ECLI:NL:RBROT:2022:501

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
4 januari 2022
Publicatiedatum
27 januari 2022
Zaaknummer
10/257096-17
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de terbeschikkingstelling met voorwaarden voor een ter beschikking gestelde na eerdere veroordelingen

Op 4 januari 2022 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een zaak betreffende de verlenging van de terbeschikkingstelling van een ter beschikking gestelde, die eerder was veroordeeld voor bedreiging met zware mishandeling en verkrachting. De terbeschikkingstelling was gelast door het gerechtshof Den Haag op 11 december 2019, met voorwaarden die betrekking hadden op het gedrag van de ter beschikking gestelde. De termijn van de terbeschikkingstelling was begonnen op 31 december 2019. In een eerdere beslissing van 21 april 2021 had de rechtbank de vordering tot dwangverpleging afgewezen en de voorwaarden gewijzigd.

De rechtbank ontving op 30 november 2021 een vordering van het openbaar ministerie tot verlenging van de terbeschikkingstelling met voorwaarden. Tijdens de openbare zitting op 4 januari 2022 zijn de officier van justitie, de ter beschikking gestelde en zijn raadsman, alsook een deskundige van de reclassering gehoord. De reclassering adviseerde om de terbeschikkingstelling met twee jaar te verlengen, gezien de positieve ontwikkeling van de ter beschikking gestelde in de FPK in Assen en de noodzaak voor een gestructureerd resocialisatietraject.

De psychiater adviseerde eveneens tot verlenging van de terbeschikkingstelling, gezien de aanwezige geestelijke stoornissen en het risico op recidive. De rechtbank concludeerde dat de ter beschikking gestelde nog steeds een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens vertoonde, en dat de veiligheid van anderen eiste dat de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar werd verlengd. De rechtbank heeft de vordering tot verlenging van de terbeschikkingstelling dan ook toegewezen, met de mogelijkheid voor de ter beschikking gestelde om in de komende twee jaar zijn ontwikkeling te tonen.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam
Team straf 2
Parketnummer: 10/257096-17
Datum uitspraak: 4 januari 2022
Beslissing van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, met betrekking tot de terbeschikkingstelling van:
[naam ter beschikking gestelde](de ter beschikking gestelde),
geboren te [geboorteplaats ter beschikking gestelde] op [geboortedatum ter beschikking gestelde],
verblijvende in FPK Assen, [verblijfadres ter beschikking gestelde] (de instelling),
raadsman mr. J.C.R. Gijsen, advocaat te Apeldoorn.

1..Inleiding

Bij arrest van het gerechtshof Den Haag van 11 december 2019 is de terbeschikkingstelling van [naam ter beschikking gestelde] gelast met voorwaarden betreffende het gedrag van de ter beschikking gestelde.
De terbeschikkingstelling is gelast ter zake van bedreiging met zware mishandeling en verkrachting meermalen gepleegd. De termijn van de terbeschikkingstelling is aangevangen op 31 december 2019.
Bij beslissing van deze rechtbank van 21 april 2021 is de vordering van de officier van justitie tot het alsnog bevelen van de dwangverpleging afgewezen en zijn de aan de terbeschikkingstelling verbonden voorwaarden gewijzigd.

2..Procesverloop

De rechtbank heeft op 30 november 2021 van het openbaar ministerie een vordering ontvangen tot verlenging van de terbeschikkingstelling met voorwaarden. Bij die vordering zijn de daarbij vereiste stukken gevoegd dan wel later toegezonden.
De vordering is op de openbare terechtzitting van 4 januari 2021 behandeld. De officier van justitie mr. M. Boekhoud, de ter beschikking gestelde, bijgestaan door zijn raadsman, en als deskundige [naam 1] (via videoverbinding), werkzaam bij Reclassering Nederland, zijn gehoord.

