VII. met veroordeling van Het Beveiligings Icoon in de proceskosten.
5. [verzoeker] stelt daartoe – samengevat – het volgende.
Hij is op 7 mei 2018 overspannen naar huis gegaan, met bericht aan zijn leidinggevende de heer [naam 1] (hierna: [naam 1] ). Hij heeft vervolgens op 8 mei 2018 de huisarts bezocht. Op 9 mei 2018 is – na een gesprek tussen zijn moeder en [naam 1] – zijn bedrijfsauto voor de deur weggehaald. Diezelfde dag heeft hij nogmaals bericht dat hij niet in staat was om te werken. Toch kreeg hij dezelfde dag per brief ontslag op staande voet. Daartegen heeft [verzoeker] bezwaar gemaakt en hij heeft aanspraak gemaakt op doorbetaling van zijn loon.
6. Het Beveiligings Icoon voert – samengevat – als verweer het volgende aan.
[verzoeker] is op 7 mei 2018 zonder dat te melden van het werk weggelopen. Pas uren later heeft [verzoeker] iets bericht met de strekking ‘Ik trek het niet meer’. Het Beveiligings Icoon heeft vervolgens getracht met hem in contact te komen, maar dat is niet gelukt. [verzoeker] heeft zich niet ziek gemeld. Omdat er in de daaraan voorafgaande periode regelmatig problemen waren met [verzoeker] , zat een ontslag er al aan te komen. Er kwamen regelmatig klachten binnen van opdrachtgevers over [verzoeker] , hij nam de veiligheidsmaatregelen niet in acht en hij maakte veel snelheidsovertredingen. Hij is daarvoor meermaals gewaarschuwd. Het weglopen van het werk op 7 mei 2018, met achterlating van waardevolle materialen en gereedschappen, was de druppel die de emmer deed overlopen. [verzoeker] is vervolgens ontslagen, maar dat ontslag is later ingetrokken en er is – op zijn verzoek – een beëindiging met wederzijds goedvinden van gemaakt.
De heer [naam 2] is op verzoek van [verzoeker] in overleg getreden over beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Ineens werd gesteld dat [verzoeker] ziek zou zijn, terwijl hij dat zelf niet had bericht. Het voorstel van Het Beveiligings Icoon om [verzoeker] door een arbo-arts te laten oproepen, werd door [naam 2] van de hand gedaan. Op verzoek van [naam 2] is vervolgens een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Deze heeft [verzoeker] niet getekend en ieder overleg hierna was onmogelijk. Het Beveiligings Icoon heeft wel gelden aan [verzoeker] overgemaakt ter uitvoering van de vaststellingsovereenkomst. Zij heeft zich daarmee als een redelijk en billijk werkgever gedragen, evenals door het betalen van het loon over de hele maand mei, terwijl [verzoeker] al vanaf 7 mei 2018 niet meer werkte. Ook heeft Het Beveiligings Icoon er vooralsnog voor gekozen de kosten vanwege de beschadigingen en vervuiling van de bedrijfsauto van [verzoeker] niet op hem te verhalen.
7. Het Beveiligings Icoon verzoekt bekrachtiging van de beëindigingsovereenkomst. Daarnaast verzoekt zij voorwaardelijk, voor het geval nog sprake is van een arbeidsovereenkomst, ontbinding van de arbeidsovereenkomst per 30 juni 2018, waarbij de hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald op neutraal. Zij stelt dat sprake is van een vertrouwensbreuk, omdat de gedragingen van [verzoeker] hebben voortgeduurd ondanks dat gesprekken zijn gevoerd en beloften zijn gedaan. Het Beveiligings Icoon heeft er geen enkel vertrouwen in dat [verzoeker] zijn gedrag nog zal aanpassen. Hem wordt aangerekend dat hij zich niet houdt aan veiligheidsvoorschriften, dat hij regelmatig ruikend naar alcohol op het werk verscheen terwijl hij vele malen is aangesproken op zijn alcoholgebruik, dat hij agressief rijgedrag vertoonde, verkeersovertredingen maakte, schade heeft veroorzaakt aan de bedrijfsauto en daarin rookte en dat hij een gevaar voor zichzelf en zijn collega’s is.
Voorts verzoekt Het Beveiligings Icoon een eventuele additionele vergoeding in mindering te mogen brengen op de schade die [verzoeker] heeft veroorzaakt aan de bedrijfsauto en de schade die is ontstaan door het weglopen van het werk en voorts op de verkeersboetes. Tenslotte verzoekt Het Beveiligings Icoon, voor het geval haar verzoeken worden afgewezen, de juridische kosten van € 500,-- in mindering te mogen brengen.
8. [verzoeker] heeft verweer gevoerd tegen het tegenverzoek.
Zo heeft hij aangevoerd dat de ziekte de aanleiding is voor het standpunt van Het Beveiligings Icoon dat sprake is van een vertrouwensbreuk. Betwist wordt dat hij (bewust) niet heeft gedaan wat is afgesproken. Er werd niet goed gecommuniceerd.
[verzoeker] betwist dat hij zich niet hield aan de veiligheidsvoorschriften. Het materiaal van Het Beveiligings Icoon was gebrekkig of niet aanwezig. Dat sprake zou zijn van meldingen van andere weggebruikers over [verzoeker] wordt betwist. Hij heeft hier nooit iets over gehoord. [verzoeker] erkent dat hij een alcoholprobleem heeft.