Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..[naam gedaagde 1] ,
1..De procedure
- de dagvaarding, met producties,
- het herstelexploot,
- de conclusie van antwoord, met producties,
- het proces-verbaal van comparitie van partijen van 8 november 2019 en de daarin genoemde processtukken,
- de conclusie van repliek, met producties,
- de conclusie van dupliek.
2..De feiten
Artikel 6 – de pensioenen en de verevening daarvan
koopsom met winstdeling vanaf aanvanggaat en dat het verzekerd kapitaal kan stijgen als volgt:
3..De vordering
4..De beoordeling
vereveningdan wel
conversievan pensioenrechten is overeengekomen. Het verschil is:
gebrek aan evenwicht” in wederzijdse belangen maakt dit niet anders.
Wet verevening pensioenrechten bij scheiding(Wvps). Uitgangspunt van de wet is dat, als de echtelieden niets anders afspreken, er verevend moet worden (artikelen 2 en 3). Het is partijen toegestaan om bij (gekwalificeerde) overeenkomst hiervan af te wijken door conversie overeen te komen (artikel 5).
verevening.Zowel artikel 6 als, meer specifiek, artikellid 6.4., hebben het in het kopje steeds over
verevening.Daar staat dus niet:
conversie.
Wet verevening pensioenrechten bij scheiding(Wvps) zien artikelen 2 en 3 op verevening en artikel 5 op conversie. Het convenant verwijst wél naar artikel 3 van deze wet en nu juist niet naar artikel 5. Het bezigen van het woord
standaardin het kopje
standaard vereveningbevestigt des te meer dat het gaat om een standaard geval. Het standaard geval is, zoals gezegd, verevening en niet conversie.
conversieviel terug te vinden in de tekst. Of dat anders, minst genomen, woorden gebezigd zouden zijn die de bedoeling van conversie duidelijk tot uitdrukking zouden brengen. Maar geen van beiden is het geval. De uitkomst die [naam eiser] bepleit is ook daarom ongerijmd.
achteraf bezien heel eenzijdig opgesteld[is].’ De rechtbank acht deze opmerking niet zonder meer steekhoudend. De keuze voor verevening in plaats van conversie betekent nog niet dat [naam eiser] benadeeld is. Aan beide keuzes zijn voor- en nadelen verbonden. En dat stond in de notitie die van tevoren aan [naam eiser] is voorgehouden.
op grond van de pensioentoezegging en de gemaakte afspraken bij scheiding’ recht had op een
gegarandeerdeuitkering van € 6.146 per jaar, nog zonder rekening te houden met conversie. Volgens [naam eiser] blijkt uit een berekening (vermelde productie 13) dat er minimaal
.Niet valt in te zien waarom de jaarstukken 1996 van [naam gedaagde 2] in dit verband relevant zouden zijn, zoals [naam eiser] meent. Gesteld noch gebleken is dat deze jaarstukken onderdeel hebben uitgemaakt van de besprekingen over verevening van het pensioen van [naam gedaagde 1] . Overigens had [naam gedaagde 1] oorspronkelijk jegens de Holding geen gegarandeerde pensioenaanspraak, afgaand op de in het geding gebrachte pensioenbrief, nu daarin sprake is van een streefregeling, en bij de opbouw in eigen beheer fiscaal gerekend moest worden met tenminste 4% rente. Dit is ook door [naam eiser] erkend.
verlies, nu daarin voorbeelden worden geschetst van te behalen
winst. Een kans op winst zal niet zelden gepaard gaan met een risico op verlies.
uit het afgestort kapitaal niet de gegarandeerde eindloonaanspraken kunnen worden uitgekeerd” (conclusie van repliek, randnummer 27). Maar, zoals gezegd onder 4.25., er is geen gegarandeerde aanspraak. Er is belegd in een risicodragend pensioenproduct.
zijnpensioenaanspraken een jaarlijkse indexering van 4% dient te worden toegepast. De rechtbank begrijpt dat [naam eiser] zich beroept op de jaarstukken van [naam gedaagde 2] en op de pensioenbrief, omdat daarin een dergelijke indexering is opgenomen. Dit betoog faalt. De rechten van [naam eiser] volgen, zoals gezegd, niet uit jaarstukken of de pensioenbrief maar uit hetgeen hij met [naam gedaagde 1] is overeengekomen en, vervolgens, op welke voorwaarden hij het pensioenproduct bij Zwitser Leven heeft aangeschaft. Waarom een indexering van 4% onderdeel uitmaakt van de overeenkomst valt uit de stellingen van [naam eiser] niet af te leiden. Afgezien hiervan heeft [naam eiser] ook hier zijn recht verwerkt, door zelf het vermelde pensioenproduct bij Zwitser Leven te kopen.