[gedaagde] betwist dat hij het Liedboek heeft geüpload op Scribd.com. Hij heeft aan zijn betwisting het volgende ten grondslag gelegd. Hij heeft het Liedboek in 2013 gedownload toen hij op zoek was naar een concordantie (een uitgebreid trefwoordenregister) van het Liedboek. De gedownloade versie is terechtgekomen in zijn cloud bij de applicatie Nitro PDF . [gedaagde] gebruikte deze cloud ook voor ander digitaal materiaal dat hij niet opsloeg op de harde schijf van zijn computer. Voor [gedaagde] was de gedownloade versie van het Liedboek niet bruikbaar, omdat dit geen concordantie bleek te zijn, maar het gehele Liedboek. Ook was het een gescande versie die niet bewerkt kon worden. [gedaagde] heeft hierdoor niets met de gedownloade versie van het Liedboek gedaan. Hij heeft het Liedboek dus ook niet op 21 april 2017 geüpload op de website Scribd.com. Hij had hier geen account en had, tot het e-mailbericht van [eiser] van 24 juni 2021, nog nooit van deze website gehoord.
[gedaagde] heeft, nadat [eiser] in zijn e-mailbericht van 24 juni 2021 naar zijn gevoel vrij dwingend had verzocht om het document van Scribd.com te verwijderen, geprobeerd om in te loggen op de website Scribd.com met zijn e-mailadressen en in het verleden gehackte wachtwoorden. Het is hem toen gelukt om toegang te krijgen tot het account dat hij zelf niet had aangemaakt op Scribd.com. [gedaagde] heeft toen hij toegang had tot het account, het Liedboek kunnen verwijderen.
Na het e-mailbericht van [eiser] van 24 juni 2021 is [gedaagde] op onderzoek uitgegaan.
Hij wist dat hij in het verleden gehackt was. In zijn onderzoek is [gedaagde] er achter gekomen dat hij op zijn beide e-mailadressen gehackt is en dat bij Nitro PDF, waar [gedaagde] ooit een account had aangemaakt met zijn Gmail-e-mailadres, een groot datalek is geweest waarbij 77 miljoen mailadressen, wachtwoorden, IP-adressen en bulk aan documenten buit was gemaakt. De gegevens van [gedaagde] waren hier ook bij betrokken. [gedaagde] denkt dat de documenten die hij in de cloud van Nitro PDF had opgeslagen, zijn verkocht en later op Scribd.com zijn geplaatst.
[gedaagde] wijst er daarnaast op dat de naamgeving van het Liedboek op Scribd.com vreemd en verbrokkeld is, waardoor deze versie lastig is te vinden. Voorts had [gedaagde] , als destijds predikant in actieve dienst, geen belang erbij om dit document te uploaden op een vreemde Amerikaanse website die in Nederland onbekend is. Ook heeft [gedaagde] geprobeerd om aangifte te doen van identiteitsfraude, maar de politie zag onvoldoende reden om de identiteitsfraude te registreren, aldus [gedaagde] .