ECLI:NL:RBROT:2020:321

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
3 januari 2020
Publicatiedatum
16 januari 2020
Zaaknummer
C/10/587420 / JE RK 19-3688
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verzoek om machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen

Op 3 januari 2020 heeft de kinderrechter van de Rechtbank Rotterdam een beschikking gegeven in een zaak betreffende de minderjarige [naam kind], geboren in 2006. De gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (GI) had verzocht om een machtiging voor gesloten jeugdhulp voor de duur van twaalf maanden. Dit verzoek was gebaseerd op de ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen van [naam kind], die sinds juli 2019 in gesloten jeugdhulp verblijft. De kinderrechter heeft de zaak behandeld met gesloten deuren, waarbij de minderjarige en haar pleegmoeder zijn gehoord.

De kinderrechter heeft vastgesteld dat [naam kind] gediagnosticeerd is met een reactieve hechtingsstoornis en PTSS, en dat zij suïcidaal gedrag heeft vertoond. De kinderrechter oordeelde dat de gesloten jeugdhulp noodzakelijk is om te voorkomen dat [naam kind] zich aan de hulp onttrekt en om haar ontwikkeling te waarborgen. De kinderrechter heeft de GI in de gelegenheid gesteld om te onderzoeken of er een andere, meer passende groep beschikbaar is voor [naam kind].

De kinderrechter heeft de machtiging gesloten jeugdhulp verleend, met ingang van 19 januari 2020 tot 19 januari 2021. De beschikking is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken door mr. M. van Kuilenburg, kinderrechter, in tegenwoordigheid van mr. R. Spaans als griffier. Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld door de verzoekers en belanghebbenden binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK ROTTERDAM

Team Jeugd
zaakgegevens: C/10/587420 / JE RK 19-3688
datum uitspraak: 3 januari 2020

beschikking machtiging gesloten jeugdhulp

in de zaak van

de gecerticeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond,

hierna te noemen de GI, gevestigd te Rotterdam,
betreffende
[naam kind], geboren op [geboortedatum kind] 2006 te [geboorteplaats kind] , hierna te noemen [naam kind] .
De kinderrechter merkt als belanghebbende aan:

de gecerticeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond,

hierna te noemen de GI, gevestigd te Rotterdam.
De kinderrechter merkt als informant aan:

[naam pleegmoeder] ,

hierna te noemen de pleegmoeder, wonende te [woonplaats pleegmoeder] .

Het procesverloop

Het procesverloop blijkt uit de volgende stukken:
- het verzoekschrift met bijlagen van de GI van 6 december 2019, ingekomen bij de griffie op 9 december 2019;
- de verklaring van 6 december 2019 dat een voorziening nodig is op het gebied van jeugdhulp en verblijf niet zijnde verblijf bij een pleegouder;
- de instemmende verklaring van 27 december 2019 van de gekwalificeerde gedragswetenschapper.
Op 3 januari 2020 heeft de kinderrechter de zaak ter zitting met gesloten deuren behandeld.
Gehoord zijn:
  • de minderjarige [naam kind] , die ook apart is gehoord, bijgestaan door haar advocaat
  • de pleegmoeder,
- een vertegenwoordigster van de GI, mw. [naam vertegenwoordigster] .

De feiten

Bij beschikking van 5 februari 2016 is de GI onder voogdij gesteld van de GI.
[naam kind] verblijft op de groep Lagune 1 van Horizon, Harreveld.
Bij beschikking van 19 juli 2019 is een machtiging gesloten jeugdhulp verleend tot
19 januari 2020, betreffende [naam kind] .

Het verzoek

De GI heeft een machtiging verzocht om [naam kind] in een gesloten accommodatie te doen opnemen en te doen verblijven voor de duur van twaalf maanden.

