ECLI:NL:RBUTR:2009:BJ3791
Rechtbank Utrecht
- Eerste aanleg - meervoudig
- R.P. den Otter
- P. Wagenmakers
- R.P.G.L.M. Verbunt
- Rechtspraak.nl
Veroordeling voor opzetheling van computerapparatuur met vrijspraak voor andere tenlasteleggingen
Op 24 juni 2009 heeft de Rechtbank Utrecht uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die beschuldigd werd van opzetheling van een grote hoeveelheid computerapparatuur. De zaak werd inhoudelijk behandeld op de terechtzitting van 10 juni 2009, waar de officier van justitie, mr. E.D.I. Martens, en de verdediging hun standpunten naar voren brachten. De verdachte verklaarde dat hij samen met een kennis, die in Marokko woont, computers had gekocht op een jaarmarkt in Brussel op 16 november 2008. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was voor de tweede tenlastelegging, namelijk het bezit van een grote hoeveelheid geld afkomstig van een misdrijf, en sprak de verdachte daarvan vrij.
De rechtbank concludeerde echter dat de verdachte zich schuldig had gemaakt aan opzetheling van tientallen computers, laptops en beeldschermen. De verdachte had zich niet vergewist van de herkomst van de goederen en droeg daarmee bij aan de instandhouding van vermogenscriminaliteit. De rechtbank hield rekening met het strafblad van de verdachte, waaruit bleek dat hij niet eerder was veroordeeld voor soortgelijke feiten. De rechtbank legde een werkstraf van 120 uren op, met de mogelijkheid van vervangende hechtenis indien de werkstraf niet naar behoren werd verricht. Tevens werd het bevel tot voorlopige hechtenis opgeheven.
De rechtbank oordeelde dat de verdachte op 27 november 2008 was aangehouden met gestolen computerapparatuur, waarvan enkele laptops van diefstal afkomstig waren. De verdachte had geen factuur of betalingsbewijs en had geen blijk gegeven van enige zorgvuldigheid met betrekking tot de herkomst van de goederen. De rechtbank achtte het bewezen dat de verdachte wist dat hij met gestolen goederen te maken had en sprak hem vrij van de overige tenlasteleggingen. De uitspraak werd gedaan door een meervoudige kamer, bestaande uit drie rechters, en is openbaar uitgesproken.