ECLI:NL:RBROT:2021:11723

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
15 november 2021
Publicatiedatum
29 november 2021
Zaaknummer
C/10/625691 / JE RK 21-2512
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige in het kader van jeugdbescherming

Op 15 november 2021 heeft de kinderrechter van de Rechtbank Rotterdam een beschikking gegeven in de zaak van de minderjarige [naam kind], geboren in 2009. De kinderrechter heeft een machtiging gesloten jeugdhulp verleend voor de duur van zes maanden, ingaande op 23 november 2021. Deze beslissing volgde op een verzoek van de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, die aangaf dat [naam kind] in een gesloten accommodatie moest worden opgenomen vanwege ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen. De ouders van [naam kind] zijn betrokken bij de procedure en hebben ingestemd met het verzoek, hoewel zij aangeven dat het voor hen financieel en qua tijd moeilijk is om wekelijks systeemtherapie te volgen. De kinderrechter heeft vastgesteld dat de jeugdhulp noodzakelijk is om te voorkomen dat [naam kind] zich aan de hulpverlening onttrekt. Tijdens de zitting is [naam kind] gehoord, bijgestaan door een tolk, en heeft hij zijn behoefte aan duidelijkheid over verlof tijdens de feestdagen geuit. De kinderrechter heeft de GI verzocht om dit onderwerp te bespreken en de mogelijkheden voor [naam kind] helder te maken. De beschikking is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken, met de mogelijkheid voor hoger beroep binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK ROTTERDAM

Team Jeugd
zaakgegevens: C/10/625691 / JE RK 21-2512
datum uitspraak: 15 november 2021

beschikking machtiging gesloten jeugdhulp

in de zaak van

de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond,

hierna te noemen de GI, gevestigd te Rotterdam,
betreffende

[naam kind],

geboren op [geboortedatum kind] 2009 te [geboorteplaats kind], hierna te noemen [naam kind].
De kinderrechter merkt als belanghebbenden aan:

[naam moeder],

hierna te noemen de moeder, wonende te [woonplaats moeder],

[naam vader],

hierna te noemen de vader, wonende te [woonplaats vader].

Het procesverloopHet procesverloop blijkt uit de volgende stukken:

- het verzoek met bijlagen van de GI van 20 september 2021, ingekomen bij de griffie op diezelfde datum;
- de verklaring d.d. 17 september 2021 dat een voorziening nodig is op het gebied van jeugdhulp en verblijf niet zijnde verblijf bij een pleegouder;
- de instemmende verklaring d.d. 18 oktober 2021 van de gekwalificeerde gedragswetenschapper.
Op 15 november 2021 heeft de kinderrechter de zaak ter zitting met gesloten deuren behandeld.
Gehoord zijn:
- [naam kind], die voorafgaand aan de zitting apart is gehoord, bijgestaan door mr. E.P.N. Pieterse,
- de moeder,
- de vader,
- een vertegenwoordigster van de GI, [naam 1].
Aangezien de ouders de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig is, maar wel de Poolse taal, heeft de kinderrechter het verhoor doen plaatsvinden met bijstand van [naam 2], tolk in de Poolse taal. De kinderrechter heeft vastgesteld dat de tolk is beëdigd overeenkomstig het bepaalde in artikel 12 van de Wet beëdigde tolken en vertalers.

De feitenHet ouderlijk gezag over [naam kind] wordt uitgeoefend door de ouders.

[naam kind] verblijft op een gesloten groep bij Schakenbosch.
Bij beschikking van 20 juli 2021 is [naam kind] onder toezicht gesteld tot 20 juli 2022.
De kinderrechter heeft bij deze beschikking ook een machtiging gesloten jeugdhulp verleend met ingang van 20 juli 2021 tot 23 november 2021.

Het verzoek

De GI heeft een machtiging verzocht om [naam kind] in een gesloten accommodatie te doen opnemen en te doen verblijven voor de duur van zes maanden.
De GI heeft het verzoek ter zitting gehandhaafd en als volgt toegelicht. Het gedrag van [naam kind] op de groep is wisselend. Ook het contact met leeftijdsgenoten verloopt moeizaam. [naam kind] krijgt één-op-één begeleiding op school. [naam kind] volgt therapie van ‘make a move’ en hondentherapie. Dit verloopt goed. Op dit moment wordt gewerkt aan de opbouw van verlof. Echter in de thuissituatie is nog meer hulpverlening nodig. De ouders volgen systeemtherapie om te leren omgaan met [naam kind]. Echter is gebleken dat het moeilijk is om met de ouders afspraken te maken, mede vanwege hun werk. Zowel [naam kind] als de ouders moeten aan de slag. Voor de ouders betekent dit concreet dat zij op wekelijkse basis gesprekken moeten voeren met de systeemtherapeut. Alleen dan is thuisplaatsing over zes maanden haalbaar.

