ECLI:NL:RBROT:2025:7931

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
10 juni 2025
Publicatiedatum
3 juli 2025
Zaaknummer
10-731043-16
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de tbs-maatregel met voorwaarden voor ter beschikking gestelde

Op 10 juni 2025 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een zaak betreffende de verlenging van de terbeschikkingstelling van een ter beschikking gestelde, geboren in 1975. De terbeschikkingstelling was oorspronkelijk gelast op 24 mei 2017 ter zake van mishandeling met voorbedachten rade. De rechtbank heeft op 14 september 2023 de terbeschikkingstelling voor de laatste keer verlengd met twee jaar. Op 24 april 2024 heeft het Openbaar Ministerie een vordering ingediend tot verlenging van de terbeschikkingstelling met voorwaarden voor één jaar, welke op 10 juni 2025 is behandeld. De ter beschikking gestelde is bijgestaan door zijn raadsvrouw, mr. I. Saey, en er zijn adviezen ingewonnen van een psychiater en de reclassering. De psychiater adviseert de verlenging van de tbs-maatregel vanwege schizofrenie en een stoornis in het gebruik van cannabis, waarbij het recidiverisico zonder maatregel als hoog wordt ingeschat. De reclassering ondersteunt dit advies en benadrukt het belang van monitoring van het cannabisgebruik en de stabiliteit van de ter beschikking gestelde in een gestructureerde omgeving. De rechtbank heeft op basis van deze adviezen en de behandeling op de terechtzitting besloten de terbeschikkingstelling met één jaar te verlengen, om de ter beschikking gestelde in een 16-uurs begeleide woonvorm te plaatsen en hem voor te bereiden op het einde van de tbs-maatregel. De beslissing is genomen door een meervoudige kamer, bestaande uit de voorzitter en twee rechters, en is openbaar uitgesproken. Tegen deze beslissing kan binnen veertien dagen beroep worden ingesteld bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam
Team straf 2
Parketnummer: 10-731043-16
Datum uitspraak: 10 juni 2025
Beslissing van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, met betrekking tot de terbeschikkingstelling van:
[ter beschikking gestelde](de ter beschikking gestelde),
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1975,
verblijvende bij de forensisch psychiatrische woonlocatie van [instelling] op het adres: [adres] ,
raadsvrouw mr. I. Saey, advocaat te Rotterdam.

1.Inleiding

Bij vonnis van deze rechtbank van 24 mei 2017 is de terbeschikkingstelling van [ter beschikking gestelde] gelast met voorwaarden betreffende het gedrag van de ter beschikking gestelde. De terbeschikkingstelling is gelast ter zake van mishandeling met voorbedachten rade.
De termijn van de terbeschikkingstelling is aangevangen op 6 juni 2017. Bij beslissing van deze rechtbank van 14 september 2023 is de terbeschikkingstelling laatstelijk verlengd met twee jaar.

2.Procesverloop

De rechtbank heeft op 24 april 2024 van het Openbaar Ministerie een vordering ontvangen tot verlenging van de terbeschikkingstelling met voorwaarden met één jaar. De vereiste stukken zijn bijgevoegd dan wel toegezonden. De vordering is op de openbare terechtzitting van 10 juni 2025 behandeld. De officier van justitie mr. J.B. Uiterwijk, de ter beschikking gestelde, bijgestaan door zijn raadsvrouw, en als [deskundige] , als reclasseringswerker werkzaam bij Reclassering Nederland, zijn gehoord.

