Op 28 juni 2010 heeft de psychiater (naam psychiater) een rapport omtrent verdachte uitgebracht. De in dit rapport vermelde conclusie luidt:
"Betrokkene lijdt aan de stoornis van Asperger (een stoornis uit het autistiforme spectrum) en daarnaast mogelijk ook aan een afhankelijkheid van cannabis en alcohol. Ook ten tijde van het plegen van het tenlastegelegde, indien en voor zover bewezen, was er sprake van het bestaan van de stoormis van Asperger en mogelijk ook van een afhankelijkheid van cannabis en alcohol. Daarnaast speelde een opwindingstoestand.
Betrokkene heeft een autistiforme stoomis die het hem moeilijk maakt om adequaat om te gaan met veranderingen en tegenslag en om spanning adequaat te laten afvloeien. Frustratie van zijn wensen en strevingen leidt snel tot opwinding, agitatie en uiteindelijk ook tot agressie, en tot een gevoel dat hij het onverdiende slachtoffer is van onheuse bejegening door anderen. Door een naderende rechtszaak en door de politieke discussie rondom het rapport van de commissie Davids (januari-februari 2010)nam de spanning bij betrokkene dermate toe dat er gesproken kan worden van een opwindingstoestand. Betrokkene kon zijn drang tot het uitageren van zijn boosheid en frustratie nauwelijks nog beheersen en gaf op enig moment aan die drang toe. Niet geheel duidelijk is of alcoholgebruik hier een rol heeft gespeeld (alcohol geeft sneller ontremming). Dit geschiedde in behoorlijke mate.
Geadviseerd wordt om betrokkene op grond van zijn Asperger-problematiek en zijn opwindingstoestand als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. Het al dan niet bestaan van een alcoholafhankelijkheid en/of een cannabisafhankelijkheid is hierbij buiten beschouwing gelaten.
De opwindingstoestand lijkt op dit moment onder controle, maar kan - eenmaal thuis - snel weer oplaaien. De combinatie van Asperger-problematiek en opwindingstoestand predisponeert in behoorlijke mate tot een recidive. De kans op een recidive wordt beduidend groter wanneer daarbij tevens alcoholgebruik in het spel is.
Voorts heeft betrokkene een slepend juridisch conflict met het UWV, leeft hij financieel boven zijn stand, heeft hij geen dagbesteding en leeft hij in een sociaal isolement. Betrokkene gebruikt hij dagelijks Otrivin neusdruppels, die het gevoel van opwinding kunnen versterken. Alle genoemde factoren en condities werken versterkend op elkaar in.
Wanneer betrokkene's financiële problemen substantieel zouden afnemen, zou de kans op een recidiveren van de opwindingstoestand ook aanmerkelijk afnemen, en daarmee de kans op een recidiveren van het delictgedrag. Dat wil zeggen dat het aanbeveling verdient om betrokkene te stimuleren om zijn woning te verkopen, om een passende huurwoning te zoeken, om zijn financiën nog eens goed onder de loep te nemen en om op te zoek gaan naar een zinvolle, passende dagbesteding. Daarnaast verdient het aanbeveling om het gebruik van alcohol en cannabis te minimaliseren, liefst geheel te staken, om betrokkene's medicatie nog eens onder de loep te nemen en het gebruik van Otrivin-neusdruppels daarbij in elk geval te staken. Een dergelijk omvattend plan van aanpak kan betrokkene onmogelijk
alleen uitvoeren, maar vereist een klinische opname, liefst in een kliniek voor dubbele
diagnoseproblematiek, omdat daar hopelijk voldoende sensitiviteit aanwezig is om een eventueel bij betrokkene bestaande afhankelijkheid van cannabis en/of alcohol op het spoor te komen en tot onder deel van behandeling te maken. Voor wat betreft het juridische kader zou gedacht kunnen worden aan een klinische behandeling als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf, met een maximale proeftijd en met verplicht toezicht door de reclassering."