“
Datum en tijdstip van de bevinding: 28 oktober 2021 omstreeks 11:15 uur.
In het bedrijf aangesproken en gelegitimeerd aan: [naam], functie: Chauffeur.
Die dag was ik belast met de antemortem-keuring van slachtvarkens (keuring voor het slachten) bij de stal van Compaxo Vlees Zevenaar B.V.
Ik zag daar tijdens het lossen een varken met oornummer/slachtblik [nummer] met een grote navelbreuk. Ik besloot het varken nader te bekijken en ik zag aan de onderkant van de navelbreuk bloed en een korst (zie foto 1). Ik zag dat de ernstige open wond ernstig vervuild was. De navelbreuk was meer dan 20 centimeter breed. Toen ik de chauffeur documenten heb gevraagd, werd het varken naar de vuile slachthal meegenomen voor het bedwelmen. Daarna ging ik naar de vuile slachthal om de afwijking beter te bekijken en om
meer foto's van de navelbreuk en de ernstige open wond te maken. In de vuile slachthal zag ik de chauffeur met de stalbaas. Het varken was al dood. Een medewerker van de vuile slachthal heeft de baan stilgezet zodat we (de chauffeur en ik) foto's konden maken. De korst en vuil werden inmiddels verwijderd en ik zag dat de ernstige open wond rond en rood verkleurd was (zie foto 4). De ernstige open wond had een lengte van ongeveer 15 centimeter en een breedte van ongeveer 15 cm.
Tijdens de postmortem-keuring van het varken, nadat het karkas en de organen alle slachtprocessen hadden doorlopen, heb ik het varken zelf gekeurd. Hierbij was de navelbreuk duidelijk zichtbaar met korstig weefsel en rood verkleuringen, wat door mij werd herkend als ontstoken weefsel. Ik zag dat aan de onderkant van de navelbreuk granulatieweefsel aanwezig was. Tijdens de inspectie van de darmen werden enteritis (darmontsteking) en peritonitis (buikvliesontsteking) gevonden (zie foto 4 en 5). Hierdoor had ik een sterk vermoeden van een gegeneralieseerde ziekte, waardoor ik het karkas als niet geschikt voor humane consumptie heb aangemerkt.
Uit de beschreven waargenomen bevindingen van hierboven, zoals de roodverkleuring, aanwezigheid van granulatieweefsel en grootte van de navelbreuk, weet ik door mijn expertise als dierenarts dat zich op deze navelbreuk een ontstoken ernstige open wond bevond en dat de navelbreuk "ernstig" was. Als het dier tekenen vertoont van een ernstige navelbreuk is er een groot risico dat het dier lijdt tijdens het vervoer. Vanwege de omvang van de navelbreuk kwam de huid permanent in aanraking met de grond en een wondheling kon niet rechtstreeks gebeuren. Uit mijn expertise als dierenarts, weet ik dat de ernstige open wond aan de onderkant van de navelbreuk minimaal één dag aanwezig was, omdat het granulatieweefsel aanwezig was. Granulatieweefsel is het weefsel dat ontstaat tijdens wondgenezing. Het vormen van granulatieweefsel duurt langer dan 24 uur. Een navelbreuk wordt als "ernstig" beschouwd wanneer deze meer dan 20 cm breed is en wonden/zwerenzijn aanwezig. Volgens het aanvoerdocument is het varken op 28 oktober 2021 afgevoerd van het veehouderijbedrijf en vervoerd naar slachthuis Compaxo Vlees Zevenaar B.V.; aangezien mijn controle op dezelfde dag plaatsvond, maak ik hieruit op dat de ernstige open wond al bij het laden op het veehouderijbedrijf aanwezig was. Het varken was zodoende niet transportwaardig en had niet vervoerd mogen worden.
Uit de van de chauffeur ontvangen transportvergunning met nummer [nummer] bleek mij dat het varken vervoerd was door [eiseres] uit [plaats] (zie bijlage transportvergunning).
De vervoerder vervoerde een varken dat niet mocht worden vervoerd, omdat het varken niet geschikt was voor het voorgenomen transport; het varken vertoonde een ernstige open wond aan de onderkant van een navelbreuk.”