Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1.[eiser 1] ,
[eiser 2],
[eiser 3],
[eiser 4],
[eiser 5],
[eiser 6],
[eiser 7],
1.De procedure
- de dagvaarding van 27 februari 2019, met producties
- de conclusie van antwoord, met producties
- de oproepingsbrief van de rechtbank van 12 juni 2019
- het proces-verbaal van comparitie van 16 juli 2019 en de daarin genoemde stukken
2.De feiten
(…)Zelf doen is leuker!
(…) Ik kan je niet informeren over de kosteninschatting van de verbouwing. Deze zijn bedoeld voor prijsbepaling door de gemeente Rotterdam. Je bent zelf verantwoordelijk voor inschatting van bouwkosten. We adviseren kopers ook om in de optieperiode van twee weken (na toewijzing, vanaf locatiebezoek architect) ook met een technisch iemand of al een aannemer op de locatie te kijken. (…)”
(…) Is de financieringseis ook de taxatiewaarde van de woning naar de renovering?
De financieringseis is niet de taxatiewaarde van de woning na renovering. Wel geldt dat de rekensom van de gemeente Rotterdam, om de prijzen te bepalen gebaseerd is op de taxatiewaarde minus een inschatting van de renovatiekosten.
Het bedrag van de financieringseis zou voldoende moeten zijn om het klushuis sober en doelmatig te renoveren. Dus goed casco (bouwbesluit nieuwbouw met enkele uitzonderingen) afbouw en afwerking, maar dan wel met ikea keuken en ‘kluskorting’ (men doet ook dingen zelf). (…)”
(…) Mag ik vragen hoe jullie hebben gebudgetteerd Euro 100,000 is namelijk dan niet zoveel geld voor een gehele renovatie voor 4 verdiepingen inclusief achtergevel. Zelf een handige doe hetzelver zal de achtergevel moeten uitbesteden. (…)”
(…) De gemeente heeft samen met de architect van het project een inschatting gemaakt van de kosten om de woning te renoveren en af te bouw. We heb geen inzicht in de berekening. Er is wel sober en doelmatig gerekend, dus geen luxe keuken en badkamer ed. De gemeente heeft de gehele schil natuurlijk al gerenoveerd (behalve de achtergevel). Volgende de gemeente moet het wel mogelijk zijn om de woning verder te renoveren. Het is wel €25.000,- per etage. Dat is best een flink bedrag. (…)”
(…)Onderwerp:Tip inzicht werkzaamheden
Vraag geen grote aannemer. Een kleine aannemer of klussenbedrijf is beter in staat een vrijblijvende bezichtiging te doen. Leg duidelijk uit dat het je gaat om een indicatie van de belangrijkste werkzaamheden engeen offerte. Als je direct een offerte opvraagt, ligt er een prijs vast, terwijl je nog geen plan hebt, en ook nog niet weet wat jullie collectief gaan aanbesteden en wat individueel. Aannemers praten graag met elkaar, zeker over openstaande offertes en prijzen die ze neer hebben gelegd. Je loopt dan het risico dat bij de daadwerkelijke aanbesteding, geen van de aannemers meer onder de eerdere offerte gaat zitten. Vraag een aannemer dus vooral om een indicatie van de werkzaamheden en wellicht een indicatie van de kosten (laat hem niet op kantoor gaan rekenen).
Als de kleine aannemer of klussenbedrijf een aantal indicatieve prijzen geeft let op dat dit nog geen zekerheid biedt. Hij / zij heeft dan nog geen rekening gehouden met aanbestedingsvoordeel (bij aanbesteding in concurrentie) en voordeel door een sterke onderhandelingspositie bij gezamenlijke aanbesteding. Ook is er in de berekening van de gemeente rekening gehouden met zelf klussen en daarmee een bepaalde kostenbesparing.
Accepteer dat je in deze fase niet alles zeker kan weten. Een klushuis kopen van de gemeente heeft een stuk minder risico dan een vergelijkbaar huis op de markt kopen, maar er blijven altijd zaken die je pas weet als je er mee aan de slag bent. De daadwerkelijke investeringskosten weet je pas als je het plan laat afprijzen en wellicht een aantal zaken gezamenlijk. (…)”
- de koopovereenkomst tussen de gemeente en [eiser 3] c.s. dateert van 13 maart 2012, waarna de woning aan de [adres 2] op 31 juli 2012 is geleverd.
