vorderen”) en uit de onbetwiste stelling van I4talent dat - samengevat - het beding ertoe strekt om te voorkomen dat zij, die als bemiddelaar opdrachtgevers en freelancers bij elkaar brengt, door de bijeengebrachte partijen vervolgens ‘buitenspel wordt gezet’, volgt dat het beding hier met name diende als prikkel tot nakoming van het relatiebeding.
De bewoordingen van het beding zijn duidelijk en [gedaagde] heeft niet gesteld dat hij deze niet begreep.
Partijen zijn het erover eens dat Axians I4talent kort na het eerste verzoek daartoe de fee heeft vergoed die haar zou zijn toegekomen als [gedaagde] via I4talent bij Axians zou zijn blijven werken. [gedaagde] heeft gesteld dat I4talent daarmee volledig schadeloos is gesteld, en I4talent heeft dit niet betwist. De werkelijke schade van I4talent als gevolg van de schending van het relatiebeding is dus te begroten op nihil. De hoogte van de gevorderde boete, € 75.000,-- is dus aanzienlijk hoger dan de schade.
Van groot belang is dat [gedaagde] zelf direct en zonder omhaal Axians heeft gewezen op de positie en aanspraken van I4talent en dat hij heeft aangestuurd op een nieuwe overeenkomst met I4talent. Hij heeft derhalve de wil getoond om het relatiebeding na te komen.
[gedaagde] is ook niet zonder medeweten of instemming van I4talent opnieuw bij Axians aan de slag gegaan. Ter comparitie is immers gebleken dat de eerste week is gewerkt met medeweten en instemming van I4talent. I4talent heeft alleen verklaard dat zij ervan uitging dat 9 januari 2015 de laatste werkdag van [gedaagde] bij Axians was.
Dat partijen het uiteindelijk niet eens werden over de voorwaarden van een nieuwe overeenkomst, hing samen met een door I4talent voorgesteld beding waarin [gedaagde] als gedetacheerd freelancer het risico zou moeten dragen van eventueel niet of te laat betalen door Axians aan I4talent, welk beding [gedaagde] niet acceptabel vond.
Op zichzelf kan de rechtbank er begrip voor opbrengen dat [gedaagde] deze contractuele risicoverdeling binnen een constructie als de onderhavige niet aanvaardbaar vond. Dit neemt echter niet weg dat het op grond van een eigen overeenkomst of zakelijke betrekking doorwerken voor Axians in de overeenkomst met I4talent was verboden en dat [gedaagde] dit welbewust toch heeft gedaan.