ECLI:NL:RBROT:2025:7925

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
10 juni 2025
Publicatiedatum
3 juli 2025
Zaaknummer
10-691115-15
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de tbs-maatregel met twee jaar voor ter beschikking gestelde met complexe psychische problematiek

Op 10 juni 2025 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een zaak betreffende de verlenging van de terbeschikkingstelling van een ter beschikking gestelde, geboren in 1991. De terbeschikkingstelling was eerder gelast in 2016 en is sindsdien meerdere keren verlengd, met de laatste verlenging in mei 2024. De rechtbank ontving op 10 april 2025 een vordering van het Openbaar Ministerie tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar. Tijdens de openbare zitting op 10 juni 2025 zijn de ter beschikking gestelde, zijn raadsman mr. D.C. Vlielander, en een deskundige gehoord. De deskundige gaf aan dat de ter beschikking gestelde een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt, ondanks een ernstig verkeersongeval in januari 2025 waarbij een vrouw om het leven kwam. De instelling adviseerde om de terbeschikkingstelling te verlengen, gezien de psychische problematiek van de ter beschikking gestelde, waaronder een borderline persoonlijkheidsstoornis en een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank oordeelde dat de veiligheid van anderen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar wordt verlengd, en dat er nog stappen ondernomen moeten worden voor de uitstroming naar zelfstandig wonen. De beslissing werd genomen door een meervoudige kamer, met de voorzitter mr. M.J.M. van Beckhoven en de rechters mrs. J. de Lange en N. Shahani. De rechtbank verlengde de terbeschikkingstelling met twee jaar, met de mogelijkheid voor het Openbaar Ministerie en de ter beschikking gestelde om binnen veertien dagen beroep in te stellen.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam
Team straf 2
Parketnummer: 10-691115-15
Datum uitspraak: 10 juni 2025
Beslissing van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, met betrekking tot de terbeschikkingstelling van:
[ter beschikking gestelde](de ter beschikking gestelde),
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1991,
verblijvende in [instelling]
te [plaats] (de instelling),
raadsman mr. D.C. Vlielander, advocaat te Utrecht.

1.Inleiding

Bij vonnis van deze rechtbank van 2 maart 2016 is de terbeschikkingstelling van [ter beschikking gestelde] gelast met voorwaarden betreffende het gedrag van de ter beschikking gestelde.
De terbeschikkingstelling is gelast ter zake van afpersing, meermalen gepleegd, diefstal voorafgegaan, vergezeld en gevolgd van geweld, handelen in strijd met de Wet wapens en munitie, diefstal door middel van braak en inklimming en diefstal. De termijn van de terbeschikkingstelling is aangevangen op 2 juni 2017. Bij beslissing van deze rechtbank van 7 november 2018 is de terbeschikkingstelling met voorwaarden betreffende het gedrag van de ter beschikking gestelde omgezet naar een terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege (dwangverpleging). Bij beslissing van deze rechtbank van 24 mei 2024 is de terbeschikkingstelling laatstelijk verlengd met één jaar.

2.Procesverloop

De rechtbank heeft op 10 april 2025 van het Openbaar Ministerie een vordering ontvangen tot verlenging van de terbeschikkingstelling. De vereiste stukken zijn bijgevoegd dan wel toegezonden. De vordering is op de openbare terechtzitting van 10 juni 2025 behandeld. De officier van justitie mr. J.B. Uiterwijk, de ter beschikking gestelde, bijgestaan door zijn raadsman, en de [deskundige] , als klinisch psycholoog werkzaam bij de instelling, zijn gehoord.