- de koopovereenkomst tussen de gemeente en [eiser 1] c.s. dateert van 20 maart 2012, waarna de woning aan de [adres 3] op 21 juni 2012 is geleverd.
- de koopovereenkomst tussen de gemeente en [eiser 5] c.s. dateert van 29 maart 2012, waarna de woning aan de [adres 4] op 5 juli 2012 is geleverd.
- de koopovereenkomst tussen de gemeente en [eiser 7] dateert van 25 juni 2014, waarna de woning aan de [adres 5] op 29 juli 2014 is geleverd.
(…)Considerans
(…) Het Programma van Eisen (PvE) Casco is een technisch verhaal, met veel vaktermen. Die termen komen uit het Bouwbesluit, dat op zijn beurt weer hoort bij de Woningwet. Het zijn termen die u misschien niets zeggen. Maar elke architect, aannemer en installateur kent die termen wel (…). Met dit Programma van Eisen kan uw aannemer of installateur u prima vertellen aan welke eisen uw nieuwe woning moet voldoen. Vraag anders een goed technisch opgeleid persoon om het u uit te leggen. Bijvoorbeeld de architect bij wie wij u gratis vier uur advies aanbieden. Hij of zij kan u ook vertellen welk werk u zelf kunt doen en wat er beslist moet worden uitbesteed aan een erkend vakman. (…)”
(…)
Door de architecten wordt een snelle, goede conditiemeting per pand gedaan. Daarbij wordt de kwaliteit van de woning beoordeeld en wordt vastgesteld hoeveel geld de koper moet investeren wil hij zijn aankoop opknappen op basis van Programma van Eisen.
Bij de 6e ronde is besloten de NHG-methodiek voor de quick scans te gebruiken; lastig is dat daarin niet goed aan te geven is wat de klusser zelf kan doen en wat dus minder kost. In het algemeen kan zo’n 30% van de ingeschatte kosten worden afgetrokken als inverdienkosten door zelf bouw.
Noch de taxatierapporten noch de conditiemetingen zijn openbaar; ze worden niet aan kopers afgegeven. (…)
Om te zorgen dat kopers hun verbouwing inderdaad kunnen betalen wordt bij verkoop een financieringseis gesteld. Kopers moeten bij inschrijving aantonen dat zij over voldoende geld kunnen beschikken – uit vermogen, schenking of lening – om aankoop plus verbouwing te betalen. Dit tonen kopers bij inschrijving door het overleggen van een bankverklaring.
De financieringseis wordt bepaald door de aankoopprijs + de geschatte renovatiekosten. De financieringseis kan nooit hoger zijn dan de hoogste taxatie in opgeknapte staat. (…)”
3.Het geschil
snelle, goede conditiemeting’ van de klushuizen. De kopers waren voorafgaand aan het sluiten van de koopovereenkomsten op de hoogte van deze samenstelling van de financieringseis. Hoewel de kopers geen inzicht werd gegeven in de kosteninschattingen, heeft Urbannerdam de kopers in onder andere de e-mailberichten van 10 oktober 2011, 30 november 2011 en 5 maart 2014 bericht dat de gemeente een inschatting had laten maken van de renovatiekosten van de verschillende klushuizen om de koopprijs en de financieringseis van de klushuizen vast te stellen.
zeker te weten”dat een koper het pand kan “
kopen én opknappen”. Uit de brochure volgt verder dat de gemeente door deze financieringseis te stellen van te voren zekerheid wilde krijgen dat een koper de renovatie zou kunnen betalen, waarbij is opgemerkt dat “
het kan zijn dat het in de praktijk voor minder geld lukt”.Urbannerdam heeft op vragen van kopers [eiser 1] c.s. en [eiser 7] geantwoord dat het bedrag van de financieringseis voldoende zou moeten zijn om het betreffende klushuis
“sober en doelmatig”te renoveren, waarbij als voorbeeld werd gegeven dat geen luxe keuken of badkamer was inbegrepen
.
niet al het werk door een aannemer[laat]
doen”, maar “
als je ook dingen zelf doet, zoals slopen, schilderen, isolatie aanbrengen, enzovoort, zal het lukken.”Urbannerdam heeft [eiser 1] c.s. gemeld dat in de financieringseis rekening is gehouden met een “
kluskorting’ (men doet ook dingen zelf)”.Ook in het e-mailbericht dat Urbannerdam op 30 november 2011 aan de (op dat moment: aspirant)-kopers heeft verzonden, wordt gemeld dat in de berekening van de gemeente rekening is gehouden met “
zelf klussen en daarmee een bepaalde kostenbesparing”
.Ter zitting hebben de kopers verklaard dat zij er ook van zijn uitgegaan dat zij zelf moesten klussen.
