In voornoemd advies van het hoofd van de inrichting is onder meer het navolgende gesteld:
"De behandeling en resocialisatie van [Terbeschikkinggestelde] is er op gericht vanuit de Kijvelanden naar een GGZ instelling te gaan en uiteindelijk begeleid te gaan wonen. Om het recidive risico laag te houden is het belangrijk dat de weg hiernaartoe stapsgewijs doorlopen wordt. Als [Terbeschikkinggestelde] dit passende resocialisatietraject volgt is het recidive risico dus laag. Dit omdat materiële indicatoren, dagbesteding, structuur, controle, ondersteuning en zorg geregeld zijn. Zou de tbs vroegtijdig worden beëindigd dan is [Terbeschikkinggestelde] niet in staat zichzelf te handhaven in de maatschappij. De hoge druk die op hem wordt gelegd levert teveel stress op. Hij zal een groot beroep moeten doen op zijn familie, waarbij de kans op herhaling van de geschiedenis, en daarmee een recidive wordt vergroot. Het is van belang dat er naast het weliswaar steunende familienetwerk van [Terbeschikkinggestelde], een professioneel netwerk blijft bestaan. (..)
Het psychiatrische toestandsbeeld van [Terbeschikkinggestelde], het gebruik van cannabis, gedragsproblemen, zijn beperkte copingvaardigheden en het ontbreken van externe structuur speelden zeer waarschijnlijk een rol in het tot stand komen van het indexdelict. Hernieuwd delictgedrag is te verwachten als bovenstaande factoren weer in het spel zouden zijn. Wanneer bij [Terbeschikkinggestelde] spanningen oplopen, hij zou stoppen met zijn antipsychotische medicatie en hij er alleen voor zou staan, is de kans op destructief gedrag groot. Een professioneel netwerk en psychiatrische begeleiding en ondersteuning zijn zeer langdurig, zo niet levenslang, noodzakelijk. (..)
De heer [Terbeschikkinggestelde] heeft de nodige stappen in de behandeling doorlopen en er is een positieve ontwikkeling zichtbaar, die maakt dat het komende jaar in het teken zal staan van inzetten van het resocialisatietraject richting een vervolgvoorziening. Met het oog op het recidiverisico is het van belang dat er meer zicht komt op de agressieregulatie van [Terbeschikkinggestelde], zodat het risicomanagement in een vervolginstelling met minder beveiliging daarop kan worden afgestemd. Op dit moment dient het risicomanagement nog binnen het beveiligde kader van de Tbs te worden vormgegeven. Om het delict risico te verlagen is het noodzakelijk dat [Terbeschikkinggestelde] ziektebesef en -inzicht verwerft en blijft accepteren dat hij antipsychotische medicatie en psychiatrische begeleiding nodig heeft. (..)
Diagnostisch gezien is er sprake van schizofrenie van het paranoïde type, cannabisafhankelijkheid en misbruik van alcohol. (..) Halverwege 2009 wordt [Terbeschikkinggestelde] ingesteld op risperdal en vanaf dat moment wordt een gedragverbetering waargenomen. Hij merkt zelf dat het rustiger is in zijn hoofd, hij is actiever, toont meer initiatief, maakt meer contact en praat meer met anderen. Er wordt ook meer wederkerigheid in het contact ervaren. De agressieproblemen die in de voorgeschiedenis zichtbaar zijn, worden tijdens de opname in de Kijvelanden niet geobserveerd.
De houding van [Terbeschikkinggestelde] ten opzichte van de diagnose schizofrenie is ambivalent. Desondanks blijven de genoemde ontwikkelingen zich doorzetten. De heer [Terbeschikkinggestelde] volgt zijn behandeling, houdt zich aan de afspraken en laat steeds meer zien van wat er in hem om gaat. Hij is medicatietrouw en er is geen enkel signaal van middelengebruik. Op de afdeling Amber gedijt hij in de geboden structuur. Voor de komende periode is het van belang om meer zicht te krijgen op de agressieregulatie, ook met het oog op resocialisatie in een minder beveiligde en gestructureerde omgeving. Psychomotorische therapie, verdiepende diagnostiek en meer prikkeling in sociale interacties worden hiervoor ingezet. Er zal tevens een middelenanamnese worden afgenomen om het risico op terugval in middelengebruik in kaart te brengen, wat van belang is wanneer de vrijheden en daarmee verleidingen toenemen.
Het komende jaar zal in het teken staan van toewerken naar overplaatsing naar een vervolgvoorziening. Vooralsnog wordt gedacht aan een GGZ instelling en binnenkort wordt [Terbeschikkinggestelde] aangemeld bij Delta psychiatrisch centrum. Vervolgens zal het resocialisatietraject worden uitgezet en bepaald worden welke behandeldoelen nog behaald moeten worden. Dit proces zal stap voor stap verlopen en naar verwachting nog de nodige tijd vergen. (..)
De psychiatrische stoornis van [Terbeschikkinggestelde] is chronisch. Dit maakt dat hij in nog lange tijd, professionele begeleiding nodig heeft. Ook na de TBS zal het nodig blijven ten behoeve van het risicomanagement, dat er toezicht is op medicatie-inname, controle op druggebruik, en begeleiding bij het behouden van een zinvolle dagbesteding en zicht op financiën. Dit gehele traject zal nog langere tijd in beslag nemen. (..)
Ons advies moet op grond van het bovenstaande luiden dat het vanuit de optiek van de staf van de Kijvelanden noodzakelijk is om de onderhavige terbeschikkingstelling van [Terbeschikkinggestelde] te verlengen, zodat de behandeling verder voortgezet kan worden. Mocht het college voornoemd besluiten de maatregel te verlengen, dan vragen wij zulks te doen met de termijn van twee jaren."