ECLI:NL:RBROT:2021:4041

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
19 februari 2021
Publicatiedatum
6 mei 2021
Zaaknummer
C/10/613416 / FA RK 21-1277
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Op 19 februari 2021 heeft de Rechtbank Rotterdam een beschikking gegeven betreffende een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel voor een betrokkene, die thans verblijft bij Antes in Capelle aan den IJssel. De officier van justitie had op 17 februari 2021 verzocht om voortzetting van de op 16 februari 2021 opgelegde crisismaatregel, waarbij de betrokkene eerder was opgenomen vanwege een manisch psychotisch toestandsbeeld. Tijdens de mondelinge behandeling zijn de betrokkene, zijn advocaat, de officier van justitie en een arts gehoord. De rechtbank concludeerde dat er sprake was van onmiddellijk dreigend ernstig nadeel voor de betrokkene en de omgeving, wat een voortzetting van de crisismaatregel noodzakelijk maakte. De rechtbank oordeelde dat de voorgestelde verplichte zorg, waaronder het toedienen van medicatie en het beperken van de bewegingsvrijheid, evenredig en effectief was. De machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel werd verleend voor een periode van drie weken, tot en met 12 maart 2021. De beschikking is mondeling gegeven door rechter M.C. van der Kolk en schriftelijk uitgewerkt op 1 maart 2021. Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM

Team familie
Zaak-/rekestnummer: C/10/613416 / FA RK 21-1277
Referentienummer: [nummer]
Schriftelijke uitwerking van de mondelinge beslissing van 19 februari 2021 betreffende een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel als bedoeld in artikel 7:7 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (hierna: Wvggz)
op verzoek van:
de officier van justitie in het arrondissement Rotterdam,hierna: de officier,
met betrekking tot:
[naam betrokkene],
geboren op [geboortedatum betrokkene] te [geboorteplaats betrokkene],
hierna: betrokkene,
wonende te [woonplaats betrokkene],
thans verblijvende bij Antes, locatie Poortmolen te Capelle aan den IJssel,
advocaat mr. K.S. Kort te Rotterdam.

1..Procesverloop

1.1.
Bij verzoekschrift, ingekomen op 17 februari 2021, heeft de officier verzocht om voortzetting van de op 16 februari 2021 opgelegde crisismaatregel.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • een afschrift van de beslissing tot het nemen van de crisismaatregel van 16 februari 2021;
  • de medische verklaring opgesteld door [naam 1], psychiater, van 16 februari 2021;
  • de relevante politiegegevens en de strafvorderlijke- en justitiële gegevens van betrokkene.
1.2.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 19 februari 2021. Bij die gelegenheid zijn (overeenkomstig artikel 2 lid 1 van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid) via beeld- en geluidverbinding gehoord:
  • betrokkene met zijn hiervoor genoemde advocaat;
  • [naam 2], de officier;
  • [naam 3], arts, verbonden aan Antes.

2..Beoordeling

2.1.
Uit de overgelegde stukken en de mondelinge behandeling is gebleken dat er ten aanzien van betrokkene sprake is van onmiddellijk dreigend ernstig nadeel, gelegen in het bestaan van of het aanzienlijk risico op ernstig lichamelijk letsel, de situatie dat betrokkene met hinderlijk gedrag agressie van anderen oproept en de situatie dat de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar is. Betrokkene is twee keer eerder opgenomen vanwege een manisch psychotisch toestandsbeeld. Betrokkene ging echter telkens na enkele dagen weer met ontslag en betrokkene onttrok zich aan de ambulante behandeling. Betrokkene heeft zijn partner mishandeld, waarna de politie gebeld werd. Betrokkene vertoonde fysiek en verbaal agressief gedrag richting de politieagenten. Er is sprake van grootheidswanen. Momenteel is het toestandsbeeld van betrokkene nog niet voldoende stabiel voor een ambulante behandeling.
2.2.
Vermoed wordt dat dit nadeel wordt veroorzaakt door gedrag dat voortvloeit uit een psychische stoornis, in de vorm van manisch psychotisch toestandsbeeld.
2.3.
De crisissituatie is zo ernstig dat de procedure voor een zorgmachtiging niet kan worden afgewacht.
2.4.
Op basis van de medische verklaring en de mondelinge behandeling, acht de rechtbank de volgende in de crisismaatregel genomen vormen van verplichte zorg noodzakelijk om het ernstig nadeel af te wenden:
  • het toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles ter behandeling van een psychische stoornis;
  • het beperken van de bewegingsvrijheid;
  • het aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten. Betrokkene moet ambulante behandelcontacten toestaan;
  • het opnemen in een accommodatie.
2.5.
De overige door de officier verzochte vormen van verplichte zorg, te weten het insluiten, het uitoefen van toezicht, het onderzoek aan kleding of lichaam, het onderzoek van de woon- of verblijfsruimte, het controleren op de aanwezigheid van gedrag-beïnvloedende middelen en het bepreken van het recht op het ontvangen van bezoek worden door de rechtbank niet noodzakelijk geacht, omdat de behandelaar ter zitting gemotiveerd heeft verklaard dat deze niet nodig zijn om het ernstig nadeel af te wenden.
2.6.
Betrokkene verzet zich tegen deze zorg. Betrokkene wil geen medicatie innemen en wil graag weer terug naar huis. Er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben.
2.7.
De voorgestelde verplichte zorg is evenredig en naar verwachting effectief. Uit de stukken blijkt dat rekening is gehouden met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om deelname van betrokkene aan het maatschappelijk leven te bevorderen, alsmede met de veiligheid van betrokkene.
2.8.
Gelet op het voorgaande zal een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel worden verleend, welke machtiging een geldigheidsduur heeft van drie weken na vandaag.

3..Beslissing

De rechtbank:
3.1.
verleent een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel ten aanzien van [naam betrokkene] voornoemd;
3.2.
bepaalt dat bij wijze van verplichte zorg de maatregelen zoals opgenomen in rechtsoverweging 2.4. kunnen worden getroffen;
3.3.
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met 12 maart 2021;
3.4.
wijst af het meer of anders verzochte.
Deze beschikking is op 19 februari 2021 mondeling gegeven door mr. M.C. van der Kolk, rechter, in tegenwoordigheid van mr. M.M.P.H. van den Boomen, griffier, en op 1 maart 2021 schriftelijk uitgewerkt en getekend.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.