3..Adviezen

Advies reclassering
De instelling adviseert in het rapport, gedateerd 18 november 2021, de terbeschikkingstelling te verlengen met twee jaren.
De ter beschikking gestelde verblijft sinds 1 juni 2021 in de FPK in Assen. Het contact met de reclassering is goed en hij werkt mee aan alle therapieën die hem geboden worden.
Het recidive risico zal bij het wegvallen van de maatregel enorm toenemen.
De kans op recidive hangt sterk samen met het (alcohol) gebruik van de ter beschikking gestelde. Ondanks dat hij nu een aantal maanden niet gebruikt heeft en aangeeft niet meer voornemens te zijn überhaupt nog te gaan gebruiken, moet dit in een minder gestructureerde en beveiligde omgeving nog getoetst worden. Hij staat op het punt om van beveiligingsniveau 3 (Forensisch Psychiatrische Kliniek, FPK) af te schalen naar een beveiligingsniveau 2 (Forensisch Psychiatrische Afdeling FPA) en maakt hiermee de eerste stap in zijn resocialisatie. Zowel het behandelteam van de FPK als de reclassering is van mening dat hier de echte uitdaging voor hem ligt. Op het moment van schrijven is de ter beschikking gestelde aangemeld bij Fivoor centrum Intensieve Behandeling Haaglanden. Omdat er in de voorwaarden een maximale duur van 12 maanden aan het klinische traject gekoppeld is, is er haast bij geboden. Om te anticiperen op eventuele afwijzing of wachtlijsten is de reclassering van plan om hem ter overbrugging door te laten stromen via de FPA in Assen waar hij al een start kan maken met het opbouwen van zijn vrijheden en het oefenen met zijn dagbesteding.
Omdat de ter beschikking gestelde de stap naar een FPA nog moet maken en gezien het feit dat een stap via een FBW (Forensisch Beschermd Wonen) wenselijk lijkt voordat hij zelfstandig kan wonen met ambulante begeleiding, acht de reclassering het niet realistisch dat dit gehele traject binnen een jaar vorm gegeven en doorlopen kan worden. Daarom wordt geadviseerd de maatregel te verlengen met twee jaar.
Op de terechtzitting gegeven adviezen
[naam 1] heeft het verlengingsadvies op de terechtzitting toegelicht. Hij heeft onder meer verklaard dat de aanmelding bij Fivoor in Den Haag is ingetrokken omdat de ter beschikking gestelde inmiddels in de regio Assen wil uitstromen. Er wordt dan ook in die omgeving gezocht naar een FPA en de bedoeling is daarna door te stormen naar beschermd forensisch wonen in de buurt van Hoogeveen. Dat is een zogenaamde verdien/omklapwoning die op naam gezet kan worden wanneer de maatregel wordt beëindigd. In de meest ideale situatie komt deze woning over een jaar in beeld, maar ook daarna wil de reclassering hem nog monitoren.
De ter beschikking gestelde heeft zelf werk gevonden waar hij heel blij mee is en wil zich richten op een toekomst in de rustige omgeving van Hoogeveen.
Advies psychiater
Psychiater [naam 2] adviseert in het rapport, gedateerd 27 oktober 2021, de terbeschikkingstelling te verlengen met twee jaren.
Bij de ter beschikking gestelde is sprake van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens
in de zin van verslavingsproblematiek (alcohol, cocaïne) die thans in kortdurende remissie is, onder gecontroleerde omstandigheden. Er is daarnaast sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens in de zin van persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken.
De kans op herhaling van soortgelijke strafbare feiten als waarvoor de ter beschikking gestelde de maatregel kreeg opgelegd, wordt bij beëindiging van de maatregel op de korte termijn als matig en op de lange termijn als matig-hoog ingeschat.
De psychiater adviseert de maatregel voor de duur van twee jaar te verlengen zodat er genoeg tijd genomen kan worden voor een behandel- c.q. resocialisatietraject zowel op de FPA als na het ontslag van de FPA. De ter beschikking gestelde dient langdurig gemonitord te worden.

4..Standpunt van partijen

Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft geconcludeerd tot verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar.
Standpunt van de ter beschikking gestelde
De ter beschikking gestelde en de raadsman hebben zich niet verzet tegen verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling.

5..Beoordeling

Nadat de rechtbank de vordering tot het alsnog hervatten van de dwangverpleging op 21 april 2021 heeft afgewezen, is de ter beschikking gestelde overgeplaatst naar de FPK in Assen waar hij een nieuwe start heeft gemaakt. Het reclasseringscontact loopt goed en er liggen concrete plannen voor doorstroming naar een FPA en forensisch beschermd wonen. Er is een positieve ontwikkeling bij de ter beschikking gestelde te zien die in de komende twee jaar, waarin hij mogelijk zicht krijgt op een eigen woning, kan laten zien hoe hij omgaat met het verkrijgen van meer vrijheden.
Op grond van de adviezen van deskundigen en wat verder naar voren is gekomen op de terechtzitting is de rechtbank van oordeel dat:
- er nog steeds sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de ter beschikking gestelde;
- de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar wordt verlengd.

6..Beslissing

De rechtbank:
verlengtde termijn van de terbeschikkingstelling met
2 (twee)jaren;
Deze beslissing is gegeven door
mr. B.E. Dijkers, voorzitter,
en mrs. J.J. Bade en M.E. van der Zouw, rechters,
in tegenwoordigheid van M.J. Grootendorst, griffier,
en is in het openbaar uitgesproken.
De oudste en jongste rechter zijn buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.
Tegen deze beslissing kan het openbaar ministerie binnen veertien dagen na de uitspraak en de ter beschikking gestelde binnen veertien dagen na betekening daarvan beroep instellen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.