ECLI:NL:RBROT:2021:9503

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
3 september 2021
Publicatiedatum
4 oktober 2021
Zaaknummer
C/10/624579 / JE RK 21-2325
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen

In deze zaak heeft de kinderrechter van de Rechtbank Rotterdam op 3 september 2021 een beschikking gegeven met betrekking tot de machtiging voor gesloten jeugdhulp voor de minderjarige [naam kind], geboren in 2010. De kinderrechter heeft deze machtiging verleend op verzoek van Stichting Jeugdteams Zuid-Holland-Zuid, die ernstige zorgen heeft over de ontwikkeling van [naam kind]. De ouders van [naam kind] hebben het ouderlijk gezag, maar [naam kind] verblijft momenteel in een gesloten jeugdhulpinstelling, Bergse Bos, vanwege zijn problematische gedrag en de onmogelijkheid om de noodzakelijke zorg te ontvangen.

De kinderrechter heeft vastgesteld dat [naam kind] zelfbepalend en oppositioneel gedrag vertoont, zich onttrekt aan gezag en suïcidale uitspraken doet. Ondanks eerdere hulpverleningstrajecten is het niet gelukt om [naam kind] de benodigde zorg te bieden. De kinderrechter oordeelt dat een gesloten plaatsing noodzakelijk is om de veiligheid van [naam kind] te waarborgen en om hem de kans te geven tot behandeling te komen. De machtiging is verleend voor een periode van drie maanden, met de mogelijkheid tot verlenging, en de beslissing op het overige verzochte is aangehouden tot een latere zitting.

De kinderrechter heeft ook aandacht besteed aan de emotionele impact van de gesloten plaatsing op [naam kind], die zijn tweelingbroer [naam 3] mist. Het is van belang dat het contact tussen hen in stand wordt gehouden. De kinderrechter heeft Stichting Jeugdteams verzocht om uiterlijk een week voor de volgende zitting te rapporteren over de voortgang en de situatie van [naam kind].

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK ROTTERDAM

Team Jeugd
zaakgegevens: C/10/624579 / JE RK 21-2325
datum uitspraak: 3 september 2021

beschikking machtiging gesloten jeugdhulp

in de zaak van

Het College van Burgermeester & Wethouders van de gemeente Dordrecht,

hierna te noemen het college, gevestigd te Dordrecht,
vertegenwoordigd door

Stichting Jeugdteams Zuid-Holland-Zuid,

hierna te noemen Stichting Jeugdteams, gevestigd te Dordrecht,
betreffende
[naam kind], geboren op [geboortedatum kind] 2010 te [geboorteplaats kind] , hierna te noemen [naam kind] .
De kinderrechter merkt als belanghebbenden aan:

[naam moeder] ,

hierna te noemen de moeder, wonende te [woonplaats moeder] ,

[naam vader] ,

hierna te noemen de vader, wonende te [woonplaats vader] .

Het procesverloop

Het procesverloop blijkt uit de volgende stukken:
- de beschikking van de kinderrechter in deze rechtbank van 27 augustus 2021, en de daaraan
ten grondslag liggende stukken;
- de ongedateerde aanvullende rapportage van Stichting Jeugdteams, ingekomen bij de griffie
op 1 september 2021;
- de instemmende verklaring d.d. 1 september 2021 van de gekwalificeerde
gedragswetenschapper.
Op 3 september 2021 heeft de kinderrechter de zaak ter zitting met gesloten deuren behandeld. Gehoord zijn:
- de advocaat van [naam kind] , mr. M. Mook,
- de moeder,
- de vader,
- een vertegenwoordigster van Stichting Jeugdteams, [naam 1] .
De kinderrechter heeft bijzondere toegang verleend aan een collega van mr. Mook,
advocaat-stagiaire [naam 2] .
[naam kind] is op 2 september 2021 door de kinderrechter gehoord op locatie bij Bergse Bos in aanwezigheid van mr. M. Mook.

De feiten

Het ouderlijk gezag over [naam kind] wordt uitgeoefend door de ouders. [naam kind] verblijft in een gesloten jeugdhulpinstelling, te weten Bergse Bos.
Bij beschikking van 27 augustus 2021 heeft de kinderrechter een spoedmachtiging gesloten jeugdhulp van [naam kind] verleend voor de duur van vier weken, te weten tot 24 september 2021. De beslissing voor het overige verzochte is aangehouden.

Het (aangehouden) verzoek

Stichting Jeugdteams heeft namens het college, aansluitend aan de verleende spoedmachtiging voor gesloten verblijf voor de duur van vier weken, een machtiging verzocht om [naam kind] in een gesloten accommodatie te doen opnemen en te doen verblijven voor de duur van zes maanden.
Stichting Jeugdteams heeft namens het college het verzoek ter zitting gehandhaafd en als volgt toegelicht. Er zijn ernstige zorgen over de ontwikkeling van [naam kind] . Hij vertoont zelfbepalend en oppositioneel gedrag en onttrekt zich aan het gezag. De ouders en de hulpverlening zijn de grip op hem verloren. [naam kind] blijft weglopen en brengt daarmee zijn eigen leven in gevaar. De veiligheid van [naam kind] kan buiten een gesloten jeugdhulpinstelling onvoldoende worden gewaarborgd. In de afgelopen periode is er veel hulpverlening ingezet, maar [naam kind] blijft zich hieraan onttrekken, waardoor het lukt niet om tot behandeling te komen. In de komende periode is het van belang dat observatie plaatsvindt, waarna passende behandeling voor [naam kind] wordt ingezet. De ouders hebben een wekelijks bezoekmoment met [naam kind] , waarbij tweelingbroer [naam 3] ook mee mag komen.

