ECLI:NL:RBSGR:2010:BM6704
Rechtbank 's-Gravenhage
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- T. van Rij
- Rechtspraak.nl
Beoordeling van de status als algemeen nut beogende instelling (ANBI) van een stichting die ouderen en minder validen vervoert
In deze zaak heeft de Rechtbank 's-Gravenhage op 12 februari 2010 uitspraak gedaan in het geschil tussen Stichting [X] en de inspecteur van de Belastingdienst over de vraag of de stichting als een algemeen nut beogende instelling (ANBI) kan worden aangemerkt. De stichting, opgericht op 9 maart 2006, heeft als doel ouderen en minder validen te vervoeren van deur tot deur in de Rotterdamse wijken Hoogvliet en Pernis. De rechtbank heeft vastgesteld dat de feitelijke werkzaamheden van de stichting, die voornamelijk door vrijwilligers worden uitgevoerd, gericht zijn op het voorkomen van sociaal isolement van ouderen en minder validen door hen mobiliteit te bieden. De stichting vraagt slechts een geringe bijdrage voor haar vervoersdiensten, en in sommige gevallen mogen passagiers gratis mee.
De rechtbank heeft in haar overwegingen benadrukt dat de statutaire doelstelling en de feitelijke werkzaamheden van de stichting in gelijke mate het algemene belang dienen als het particuliere belang. De rechtbank heeft daarbij verwezen naar relevante jurisprudentie en geconcludeerd dat de stichting, ondanks de beperkte doelgroep, kan worden aangemerkt als een ANBI. De rechtbank heeft het beroep van de stichting gegrond verklaard, de uitspraak op bezwaar van de Belastingdienst vernietigd en de Belastingdienst opgedragen om binnen zes weken een nieuwe beschikking vast te stellen waarin de stichting met terugwerkende kracht als ANBI wordt aangemerkt. Tevens is de Belastingdienst gelast het door de stichting betaalde griffierecht te vergoeden.
De uitspraak is openbaar gedaan en partijen hebben de mogelijkheid om binnen zes weken hoger beroep in te stellen bij het gerechtshof te 's-Gravenhage. De rechtbank heeft geen proceskostenveroordeling uitgesproken, omdat niet is gesteld dat de stichting kosten heeft gemaakt die voor vergoeding in aanmerking komen.