Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..Het procesverloop
- de inleidende dagvaarding met producties van 30 september 2021;
- het verstekvonnis van 2 november 2021;
- de verzetdagvaarding met producties van 14 december 2021;
- het tussenvonnis waarin een mondelinge behandeling is bepaald;
- de akte overlegging producties van [bedrijf A] .
2..De vaststaande feiten
complete motor met ALLE aanbouwdelen (PLUG&PLAY) – 59dkm, Oude Motor/Bak retour” voor € 3.500,-.
Bij deze foto’s van de motor met 61dkm”.
Graag bestel ik bij u de motor 4H03 met aantoonbaar 61dkm voor 3500 euro marge met 3 mnd garantie en inclusief verzendkosten.”
Thermostaathuis niet compleet, is een deel afgebroken
Zit een gat in het kleppendeksel
Massavliegwiel ontbreekt
Beschermkap dynamo ontbreekt
Stuurpomp ontbreekt
Waterpomp ontbreekt
Buis intercooler ontbreekt
Hitteschild ontbreekt
Aircoleidingen ontbreken
3..Het geschil
4..De beoordeling
in het algemeen wordt verstaan” de kop, het onderblok en de carterpan en dat de door [bedrijf A] genoemde onderdelen “
doorgaans” worden overgebouwd (2.3.5 verzetdagvaarding). Uit die formulering blijkt al dat over de invulling van dat begrip discussie mogelijk is. Verder schrijft [bedrijf B1] in haar e-mail van 3 mei 2021: “
Bel maar eens even rond naar andere motor aanbieders en vraag maar wat u allemaal terugkrijgt bij een “complete” motor. U zult niet verder komen dan 30 procent dan de bij u geleverde motor.” Daaruit volgt dat andere leveranciers volgens [bedrijf B1] (nog) minder verstaan onder een complete motor, dan [bedrijf B1] . Dat verschillende leveranciers een verschillende definitie hanteren blijkt ook uit de door [bedrijf B1] overgelegde berichten van andere motorleveranciers, die elk een andere uitleg geven van het begrip ‘complete motor’. Daarbij schrijven zij onder meer “
Onder compleet verstaan wij…” en “
Compleet is een vrij ruim begrip en zal misschien bij andere bedrijven anders zijn”.
Bij deze foto’s van de motor met 61dkm.”Zij wekt hierdoor de indruk dat dit een foto betreft van de complete motor, zoals zij die wil verkopen aan [bedrijf A] . Ze heeft daarbij geen enkel voorbehoud gemaakt, of ervoor gewaarschuwd dat er nog onderdelen van deze motor zullen worden verwijderd. Daarbij weegt de kantonrechter ook mee dat de motor op de foto’s op een pallet is geplaatst. Hetgeen de indruk versterkt dat de motor op deze wijze zal worden verstuurd. De algemene stellingen van [bedrijf B1] dat [bedrijf A] als transportbedrijf een ‘zekere mate van kennis met betrekking tot tweedehands auto-onderdelen’ heeft en daarom had moeten begrijpen dat nog een groot aantal onderdelen zou worden verwijderd acht de kantonrechter op basis van het voorgaande onvoldoende onderbouwd.