3.Adviezen

Advies instelling
De instelling adviseert in het rapport, gedateerd 19 maart 2025, de terbeschikkingstelling te verlengen met twee jaren.
Bij de ter beschikking gestelde is sprake van een borderline persoonlijkheidsstoornis, een antisociale persoonlijkheidsstoornis en stoornissen in het gebruik van cannabis, cocaïne en een ander stimulantium. In augustus 2024 heeft hij een vast contract gekregen bij zijn werkgever, waar hij het erg naar zijn zin heeft. Het afgelopen jaar is hij er meerdere keren in geslaagd om conflictsituaties op de werkvloer goed aan te vliegen. Op 24 januari 2025 is de ter beschikking gestelde tijdens de uitoefening van zijn werk betrokken geraakt bij een verkeersongeval, waarbij een vrouw overleed aan haar verwondingen. De ter beschikking gestelde wordt (strafrechtelijk) niets verweten. Hij belde zelf direct 112, zijn werkgever en de instelling om over het ongeval te vertellen en is enige tijd vrijgesteld geweest van werk in verband met nachtmerries en herbelevingen. Desalniettemin heeft het ongeval geen terugval in disfunctionele coping-modi of zucht veroorzaakt. Hij is nog steeds goed (zelfs beter) in samenwerking. In augustus 2024 ontmoette hij zijn vriendin en inmiddels zijn partnergesprekken gestart. De verloven worden stapsgewijs opgebouwd, aanvankelijk met elektronische monitoring. Doordat hij er zorgvuldig mee omging is op 4 februari 2025 besloten de enkelband te verwijderen.
De afgelopen periode heeft de ter beschikking gestelde een positieve ontwikkeling laten zien en ook zijn werk weet hij langdurig en stabiel vast te houden. Dit maakt dat de instelling een koerswijziging verantwoord acht. Begeleid wonen werd eerder als hoogst haalbaar uitstroomdoel gezien. Nu wordt toegewerkt naar zelfstandig wonen met ambulante begeleiding door Kairos ForFact. Zodra de instelling over de machtiging beschikt, wordt hij via bijzondere bemiddeling aangemeld voor een huurwoning van een woningbouwvereniging. Dan wordt ook de reclassering benaderd om het Forensisch Psychiatrisch Toezicht vorm te geven. Gezien de wachtlijst en de mogelijkheid om alvast te oefenen met zelfstandig wonen en het in contact blijven met de behandelteams, zal de ter beschikking gestelde eerst naar een
tiny housevan de instelling verhuizen. Bij het wegvallen van het tbs-kader wordt het recidiverisico ingeschat als matig-hoog. De ter beschikking gestelde is nog onvoldoende ingebed in de maatschappij en beschikt dan niet meer over de benodigde begeleiding, controle en toezicht. Het gehele resocialisatietraject neemt naar verwachting meerdere jaren in beslag.
Op de terechtzitting gegeven adviezen
De [deskundige] heeft het advies van de instelling op de terechtzitting toegelicht. Hij heeft onder meer – zakelijk weergegeven – verklaard dat hij ervan overtuigd is dat de ter beschikking gestelde intrinsiek gemotiveerd is. De tussenstap naar een
tiny houseis geschikt, omdat de ter beschikking gestelde nog niet veel ervaring heeft met zelfstandig wonen. De huisjes bevinden zich naast de open afdeling. Binnenkort komt een
tiny housevoor hem beschikbaar. Woonbemiddeling leidt gemiddeld binnen een half jaar tot een woning. Er moet nog contact worden gelegd met een forensisch FACT team waarmee een band moet worden opgebouwd. Daar gaat tijd overheen. Ook moet nog proefverlof plaatsvinden, zodat er de volgende keer mogelijk een ander advies ligt. De deskundige heeft vertrouwen in de gewijzigde uitstroomkoers. Indien voorwaardelijke beëindiging over twee jaar in beeld komt, geeft hij ruim voor de zitting de reclassering opdracht om een maatregelrapport te laten opstellen.

4.Standpunt van partijen

Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft geconcludeerd tot verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar.
Standpunt van de ter beschikking gestelde
De ter beschikking gestelde en de raadsman hebben zich gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank. De ter beschikking gestelde vindt dat over twee jaar een maatregelrapport beschikbaar moet zijn.

5.Beoordeling

Op grond van het advies van de instelling, de toelichting van de deskundige ter zitting en wat verder naar voren is gekomen op de terechtzitting is de rechtbank van oordeel dat:
- er nog steeds sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de ter beschikking gestelde;
- de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar wordt verlengd.
De ter beschikking gestelde heeft het afgelopen jaar een positieve lijn ingezet en is ondanks flinke uitdagingen niet teruggevallen in middelengebruik of delictgedrag. Hij is zelfs beter in contact gekomen met het behandelteam. Deze positieve ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de instelling een koerswijziging heeft doorgevoerd en nu inzet op zelfstandig wonen met ambulante begeleiding. De ter beschikking gestelde heeft zich niet verzet tegen de vordering van de officier van justitie. Hiermee geeft hij te kennen niet voor de snelste, maar voor de beste afronding van de tbs-maatregel te willen gaan. Dit bevestigt de positieve ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt. Voor uitstroming naar zelfstandig wonen moeten nog diverse stappen worden ondernomen. Het doorlopen van deze stappen neemt naar verwachting meer dan een jaar in beslag, zodat de maatregel met twee jaar zal worden verlengd. De rechtbank gaat bij blijvend stabiel functioneren van de ter beschikking gestelde ervan uit dat voorafgaand aan de volgende verlengingszitting een maatregelenrapport zal worden opgemaakt.
De totale duur van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging gaat door de verlenging een periode van vier jaar te boven. Verlenging is niettemin mogelijk, omdat de terbeschikkingstelling is opgelegd voor een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van één of meer personen.

6.Beslissing

De rechtbank:
verlengtde termijn van de terbeschikkingstelling met
2 (twee)jaar.
Deze beslissing is genomen door mr. M.J.M. van Beckhoven, voorzitter,
en mrs. J. de Lange en N. Shahani, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. J.D. Schmahl, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting.
De voorzitter is buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.
Tegen deze beslissing kan het Openbaar Ministerie binnen veertien dagen na de uitspraak en de ter beschikking gestelde binnen veertien dagen na betekening daarvan beroep instellen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.