3.Adviezen

Advies psychiater
[psychiater] adviseert in het rapport, gedateerd 10 januari 2025, de terbeschikkingstelling te verlengen met één jaar.
Bij de ter beschikking gestelde is sprake van schizofrenie en een stoornis in het gebruik van cannabis (matig-ernstig). Zonder de maatregel wordt het recidiverisico ingeschat als hoog, omdat de kans op ontregeling groot is zonder stringent kader. Binnen de huidige context wordt het recidiverisico ingeschat als laag-matig, dit is iets lager dan de inschatting van de reclassering. Bij de overgang naar 16-uurs zorg met minder ondersteuning blijven toezicht en forensische scherpte nodig. Het is belangrijk dat de ter beschikking gestelde daar ingebed raakt in wonen, dagbesteding en zorg en dat gemonitord wordt of hij in staat is stabiel te blijven functioneren in een nieuwe woonomgeving en of zijn cannabisgebruik toeneemt. Geadviseerd wordt de maatregel met één jaar te verlengen, zodat de volledige duur van de tbs-maatregel kan worden benut voor uitstroming naar de 16-uurs voorziening binnen het tbs-kader. Dit kader biedt de meeste zekerheid voor het risicomanagement.
Advies reclassering
De reclassering adviseert in het rapport, gedateerd 17 april 2025, de terbeschikkingstelling te verlengen met één jaar.
Sinds anderhalf jaar is sprake van een gedoogbeleid ten aanzien van het cannabisgebruik. Het blijft noodzakelijk om dit te monitoren, mede gelet op het beperkte ziekte-inzicht. De ter beschikking gestelde krijgt ondersteuning, behandeling en begeleiding vanuit [instelling] begeleid wonen, AC Fivoor en de reclassering. De leefgebieden zijn onder deze gestructureerde omstandigheden stabiel. Het plan is afschaling naar een 16-uurs begeleide woonvorm in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie heeft een klein zorgoverleg geïnitieerd met de Dienst Individuele Zaken om te bekijken of de ter beschikking gestelde al op een 16-uurs begeleid wonen locatie kan worden geplaatst voordat de tbs-maatregel afloopt, zodat hij voor die tijd is ingebed. Bij het (zomaar) wegvallen van de tbs-maatregel wordt het recidiverisico ingeschat als hoog.
Op de terechtzitting gegeven adviezen
De [deskundige] heeft het advies van de reclassering op de terechtzitting toegelicht. Zij heeft – zakelijk weergegeven – verklaard dat [instelling] de ter beschikking gestelde het liefst na afloop van de maatregel met een andere titel dan een strafrechtelijke titel, in de 16-uurs zorg zou plaatsen. De betrokken partijen bekijken nu of plaatsing al binnen het tbs-kader kan geschieden, eventueel door onderaannemerschap. Omdat wij niet wisten dat dit mogelijk zou zijn, is dit traject niet eerder in gang gezet. [instelling] , de begeleiders en coördinator zijn welwillend, maar de mogelijkheden daartoe moeten nog worden nagevraagd bij het plaatsingsloket. Anders wordt een WLZ-indicatie ingediend, waarna een aanvraag kan worden gedaan bij Fivoor of [instelling] . Het is prettig dat de ter beschikking gestelde inziet dat de hulpverlening helpt, ongeacht of het tbs-kader wordt voortgezet.

4.Standpunt van partijen

Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft geconcludeerd tot verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar.
Standpunt van de ter beschikking gestelde
De ter beschikking gestelde en de raadsvrouw hebben zich niet verzet tegen verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling.

5.Beoordeling

Op grond van de adviezen van de reclassering en de psychiater en wat verder naar voren is gekomen op de terechtzitting is de rechtbank van oordeel dat:
- er nog steeds sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de ter beschikking gestelde;
- de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar wordt verlengd.
De ter beschikking gestelde is vanwege zijn stoornissen (vooralsnog) afhankelijk van een gestructureerde setting om stabiel te functioneren en het recidiverisico beheersbaar te houden. Het komende jaar wordt gebruikt om hem in een 16-uurs begeleide woonvorm te plaatsen en hem op verantwoorde wijze toe te leiden naar het einde van de tbs-maatregel.

6.Beslissing

De rechtbank:
verlengtde termijn van de terbeschikkingstelling met
1 (één)jaar.
Deze beslissing is genomen door mr. M.J.M. van Beckhoven, voorzitter,
en mrs. J. de Lange en N. Shahani, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. J.D. Schmahl, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting.
De voorzitter is buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.
Tegen deze beslissing kan het openbaar ministerie binnen veertien dagen na de uitspraak en de ter beschikking gestelde binnen veertien dagen na betekening daarvan beroep instellen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.