Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
[handelsnaam 1],
1.De zaak in het kort
2.De procedure
- de dagvaarding van 20 oktober 2023, met producties 1 tot en met 85;
- de conclusie van antwoord, met producties 1 tot en met 14;
- de akte inbreng producties van [eiseres] , met producties 1 tot en met 86;
- de brief van de rechtbank van 8 maart 2024, waarin een mondelinge behandeling is gelast;
- de akte inbreng producties 87 tot en met 99, tevens akte vermeerdering eis van [eiseres] ;
- de akte overlegging producties 15 en 16 van [gedaagde] ;
- de mondelinge behandeling van 23 juli 2024 en de door [gedaagde] overgelegde spreekaantekeningen.
3.De feiten
4.Het geschil
- Verkopers die producten via Bol.com willen aanbieden, moeten elk product onder een EAN-code (= streepjescode) invoeren in het systeem. Aan de EAN-code wordt alle informatie gekoppeld, die in het systeem van Bol.com wordt ingevoerd over het product (de advertentietekst, productfoto’s, productspecificaties, merkinformatie enzovoort).
- Identieke artikelen moeten onder dezelfde EAN-code worden aangeboden. Dit betekent dat een Bol.com-verkoper een bestaande (dat wil zeggen door een andere verkoper ingevoerde) EAN-code moet gebruiken als zijn artikel identiek is aan het artikel waarvoor de EAN-code op Bol.com wordt gebruikt. Door de koppeling tussen de EAN-code en de advertentie, worden alle artikelen met eenzelfde EAN-code aangeboden onder dezelfde advertentie.
- Ieder artikel heeft een bij GS1 geregistreerd EAN. Dit is een productnummer dat jouw artikel onderscheidt van een ander artikel. Identieke artikelen mag je niet onder verschillende EAN’s aanbieden. Ook niet vanuit verschillende verkoopaccounts. Dit is namelijk dubbel aanbod.
- Het EAN is voor altijd gekoppeld aan dit artikel. Komt er een nieuwe variant van het artikel op de markt - bijvoorbeeld een nieuw merk, verpakking of kleur - dan heeft dit artikel een nieuw EAN nodig. (…)”
[gedaagde] heeft ter zitting toegelicht dat hij zijn potjes glitters inkocht in Nederland en dat hij niet weet waar deze potjes vandaan komen. Dat desondanks sprake zou zijn van identieke producten, is onvoldoende gemotiveerd door hem gesteld. Meer aannemelijk is dat hij een variant verkocht. Uit de door [gedaagde] ter zitting getoonde potjes met glitters en de door hem als producties 1 en 2 overgelegde (en hieronder ingevoegde) foto’s blijkt ook dat van identieke producten geen sprake is. Alleen de verpakkingen zijn al anders. Op de verpakking van [eiseres] staat ‘ [handelsnaam 1] ’, terwijl op de verpakking van [gedaagde] ‘ [opdruk] ’ staat. Ook verschillen de verpakkingen qua opmaak, tekst, kleur en gebruikte tekens.
- € 10.000,00 en € 20.000,00 als redelijke vergoeding voor het gebruik van het teken [handelsnaam 1] door [gedaagde] in de periode tussen 12 juli 2023 en 12 september 2023 (vorderingen I en II);
- een verklaring voor recht dat [gedaagde] onrechtmatig heeft gehandeld door het teken [handelsnaam 1] te gebruiken (vordering III);
- een verbod voor [gedaagde] om inbreuk te maken op het gecombineerde merk [handelsnaam 1] , op straffe van verbeurte van een dwangsom (vordering IX).
- een verklaring voor recht dat [gedaagde] onrechtmatig heeft gehandeld door auteursrechtelijk beschermde werken van [eiseres] openbaar te maken en/of te verveelvoudigen (vordering IV);
- een verbod voor [gedaagde] om inbreuk te maken op de auteursrechten van [eiseres] , op straffe van verbeurte van een dwangsom (vordering X).
- een verklaring voor recht dat [gedaagde] onrechtmatig heeft gehandeld door oneerlijke handelspraktijken te bedrijven en daarmee de concurrentiepositie van [eiseres] aan te tasten en/of misleidende mededelingen openbaar te maken (vordering V);
- een verbod voor [gedaagde] om oneerlijke handelspraktijken te bedrijven of misleidende mededelingen openbaar te maken, op straffe van verbeurte van een dwangsom (vordering XI).
- schadevergoeding en/of winstafdracht in verband met het onrechtmatig gebruik van het teken [handelsnaam 1] ;
- schadevergoeding en/of winstafdracht in verband met de inbreuk op haar auteursrecht;
- schadevergoeding in verband met oneerlijke handelspraktijken.
mogelijkheiddat schade is of zal worden geleden,
aannemelijkis.
- opgave van het aantal producten dat [gedaagde] heeft verkocht met behulp van de inbreuk op het auteursrecht van [eiseres] , alsmede de ver- en inkoopprijzen, de brutowinst en de gegevens van de klanten, op straffe van verbeurte van een dwangsom (vordering VII);
- een accountantsverklaring waarin de juistheid van de opgave wordt bevestigd, op straffe van verbeurte van een dwangsom (vordering VIII).
178,00(plus de verhoging zoals vermeld in de beslissing)