Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1.De procedure
- de dagvaardingen van 24 januari 2019, met producties 1-14;
- de conclusie van antwoord aan de zijde van Prins;
- de conclusie van antwoord aan de zijde van Van 't Ende, met producties 1-4;
- de brieven van deze rechtbank van 22 mei 2019, waarbij partijen zijn opgeroepen om ter comparitie van partijen te verschijnen;
- de zittingsagenda van 11 september 2019;
- de akte overlegging producties tevens akte houdende bewijsaanbod van de zijde van Kamps;
- de akte van de zijde van Van 't Ende;
- de akte tot rectificatie van Van 't Ende;
- het proces-verbaal van comparitie van 17 oktober 2019;
- de aantekeningen comparitie van de zijde van Kamps;
- de comparitie-aantekeningen van de zijde van Prins;
- de notitie van de zijde van Van 't Ende.
2.De feiten
Interchange-document afgegeven. De container is vervolgens verscheept naar China.
het onttrekken van aan invoerrechten onderworpen goederen aan douanetoezicht”.CSI heeft Kamps aansprakelijk gehouden voor de vordering van de Duitse douane, waarna Kamps aan CSI de garantie heeft gegeven dat zij CSI vrijwaart in geval CSI gehouden is om voornoemd bedrag te betalen. Voornoemd bedrag is nog niet betaald door CSI aan de Duitse douane.
3.Het geschil
- Kamps heeft geen belang bij haar vorderingen nu de verschuldigdheid van de douaneboete niet vast staat;
- De vorderingen van Kamps zijn verjaard onder het CMR;
- Er is geen grondslag voor het aannemen van aansprakelijkheid aan de zijde van beide vervoerders nu zij hun vervoerstaken behoorlijk hebben uitgevoerd.
4.De beoordeling
Toepasselijk recht
Interchange-document hebben afgegeven, aldus Prins. Prins verwijst ter onderbouwing daarvan naar de onder 2.5 weergegeven verklaring van de chauffeur waarin hij schrijft dat hij de CMR-vrachtbrief inclusief het “dokument” heeft overgelegd. De rechtbank begrijpt deze verklaring aldus dat met het document het T1-document wordt bedoeld. Ter comparitie heeft Prins verder toegelicht dat de chauffeur de gebruikelijke procedure heeft gevolgd door bij de baliemedewerker van de Hamburgse terminal de CMR vrachtbrief met T1-nummer over te leggen. Hier eindigt de taak van de vervoerder. De baliemedewerker moet deze documenten vervolgens in zijn systeem verwerken. Wanneer de baliemedewerker dit niet (correct) verwerkt, gaat er geen melding naar de douane in Nederland. Nu de Duitse douane stelt dat er geen sprake is van aanzuivering van het T1-document, is er waarschijnlijk iets fout gegaan bij de baliemedewerker. Dat kan Prins niet worden verweten.
Interchangeen de verscheping naar en aankomst van de container in China volgt dat deze CMR-vrachtbrief is overgelegd door de chauffeur bij de terminal. Daarmee staat tevens vast dat het T1-nummer bekend was bij de terminal. Kamps heeft evenmin betwist dat de chauffeur, bij de aflevering van de container en de vrachtbrief, de gebruikelijke procedure heeft gevolgd, zodat ook dit vast staat.
Interchange-document en het feit dat de container naar China is verscheept en daar in ontvangst is genomen door de geadresseerde.
1.390,00(2 punten × tarief € 695)