De standpunten

De GI heeft ter zitting het verzoek gehandhaafd en als volgt toegelicht.
[naam kind] verblijft momenteel op de groep Lagune, de bijzondere zorgafdeling. Dit is op advies van ZIKOS (Zeer Intensieve en Kortdurende Observatie en Stabilisatie), nadat zij haar behandeling aldaar positief had afgerond. Binnen de huidige groep zijn er minder prikkels voor [naam kind] dan op een reguliere gesloten groep. In de afgelopen weken is er een terugval te zien in het gedrag van [naam kind] . Zij is beïnvloedbaar en zij richt haar aandacht met name op de andere kinderen op de groep en hun problematiek. Hierdoor kan [naam kind] zich niet richten op haar eigen doelen en ontwikkeling. Zij heeft daarom op dit moment een aangepast programma. [naam kind] zal binnenkort starten met vaktherapie, waarna zij traumatherapie zal volgen. Met kleine stappen moet bekeken worden wat [naam kind] nodig heeft. De mentor van [naam kind] verwacht niet dat de doelen binnen een periode van zes maanden behaald zijn. Het is van belang dat [naam kind] voor een langere periode weet waar zij aan toe is en dat zij weet dat zij voorlopig in Harreveld zal verblijven. De GI verzoekt daarom een machtiging gesloten jeugdhulp voor de duur van twaalf maanden. De verwachting is dat deze periode nodig is voor [naam kind] om een groei door te maken. [naam kind] kan niet doorstromen naar een open setting voordat zij de noodzakelijke behandeling heeft gehad. De GI zal in overleg met de groep bekijken of er een andere groep is binnen Horizon die meer passend is voor [naam kind] .
De pleegmoeder heeft zich ter zitting niet verzet tegen het verzoek van de GI en medegedeeld dat zij het betreurt dat [naam kind] een terugval heeft gehad. De pleegmoeder heeft diverse keren per week telefonisch contact met [naam kind] en daarnaast bezoekt zij [naam kind] regelmatig in Harreveld.
Door en namens de minderjarige [naam kind] is ter zitting verzocht om de machtiging gesloten jeugdhulp te beperken tot een duur van zes maanden. Ter onderbouwing van dit standpunt is naar voren gebracht dat er zorgen zijn over de groep waar [naam kind] op dit moment verblijft. [naam kind] geeft zelf aan dat zij zich niet prettig voelt op de groep, omdat er te veel prikkels voor haar zijn. [naam kind] heeft veel te verwerken en zij zal therapie gaan volgen. Aan de GI wordt verzocht om, in samenspraak met Horizon, te bekijken of er een andere plek beschikbaar is voor [naam kind] , waar haar behandeling kan worden geboden. Het is van belang dat [naam kind] gemotiveerd blijft. Er is onvoldoende onderbouwd waarom een machtiging gesloten jeugdhulp voor de duur van twaalf maanden in haar belang is.

De beoordeling

Gelet op het bepaalde in artikel 6.1.2, tweede lid, Jeugdwet kan een machtiging gesloten jeugdhulp slechts worden verleend indien naar het oordeel van de kinderrechter deze jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van de jeugdige naar volwassenheid ernstig belemmeren. Bovendien dient de opneming en verblijf noodzakelijk te zijn om te voorkomen dat de jeugdige zich aan deze jeugdhulp onttrekt of daaraan door anderen wordt onttrokken. De kinderrechter is van oordeel dat hiervan sprake is.
Uit de overgelegde stukken en de behandeling ter zitting is gebleken dat [naam kind] sinds
juli 2019 in de gesloten jeugdhulp verblijft, te weten bij Midgaard (Horizon), in verband met de zorgen over haar gedrag en ontwikkeling. [naam kind] is gediagnosticeerd met een reactieve hechtingsstoornis en PTSS en zij heeft suïcidaal gedrag vertoond. In augustus 2019 is [naam kind] vanuit de groep Nike overgeplaatst naar ZIKOS, omdat haar emotionele en fysieke veiligheid niet meer gewaarborgd kon worden. Tijdens haar verblijf bij ZIKOS zijn de suïcidale gedragingen van [naam kind] afgenomen en heeft zij een groei doorgemaakt in het uiten van haar emoties. Op advies van ZIKOS is [naam kind] medio november 2019 doorgestroomd naar de bijzondere (gesloten) zorgafdeling binnen Harreveld, te weten de groep Lagune 1, waar zij tot op heden verblijft.
In de afgelopen weken is er sprake van een terugval in het gedrag van [naam kind] , waardoor zij momenteel een aangepast programma krijgt geboden. [naam kind] geeft zelf aan veel last te ervaren van de vele prikkels op de groep. Door het aangepaste programma wordt echter (mede) gepoogd om het aantal prikkels voor [naam kind] te beperken. Het is in het belang van de ontwikkeling van [naam kind] noodzakelijk dat zij passende behandeling krijgt geboden voor haar problematiek. In de komende periode zal er daarom gestart worden met vaktherapie, gevold door traumatherapie.
Voortzetting van de plaatsing in de gesloten jeugdhulp acht de kinderrechter noodzakelijk om [naam kind] passende behandeling te kunnen bieden en om haar ontwikkeling en veiligheid te waarborgen. De kinderrechter is met de GI van oordeel dat het van belang is dat [naam kind] voor langere periode weet waar zij aan toe is, zodat zij zich in alle rust kan focussen op haar behandeltraject. Gelet hierop zal de kinderrechter de machtiging gesloten jeugdhulp verlenen voor de verzochte duur van twaalf maanden.
In de komende tijd zal bekeken moeten worden of de groep Lagune 1 de meest passende plek is voor [naam kind] . De GI heeft ter zitting toegezegd dat zij in samenspraak met Horizon zal bekijken wat de mogelijkheden zijn van een overplaatsing van [naam kind] naar een andere groep en of dit al dan niet in haar belang is.

De beslissing

De kinderrechter:
verleent een machtiging gesloten jeugdhulp, met ingang van 19 januari 2020 tot
19 januari 2021, betreffende de minderjarige [naam kind] .
Deze beschikking is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken op 3 januari 2020 door mr. M. van Kuilenburg, kinderrechter, in tegenwoordigheid van mr. R. Spaans als griffier.
De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op 14 januari 2020.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Den Haag.