De standpunten

Door en namens [naam kind] is verzocht om de machtiging gesloten jeugdhulp te verlenen voor de duur van drie maanden en het overige verzochte aan te houden, om een vinger aan de pols te houden. Momenteel kan [naam kind] niet naar huis, maar hij heeft het ook niet naar zijn zin bij Bergse Bos. [naam kind] kan het goed vinden met de groepsleiding, maar hij heeft geen aansluiting met zijn groepsgenoten. Hij is niet meer van plan om weg te lopen. [naam kind] mist zijn tweelingbroer [naam 3] heel erg. Het is van belang dat het contact met [naam 3] in stand wordt gehouden.
De ouders stemmen in met het verblijf van [naam kind] bij Bergse Bos. De moeder maakt zich zorgen over [naam kind] . Sinds de start van de gezinsbehandeling bij Yulius is het gedrag van [naam kind] zeer snel verslechterd. Hij zit niet goed in zijn vel en heeft bescherming nodig. Het is van belang dat [naam kind] de rust in zichzelf vindt en weer kind kan zijn. De vader sluit zich aan bij hetgeen door de moeder ter zitting naar voren is gebracht.

De beoordeling

Gelet op het bepaalde in artikel 6.1.2, tweede lid, Jeugdwet kan een machtiging gesloten jeugdhulp slechts worden verleend indien naar het oordeel van de kinderrechter deze jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van de jeugdige naar volwassenheid ernstig belemmeren. Bovendien dient de opneming en verblijf noodzakelijk te zijn om te voorkomen dat de jeugdige zich aan deze jeugdhulp onttrekt of daaraan door anderen wordt onttrokken. De kinderrechter is van oordeel dat hiervan sprake is.
Uit de overgelegde stukken en behandeling ter zitting is gebleken dat bij [naam kind] sprake is van een persisterende depressieve stoornis. [naam kind] vertoont zelfbepalend en oppositioneel gedrag. Hij accepteert geen gezag van volwassenen en laat zich niet sturen. [naam kind] blijft weglopen en brengt zichzelf daarmee in gevaarlijke situaties. Ook doet hij suïcidale uitspraken. Een gesloten plaatsing is noodzakelijk om de veiligheid van [naam kind] te waarborgen. In het afgelopen jaar zijn er meerdere hulpverleningstrajecten ingezet. [naam kind] blijft zich onttrekken aan de noodzakelijke zorg en het toezicht van hulpinstanties. Hierdoor lukt het niet om tot behandeling van [naam kind] te komen en blijven de zorgen over zijn ontwikkeling toenemen. Binnen het gesloten kader kan [naam kind] zich niet aan de noodzakelijke hulpverlening onttrekken en kan tot behandeling worden gekomen.
[naam kind] is een jongen van slechts 11 jaar oud. Het is ingrijpend om op die leeftijd in een gesloten jeugdhulpinstelling te moeten verblijven. Hij mist zijn tweelingbroer [naam 3]. Het is belangrijk dat het contact tussen [naam kind] en [naam 3] in stand wordt gehouden. Het is voorts van belang dat er de komende maanden meer zicht worden verkregen op het wegloopgedrag van [naam kind]. Ook dient er meer duidelijkheid te komen over de eventuele mogelijkheid van plaatsing in een drie-milieuvoorziening. [naam kind] zou hiervoor zijn aangemeld in juli 2021 en de wachtlijst zou drie à vier maanden bedragen.
De kinderrechter zal de machtiging gesloten jeugdhulp daarom verlenen voor een periode van drie maanden. Uit artikel 6.1.12, tweede lid, Jeugdwet volgt dat de spoedmachtiging slechts geldt tot het tijdstip waarop een beslissing op een verzoek om een reguliere machtiging gesloten jeugdhulp is genomen (en ten hoogste vier weken). Dit heeft als gevolg dat de kinderrechter de machtiging gesloten jeugdhulp zal verlenen met ingang van
3 september 2021 voor de duur van drie maanden. De beslissing op het overig verzochte zal aanhouden tot de genoemde zittingsdatum.
De kinderrechter verzoekt Stichting Jeugdteams uiterlijk een week voorafgaand aan de genoemde zittingsdatum te rapporteren over de laatste stand van zaken en hierbij aan te geven of het resterende verzoek al dan niet wordt gehandhaafd.

De beslissing

De kinderrechter:
verleent een machtiging gesloten jeugdhulp met ingang van 3 september 2021 tot uiterlijk
3 december 2021 betreffende de minderjarige [naam kind] ;

en alvorens verder te beslissen:

houdt de beslissing voor het overige verzochte aan en bepaalt dat het verhoor van Stichting Jeugdteams, [naam kind] , mr. Mook en de belanghebbenden zal plaatsvinden op
26 november 2021 om 10:30 uurin het gerechtsgebouw te
Dordrecht, Steegoversloot 36;
de zaak zal op genoemde datum en tijdstip, behoudens onvoorziene omstandigheden, worden behandeld door mr. J.C.M Persoon, kinderrechter;
bepaalt dat een afschrift van deze beschikking geldt als oproeping van Stichting Jeugdteams, mr. Mook en de belanghebbenden;
gelast de oproeping van [naam kind] tegen voormelde zittingsdatum en tijdstip;
verzoekt Stichting Jeugdteams uiterlijk een week voor de genoemde zittingsdatum aan de kinderrechter de verzochte rapportage (met afschrift aan de belanghebbenden) te doen toekomen.
Deze beschikking is mondeling gegeven door mr. J.C.M. Persoon, kinderrechter, in tegenwoordigheid van mr. E.J. van Bergeijk als griffier en in het openbaar uitgesproken op
3 september 2021.
De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op september 2021.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Den Haag.