ECLI:NL:RBROT:2024:13542

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
8 november 2024
Publicatiedatum
14 februari 2025
Zaaknummer
C/10/687482 / JE RK 24-2208
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Ondertoezichtstelling van minderjarigen in verband met ernstige ontwikkelingsbedreiging

Op 8 november 2024 heeft de kinderrechter van de Rechtbank Rotterdam een beschikking gegeven in de zaak van de Raad voor de Kinderbescherming, regio Rotterdam-Dordrecht, betreffende de ondertoezichtstelling van twee minderjarigen, [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2]. De ouders van de kinderen zijn belast met het ouderlijk gezag, maar de kinderen groeien op in een gewelddadige thuissituatie, gekenmerkt door conflicten en spanningen tussen de ouders. De Raad heeft verzocht om de kinderen onder toezicht te stellen voor de duur van een jaar, omdat er ernstige ontwikkelingsbedreigingen zijn vastgesteld, met name op sociaal-emotioneel gebied.

Tijdens de mondelinge behandeling op 8 november 2024 waren de ouders en vertegenwoordigers van de Raad en de gecertificeerde instelling aanwezig. De Raad heeft benadrukt dat de ouders niet in staat zijn om op een constructieve manier met elkaar te communiceren, wat de ontwikkeling van de kinderen schaadt. De moeder heeft verweer gevoerd tegen het verzoek, stellende dat de situatie momenteel stabiel is, terwijl de vader geen verweer heeft gevoerd en openstaat voor hulpverlening.

De kinderrechter heeft vastgesteld dat de kinderen ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd door de conflictueuze relatie tussen de ouders en dat vrijwillige hulpverlening niet voldoende is gebleken. Daarom is besloten om de kinderen onder toezicht te stellen van de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond voor de duur van een jaar, met de beschikking die uitvoerbaar bij voorraad is verklaard. De beslissing is openbaar uitgesproken en kan door belanghebbenden worden aangevochten binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM

Team jeugd
Zaaknummer: C/10/687482 / JE RK 24-2208
Datum uitspraak: 8 november 2024
Beschikking van de kinderrechter over een ondertoezichtstelling
in de zaak van
de Raad voor de Kinderbescherming, regio Rotterdam-Dordrecht,
Rotterdam,
hierna te noemen: de Raad,
over
[minderjarige 1], geboren op [geboortedatum 1] 2015 in [geboorteplaats 1] ,
hierna te noemen: [voornaam minderjarige 1] .
[minderjarige 2], geboren op [geboortedatum 2] 2018 in [geboorteplaats 2] ,
hierna te noemen: [voornaam minderjarige 2] .
De kinderrechter merkt als belanghebbenden aan:
[moeder],
hierna te noemen: de moeder,
wonende in [woonplaats] ,
[vader],
hierna te noemen: de vader,
wonende op een bij de rechtbank onbekend adres.

1.Het verloop van de procedure

1.1.
De kinderrechter neemt de volgende stukken mee in haar beoordeling:
- het verzoekschrift met bijlagen, ontvangen op 14 oktober 2024;
- een bijlage van de Raad inhoudende de schriftelijke reactie van vader, ontvangen op 15 oktober 2024.
1.2.
De mondelinge behandeling met gesloten deuren heeft plaatsgevonden op 8 november 2024. Daarbij waren aanwezig:
- de vader;
- de moeder;
- twee vertegenwoordigers van de Raad, mw. [persoon A] en mw. [persoon B] ;
- een vertegenwoordiger van de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, hierna: de GI, mw. [persoon C] .

2.De feiten

2.1.
De ouders zijn belast met het ouderlijk gezag over [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] .
2.2.
[voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] wonen bij hun moeder.

3.Het verzoek

3.1.
De Raad verzoekt [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] onder toezicht te stellen voor de duur van een jaar en de beslissing uitvoerbaar bij voorraad te verklaren.

