“(…)
Erfstelling
Ik benoem tot mijn erfgenamen, tezamen en voor gelijke delen: mijn kinderen.
Plaatsvervulling
Op deze erfstelling is de plaatsvervulling als geregeld in het Burgerlijk Wetboek voor erfopvolging bij versterf van toepassing, waarbij de plaatsvervulling gaat vóór de aanwas.
Executele
benoeming
Ik benoem tot executeur mijn zoon, [verweerder] (…).
Indien de hiervoor benoemde executeur mocht ontbreken, dan wel de functie van executeur niet kan of wil uitoefenen, benoem ik in zijn plaats tot (opvolgend) executeur mijn zoon, [verzoeker] (…).
Indien ook deze laatst benoemde executeur mocht ontbreken, dan wel de functie van executeur niet kan of wil uitoefenen, benoem ik in zijn plaats tot (opvolgend) executeur mijn zoon, [belanghebbende 1] (…).
verzorging uitvaart
De executeur verzorgt mijn uitvaart.
overige taak
De executeur heeft tot taak de goederen van de nalatenschap te beheren en de schulden van de nalatenschap te voldoen, die tijdens zijn beheer uit die goederen behoren te worden voldaan.
De executeur is daarom, voor zover van toepassing, onder meer bevoegd de legaten af te geven, de erfbelasting te betalen en de schulden van de nalatenschap te voldoen.
De executeur is bevoegd voordat hij de legaten afgeeft, de over geldlegaten verschuldigde erfbelasting in te houden. Bij afgifte van legaten van een bepaald goed is hij bevoegd de afgifte van het legaat op te schorten totdat de legataris de verschuldigde erfbelasting heeft gestort op de boedelrekening.
vertegenwoordiging
Gedurende zijn beheer vertegenwoordigt de executeur bij de vervulling van zijn taak de erfgenamen.
De executeur kan ook als wederpartij voor zichzelf optreden, mits hij ten genoegen van de erfgenamen kan aantonen dat de belangen van de erfgenamen niet worden/werden geschaad. Indien betrokkenen hierover van mening verschillen, kan de meest gerede partij de kwestie aan de kantonrechter voorleggen.
beschikkingsonbevoegdheid
De erfgenamen kunnen niet zonder de medewerking van de executeur of machtiging van de kantonrechter over (hun aandeel in) de goederen van de nalatenschap beschikken voordat zijn bevoegdheid tot beheer is geëindigd.
te gelde maken goederen
De executeur is bevoegd de door hem beheerde goederen te gelde te maken, voor zover dit nodig is voor de tot zijn taak behorende voldoening van schulden van de nalatenschap.
Over de keuze en de wijze van te gelde making treedt de executeur in overleg met mijn erfgenamen. Indien een erfgenaam bezwaar maakt tegen de voorgenomen te gelde making kan deze de beslissing van de kantonrechter inroepen.
toevoegen, in de plaats stellen, vervangen
Ik ken de executeur de bevoegdheid toe één of meer andere executeurs aan zich toe te voegen of in zijn plaats te stellen; indien een benoemde executeur komt te ontbreken, is de kantonrechter op verzoek van een belanghebbende bevoegd een vervanger te benoemen en diens loon vast te stellen.
boedelnotaris
De executeur heeft het recht om een boedelnotaris en zo nodig taxateurs aan te wijzen
het loon
De executeur heeft geen recht op loon. De door hem gemaakte onkosten worden direct uit de nalatenschap aan hem voldaan.
boedelbeschrijving
De executeur moet binnen zes (6) maanden vanaf de dag dat de nalatenschap is opengevallen een boedelbeschrijving met inbegrip van een voorlopige staat van de schulden van de nalatenschap opmaken. Hij moet de hem bekende schuldeisers oproepen tot indiening van hun vorderingen bij de boedelnotaris of, als deze ontbreekt, bij (een van) de executeur(s), De aanmelding van een vordering stuit de verjaring.
informatieplicht, rekening en verantwoording
De executeur moet aan een erfgenaam alle door deze gewenste inlichtingen over de uitoefening van zijn taak geven. De executeur moet bij het einde van zijn werkzaamheden aan de erfgenamen of zijn opvolger rekening en verantwoording doen van het beheer van de nalatenschap. Alle voor de belastingdienst van belang zijnde gegevens moet hij tijdig verschaffen.
einde executele en einde beheer
De taak en het beheer van de executeur eindigen als bij de wet bepaald.
(…)”