De standpunten

Door en namens [naam kind] is ingestemd met het verzoek. Zes maanden is voor [naam kind] wel een erg lange periode. [naam kind] heeft behoefte aan perspectief, een stip aan de horizon. Het is belangrijk voor [naam kind] om te weten of het reëel is dat hij over uiterlijk zes maanden naar huis mag. De constante verlengingen geven hem onrust en spanning. [naam kind] doet echt zijn best, hij volgt therapie en dit gaat goed. Ook de ouders volgen therapie. Iedereen ziet verbetering. Deze zes maanden moeten de laatste in een gesloten instelling zijn.
De ouders zijn het eens met het verzoek. Zij zien verbetering bij [naam kind]. [naam kind] is een stuk minder koppig en luistert beter. De ouders staan open voor de systeemtherapie, maar zowel qua tijd als financiën is het voor hen erg lastig om wekelijks de gesprekken te voeren.

De beoordeling

Gelet op het bepaalde in artikel 6.1.2, tweede lid, Jeugdwet kan een machtiging gesloten jeugdhulp slechts worden verleend indien naar het oordeel van de kinderrechter deze jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van de jeugdige naar volwassenheid ernstig belemmeren. Bovendien dient de opneming en verblijf noodzakelijk te zijn om te voorkomen dat de jeugdige zich aan deze jeugdhulp onttrekt of daaraan door anderen wordt onttrokken. De kinderrechter is van oordeel dat hiervan sprake is.
De afgelopen tijd heeft [naam kind] een positieve ontwikkeling ingezet. Zowel de GI als de ouders zien verbetering. [naam kind] heeft baat bij de structuur en voorspelbaarheid die hem op de groep wordt geboden. [naam kind] volgt therapie en zet zich hier goed voor in, met resultaat. Hierdoor is het sinds kort mogelijk dat [naam kind] met verlof gaat. De komende tijd zal dit verlof verder worden uitgebreid naar slaapverlof. [naam kind] is er echter nog niet klaar voor om direct bij zijn vader thuis te gaan wonen, die stap is nog te groot. De hoop en verwachting is wel dat hij over uiterlijk zes maanden naar huis kan. Hiervoor is echter noodzakelijk dat zowel [naam kind] als de ouders zich vol inzetten voor de hulpverlening. De ouders geven aan dat het voor hen vanwege hun werk lastig is om de systeemgesprekken te voeren. Hoewel dit begrijpelijk is, is het noodzakelijk dat zij in samenspraak met de GI een manier vinden waarop zij alsnog kunnen meewerken aan de hulpverlening. Daarvoor is het nodig dat de ouders in mogelijkheden gaan denken. Het moet worden voorkomen dat [naam kind] langer dan nodig in een gesloten instelling moet verblijven omdat de hulpverlening thuis onvoldoende van de grond komt. Een tussenstap, te weten overplaatsing naar een open groep, is gelet op de korte periode niet in het belang van [naam kind]. Dit zou betekenen dat [naam kind] opnieuw moet wennen aan een nieuwe plek met nieuwe mensen met een mogelijke terugval ten gevolge. De komende zes maanden moeten [naam kind] en de ouders alles op alles zetten om een thuisplaatsing mogelijk te maken.
De kinderrechter zal de machtiging gesloten jeugdhulp verlenen voor de periode van zes maanden.
Ter zitting heeft [naam kind] meermaals aangegeven graag duidelijkheid te willen over zijn verlof tijdens Kerst en nieuwjaar. [naam kind] zou graag van Kerst tot nieuwjaar bij de vader zijn en daarvoor of daarna nog met de moeder naar Polen gaan. Gebleken is dat dit onderwerp erg speelt bij [naam kind]. De kinderrechter verzoekt de GI daarom dit te bespreken en de mogelijkheden hiertoe op korte termijn voor [naam kind] helder te hebben.

De beslissing

De kinderrechter:
verleent een machtiging gesloten jeugdhulp met ingang van 23 november 2021 tot 23 mei 2022 betreffende de minderjarige [naam kind].
Deze beschikking is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken op 15 november 2021 door mr. J.C.M. Persoon, kinderrechter, in tegenwoordigheid van mr. M.C.J. Holierhoek als griffier.
De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op 23 november 2021.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Den Haag.