Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1.De procedure
- de dagvaarding van 27 oktober 2017
- de akte houdende overlegging producties, met producties 1 tot en met 21
- de conclusie van antwoord, met producties S-1 tot en met S-27
- de brief van de rechtbank van 28 maart 2018 waarin partijen zijn opgeroepen voor een comparitie van partijen
- de op 11 juni 2018 ingekomen akte houdende overlegging producties van Siemens, met producties S-28 tot en met S-30
- de ter zitting overgelegde ‘aandachtspunten t.b.v. comparitie van partijen’ van mr. Van Leeuwen
- het – buiten aanwezigheid van partijen opgemaakte – proces-verbaal van comparitie van 18 juni 2018, met daaraan gehecht het door zitting door Siemens overgelegde besprekingsverslag met correspondentie daarover
- de brief van Joulz van 9 juli 2018, met commentaar op het proces-verbaal van comparitie
- de brief van Siemens van 10 juli 2018, met commentaar op het proces-verbaal van comparitie.
2.De feiten
[naam project]”.
switchgear’, waaronder relais) in te kopen waarmee Joulz de opdracht van ProRail kon uitvoeren.
[naam geschrift]’.
switchgearmet relais gewonnen. Vervolgens is Joulz met Siemens gaan onderhandelen over de inhoud van de te sluiten overeenkomst. Siemens heeft daarbij meerdere aanbiedingen gedaan aan Joulz, als volgt.
switchgearpanelen
switchgearpanelen staat dat de oorspronkelijke aanbieding op de volgende punten is aangepast, samengevat:
- opname van een extra ‘
- dubbele uitvoering van de uitschakelspoelen
- Joulz programmeert zelf alle beveiligingsrelais zodat de programmeringsoptie vervalt
- Siemens levert uitsluitend de relais van het type 7ST63, Joulz levert de overige relais.
25 kV Installatie, conform aanbieding d. 1 april 2015” en “
7 stuks railbeveiligingsrelais type 7ST63. Overige beveiligingsrelais vallen buiten de scope”, met bijkomende werkzaamheden, voor een prijs van € 770.000,- exclusief BTW. Er is voorzien in betaling in termijnen, de eerste termijn van 20 procent te voldoen “
na engineeringstekeningen”.
de relais van het type 7ST63 niet voldeden aan de specificaties ten aanzien van de vergrendelings- en automatiseringsfuncties, zoals die waren uitgevraagd bij offerte uitvraag middels het ontwerpvoorschrift van ProRail de dato 1 april 2013”. In deze brief wordt Siemens aansprakelijk gesteld voor de schade van Joulz, begroot op € 75.022,28.
3.Het geschil
4.De beoordeling
Siemens als gedaagde partij
[naam project]”. Deze opdracht kwalificeert, zoals Joulz ook ter zitting heeft verklaard, als aanneming van werk. Partijen zijn het er over eens dat Siemens zich niet tot het tot stand komen van enig werk heeft verbonden, maar slechts tot het als verkoper leveren van
switchgearmet beveiligingsrelais. De vordering tegen Siemens dient daarom, zo hebben partijen verklaard, te worden beoordeeld op de grondslag dat Siemens als verkoper relais heeft geleverd die niet voldeden aan hetgeen Joulz op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten.
engineeringof het succesvol functioneren van het grotere geheel, maar slechts relais diende te leveren die de eigenschappen bezaten die Joulz op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten.
parallel aan de 7ST een 7SJ64 bijzetten’ en in een door Joulz op 11 december 2015 aan Siemens toegezonden relaas dat door Siemens als productie S-19 is overgelegd staat, voor zover relevant:
engineeringvan een dergelijk project doorgaans pas gaandeweg wordt afgerond, maar legt geen duidelijk verband tussen een concreet niet-afgerond aspect van de
engineeringen het niet succesvol testen van de relais.
hoe grootde geheugen-/ programmeercapaciteit was die zij in haar visie op grond van de overeenkomst van de relais mocht verwachten. Zij stelt ook niet dat ieder relais een bepaald aantal regels of commando’s moest kunnen verwerken, of een specifiek - voorafgaand aan de overeenkomst door Joulz aan Siemens aangereikt - programmeerbestand moest kunnen verwerken. Evenmin heeft Joulz gesteld dat een beveiligingsrelais in toepassingen als de onderhavige altijd aan bepaalde - door Joulz te specificeren en kwantificeren - capaciteitseisen dient te voldoen.
switchgearmet) beveiligingsrelais bestemd om te worden gebruikt binnen het tractievoedingssysteem voor het onderstation [naam] en in het bijzonder - naar ter zitting niet in geschil bleek - voor de tractievoeding voor de afgaande velden.
engineeringen het succesvol functioneren van het bedrijfsvoeringssysteem dat zij in opdracht van ProRail zou ontwerpen en realiseren (vgl. r.o. 4.3 en 4.4). Zij trok ook de verantwoordelijkheid voor het programmeren van de relais naar zich toe in de loop van de onderhandelingsfase. Het lag daarom op de weg van Joulz om te bepalen aan welke eisen de (
switchgearmet) relais dienden te voldoen en daarover aan Siemens duidelijke informatie te verschaffen.
minimaalbenodigde aantal programmeerregels - en dus de minimaal benodigde geheugen/ programmeercapaciteit van de relais - variabel is, afhankelijk van de (door Joulz als ontwerper en ProRail als opdrachtgever) gewenste functionaliteiten van de relais binnen het grotere geheel. Ook leidt de rechtbank uit het partijdebat af dat het
daadwerkelijkdoor de relais te verwerken aantal programmeerregels - en dus de concreet benodigde geheugen/ programmeercapaciteit van de relais - niet alleen afhangt van hetgeen minimaal noodzakelijk is voor de gewenste functionaliteit maar ook van hoe deskundig en efficiënt de relais feitelijk worden geprogrammeerd.
- bewaken en besturen van lokale installaties;
- schakelfoutvergrendeling;
- softwarematige schakelblokkering;
- uitvoering schakelsequenties die worden geïnitieerd op basis van een commando, bereikte status en/of grenswaardeoverschrijding;
- Informatie-uitwisseling met een optioneel alarmpaneel en/of noodbedieningspaneel betreffende bovenleidingschakelaars en langskoppelschakelaars.”
specificaties conform de uitvraag” zodat bedoeld Ontwerpvoorschrift via die verwijzing een rol kan spelen.
lokaal gewenste automatiseringsfuncties” van punt 84 in de relais moesten worden ondergebracht, en Siemens dit had moeten begrijpen, dan nog valt zonder nadere toelichting - die ontbreekt - niet in te zien hoe Siemens uit deze omschrijving had kunnen afleiden hoeveel capaciteit deze functies naar redelijke verwachting in beslag zouden nemen.