1 Feiten
De kantonrechter gaat uit van de navolgende feiten.
1.1 Résidence De Ridderhof B.V. is eigenaar van de onroerende zaken te Bilthoven waarop Bungalowpark De Ridderhof wordt geëxploiteerd. Die exploitatie bestaat uit de verhuur van jaar tot jaar van (113) staanplaatsen aan particulieren voor recreatief (eigen) gebruik.
1.2 Résidence De Ridderhof B.V. heeft voormelde onroerende zaken in 2009 aangekocht van de heer [A]. De exploitatie van het park is tot en met 31 december 2010 uitbesteed en opgedragen aan De Ridderhof B.V. De exploitatie-overeenkomst is daarna blijkens de nieuwsbrief van De Ridderhof B.V. (en voor zover vereist mede namens Résidence De Ridderhof B.V.) d.d. 14 januari 2011 verlengd in verband met de lopende (onderhavige) procedure.
1.3 Op de staanplaatsen zijn door de huurders of hun rechtsvoorgangers recreatiemiddelen geplaatst. Die recreatiemiddelen zijn eigendom van de desbetreffende huurders. De Ridderhof c.s. verhuren geen recreatiemiddelen.
1.4 Acht staanplaatsen zijn niet verhuurd aan derden, de daarop geplaatste recreatiemiddelen zijn ook eigendom van verhuurder.
1.5 De huurovereenkomsten betreffen huur van ongebouwde onroerende zaken. Op de huur zijn alleen de algemene (huur)artikelen 7:201 t/m 230 BW van toepassing. De huurders genieten geen speciale huurbescherming.
1.6 Bungalowpark De Ridderhof is aangesloten bij Recron. Dit is de brancheorganisatie van en voor recreatieondernemers. Recron heeft namens de aangesloten ondernemers, samen met de Anwb en de Consumentenbond (waarbij de laatste twee de belangen van de huurders behartigen) voorwaarden opgesteld.
1.7 Artikel 10 ("Beëindiging overeenkomst") van de in november 2006 tot stand gekomen Recron-voorwaarden, welke in werking zijn getreden per 1 januari 2008, luidt - voor zover hier van belang -:
"De ondernemer kan de overeenkomst schriftelijk opzeggen: (...)
g. indien de ondernemer een herstructureringsplan voor het terrein tot uitvoering gaat brengen waarvoor vaste standplaatsen moeten worden opgeheven.
4. Opzegging door de ondernemer geschiedt schriftelijk met inachtneming van een termijn van drie maanden voor afloop van het lopende contractjaar. Voor opzegging wegens herstructurering zoals vermeld onder sub g. van het vorige artikellid, geldt een opzegtermijn van minimaal achttien maanden. (...)
6.a. In geval van herstructurering waarbij een vaste plaats wordt opgezegd is de ondernemer verplicht om de recreant zo mogelijk een plaats op het terrein aan te bieden b. Indien een plaats niet voorhanden is, heeft de recreant het recht op een tegemoetkoming van € 1.350,00 in de kosten die verband houden met de verplaatsing of verwijdering van zijn kampeermiddel, mits de recreant gedurende de opzegtermijn de plaats oplevert zoals gesteld in artikel 13 lid 1. (...)".
1.8 Bij brief van 29 mei 2009 heeft De Ridderhof B.V. de huurovereenkomsten van de staanplaatsen op grond van artikel 10 lid 3 onder g. van de Recron-voorwaarden opgezegd tegen 31 december 2010. De reden daarvan was blijkens de brief dat het herstructureringsplan voor de Ridderhof tot uitvoering werd gebracht. De huurders dienden de staanplaats op 31 december 2010 geheel ontruimd te hebben verlaten.
1.9 Bij brief van 26 juni 2009 aan de huurders heeft De Ridderhof B.V. gerefereerd aan de brief van 29 mei 2009 en de daarin gedane opzegging van de huurovereenkomsten. De brief van 26 juni 2009 vermeldt voorts onder meer dat voor zover de huurder in het (verdere) verleden huurafspraken zou hebben gemaakt met de voormalige eigenaar - de heer [A] - in privé, wettelijk geldt dat die huurafspraken zijn overgegaan op Résidence De Ridderhof B.V.. De opzegging d.d. 29 mei 2009 wordt in die gevallen - voor zover die zouden bestaan - nadrukkelijk te zijn gedaan (mede) namens Résidence De Ridderhof B.V.
1.10 Het terrein van Bungalowpark De Ridderhof is gelegen in het bestemmingsplan "Landelijk gebied 1985 - herziening 1994". Het perceel is bestemd voor "recreatieve doeleinden II" als bedoeld in artikel 28 van het bestemmingsplan.
1.11 In juli 2010 respectievelijk september 2010 zijn door De Ridderhof c.s. bij de gemeente De Bilt aanvragen ingediend voor de bouw van 87 recreatiewoningen op basis van het zogenaamde Plan Assink. De gemeente De Bilt heeft de aangevraagde bouwvergunningen bij besluit van 28 januari 2011 geweigerd. De gemeente was van oordeel dat er sprake van is dat het bouwplan in strijd is met het vigerende bestemmingsplan.
1.12 Op het door De Ridderhof c.s. ingestelde bezwaar heeft het college van B&W van de gemeente op 31 oktober 2011 een beslissing genomen waarbij de besluiten tot weigering van de aangevraagde vergunningen zijn gehandhaafd.
1.13 Tegen dit besluit heeft De Ridderhof c.s. op 9 december 2011 beroep ingesteld bij de rechtbank Utrecht, sector bestuursrecht. Dit beroep is - naar mag worden aangenomen - behandeld op 9 maart 2012.
1.14 Huurders hebben als productie 9 bij de conclusie van antwoord in conventie, tevens houdende voorwaardelijke eis in reconventie taxatierapporten in het geding gebracht met een blijkens die rapporten actuele waarde van de respectieve vakantiewoningen.