sober en doelmatig” kon renoveren conform het programma van eisen dat de gemeente had vastgesteld, mits de koper zelf ook kluswerkzaamheden zou verrichten.
wat u minstens moet kunnen financieren voor de woning van uw keuze…”,maakt dit niet anders. Het is immers op zichzelf juist dat de gemeente van de kopers eiste dat zij konden aantonen dat zij minimaal het bedrag van de financieringseis konden financieren. Dat doet niet af aan hetgeen hiervoor is overwogen over de voorstelling van zaken die de gemeente de kopers heeft gegeven over deze financieringseis.
sober en doelmatig” kon renoveren conform het programma van eisen van de gemeente, mits de koper zelf ook kluswerkzaamheden zou verrichten. De tweede vraag die beantwoording behoeft, is of deze voorstelling van zaken onjuist was.
minusde koopprijs van de kluswoning), zijn per kluswoning (afgerond) als volgt:
(…) Wij zijn van mening dat gelet op de werkzaamheden het gestelde kluspercentage voor zelfwerkzaamheid van 30%, zoals staat in het concept draaiboek klushuizen uit 2011 van de gemeente Rotterdam (…) redelijk is. Echter de besparing van ruim 30% door zelfwerkzaamheid is alleen van toepassing op arbeidskosten ennietop materiaalkosten omdat de materialen in ieder geval moeten worden aangekocht, zij het door de aannemer of door in dit geval cliënte. In het laatste geval zouden de totale kosten voor renovatie ons inziens zelfs hoger uitvallen, omdat de korting op materiaal voor professionals groter zal zijn vanwege de aantallen die worden ingekocht. Wij hebben hier in onze berekening overigens geen rekening mee gehouden. Bij renovatiewerk is een verdeelsleutel van 60% voor arbeid en 40% voor materiaal marktconform (…)”
de architect bij wie wij u gratis vier uur advies aanbieden (…) u[kan]
vertellen welk werk u zelf kunt doen en wat er beslist moet worden uitbesteed aan een erkend vakman’. Door kopers is niet gesteld dat een dusdanig groot gedeelte van het werk door vaklieden moest worden uitgevoerd, dat het voor de kopers niet mogelijk was om 30% op de arbeidskosten te besparen. Crawford overweegt in haar rapporten dat het gestelde kluspercentage voor zelfwerkzaamheid van 30% redelijk is, mits deze afslag alleen over de arbeidskosten wordt berekend. Voor zover de kopers dusdanig beperkt waren in tijd dat het voor hen niet haalbaar was om de bijbehorende tijdsbesteding in de kluswoningen te investeren, kan dat gezien hetgeen hiervoor is overwogen niet aan de gemeente worden tegengeworpen.
Accepteer dat je in deze fase niet alles zeker kan weten. Een klushuis kopen van de gemeente heeft een stuk minder risico dan een vergelijkbaar huis op de markt kopen, maar er blijven altijd zaken die je pas weet als je er mee aan de slag bent. (…)”Vast staat dat [eiser 3] c.s., [eiser 7] en [eiser 5] c.s. in lijn met dit advies voorafgaand aan het sluiten van de koopovereenkomst geen volledige inschatting hebben kunnen maken van alle werkzaamheden van het programma van eisen en de bijbehorende kosten. Dit onderstreept het belang van de inlichtingen van de gemeente over de geschatte renovatiekosten, zoals verwerkt in de financieringseis, en maakt dat de gemeente zich in dit geval niet ter afwering van het beroep op dwaling kan beroepen op een onderzoeksplicht van [eiser 3] c.s., [eiser 7] en [eiser 5] c.s. .
(…)C. Prijsbepaling
- De prijzen (de laagste of de gemiddelde taxatiewaarde in opgeknapte staat minus de geschatte investering uit de quick scan van de architect, waarbij er vanuit wordt gegaan dat de kopers onder meer het sloopwerk zelf doen) worden door de projectleider en de stadsmakelaars vastgesteld.
- De prijs kan nooit hoger zijn dan de taxatie in huidige staat, omdat anders geen eisen aan koper gesteld kunnen worden. (…)”
€ 3.414,-- +(2 punten x tarief € 1.707,--)