4.De standpunten

4.1.
De Raad handhaaft ter zitting het verzoek en licht dit als volgt toe. [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] zijn opgegroeid in een gewelddadige thuissituatie, waarbij sprake is geweest van escalaties, ruzies en spanningen. Er is sprake van een jarenlang patroon, waarbij de ouderlijke strijd op de voorgrond staat en niet het welzijn van de kinderen. De kinderen raken beschadigd door de relatie tussen de ouders. Het lukt de ouders niet om in het belang van de kinderen te communiceren. Daarnaast is de vader ambivalent richting hulpverlening en heeft hij ook niet meegewerkt aan het Raadsonderzoek. Het vrijwillig kader is onvoldoende gebleken. De betrokkenheid van een jeugdbeschermer is noodzakelijk om de veiligheid van de kinderen te waarborgen, de belasting en draagkracht van de moeder te versterken en de noodzakelijke hulpverlening in gang te zetten.
4.2.
De GI sluit zich ter zitting aan bij het standpunt van de Raad en licht het volgende toe. Er is sprake van een complexe situatie, waarvoor hulpverlening voor zowel de kinderen als de ouders noodzakelijk is. Daarnaast heeft de vader op dit moment weinig tot geen contact met de kinderen. De GI zal inzetten op het opbouwen van (begeleid) contact tussen de vader en de kinderen en het vastleggen van een omgangsregeling. Er is een vaste jeugdbeschermer beschikbaar.
4.3.
De moeder voert ter zitting verweer tegen het verzoek van de Raad. Er is geen sprake meer van een dreiging en de huidige situatie is stabiel. Hoewel de moeder de zorgen erkent, wordt er met name gesproken over het verleden en is er momenteel sprake van rust, regelmaat en structuur in de thuissituatie. Door het contactverbod van de vader richting de moeder hebben de ouders geen contact meer met elkaar, waardoor de dreiging tot escalatie weg is. De moeder heeft alles aangegrepen om de situatie te verbeteren en ziet in dat hulpverlening noodzakelijk is. Zij werkt hier ook aan mee. Zo is er intensieve hulpverlening gestart vanuit de gemeente, heeft de moeder mentale hulp gezocht en staat zij hiervoor op een wachtlijst en is er voor [voornaam minderjarige 1] speltherapie ingezet. Ook heeft de moeder met de intensieve hulpverlening geprobeerd een omgangsregeling tussen de kinderen en de vader vast te stellen, maar is dit niet gelukt. De moeder heeft hiervoor vorig jaar een verzoek ingediend bij de rechtbank en dit zal binnenkort op zitting worden behandeld. De moeder staat open voor contact tussen de vader en de kinderen.
4.4.
De vader voert ter zitting geen verweer tegen het verzoek van de Raad. De vader staat open voor de hulpverlening ter emotionele ondersteuning. Er is sprake van oud zeer en de kinderen hebben hieronder geleden. Momenteel is er geen sprake van een dreigende situatie. De vader is terughoudend geweest in het meewerken aan de hulpverlening om de schade te beperken en mogelijke nieuwe escalaties te voorkomen. De vader wil de kinderen graag zien. De vader heeft een nieuwe woning gevonden.

5.De beoordeling

5.1.
Op basis van de stukken en de mondelinge behandeling is de kinderrechter van oordeel dat is voldaan aan de wettelijke criteria genoemd in artikel 1:255 van het Burgerlijk Wetboek (BW).
5.2.
[voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] worden ernstig in hun ontwikkeling bedreigd. De ontwikkelingsbedreiging is met name gelegen in de sociaal-emotionele ontwikkeling en gehechtheidsontwikkeling van [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] . De kinderen groeien op in een thuissituatie dat zich kenmerkt door de conflictueuze relatie tussen de ouders. Er is sprake van een jarenlang patroon, waarbij [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] veelvuldig getuigen zijn geweest van het verbale en fysieke geweld tussen de ouders en de dreiging hiertoe. De problemen tussen de ouders staan op de voorgrond en de kinderen hebben hier zichtbaar last van. De kinderen zijn continu alert, hebben last van slaapproblemen en [voornaam minderjarige 1] heeft woede-uitbarstingen. Ondanks inzet van vrijwillige hulpverlening, zijn de ouders onvoldoende in staat gebleken om zelfstandig de ernstige ontwikkelingsbedreiging van [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] weg te nemen. Het lukt de ouders niet op een constructieve wijze in het belang van de kinderen met elkaar te communiceren. Bovendien is er momenteel sprake van een contactverbod van de vader richting de moeder. De kinderrechter acht hulpverlening in een gedwongen kader, door middel van een ondertoezichtstelling van [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] , noodzakelijk om het gezin passende hulp en ondersteuning te bieden en om de belangen en de ontwikkeling van de kinderen te waarborgen. Hoewel het positief is dat de moeder openstaat voor de hulpverlening en hier ook aan meewerkt, is de vader enige tijd niet bereikbaar geweest voor de hulpverlening. Om in het belang van de kinderen tot een verandering te kunnen komen, is medewerking van beide ouders vereist.
5.3.
De kinderrechter stelt daarom [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] onder toezicht voor de duur van een jaar.
5.4.
De kinderrechter verklaart deze beslissing uitvoerbaar bij voorraad. Dit betekent dat deze beslissing meteen in werking treedt, ook als er eventueel hoger beroep door een van de belanghebbende tegen deze beslissing wordt ingesteld.

6.De beslissing

De kinderrechter:
6.1.
stelt [voornaam minderjarige 1] en [voornaam minderjarige 2] onder toezicht van de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, met ingang van 8 november 2024 tot 8 november 2025;
6.2.
verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.
Deze beslissing is gegeven en in het openbaar uitgesproken op 8 november 2024 door mr. K.T.F. Chocolaad-de Bos, kinderrechter, in aanwezigheid van mr. L.N. van Geest als griffier, en op schrift gesteld op 25 november 2024.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
  • door de verzoeker en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
  • door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend bij de griffie van het gerechtshof te Den Haag.