ECLI:NL:RBUTR:2011:BV6288

Rechtbank Utrecht

Datum uitspraak
19 september 2011
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
16/350071-03
Instantie
Rechtbank Utrecht
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Rechters
  • I. Bruna
  • J.R. Krol
  • N. van der Velden
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging terbeschikkingstelling met dwangverpleging van overheidswege

In deze zaak heeft de rechtbank Utrecht op 19 september 2011 uitspraak gedaan over de vordering van de officier van justitie tot verlenging van de terbeschikkingstelling van de terbeschikkinggestelde, die in de kliniek verblijft. De rechtbank overweegt dat de terbeschikkinggestelde zich positief ontwikkelt, maar dat er ook risico's zijn verbonden aan veranderingen in zijn omgeving. De deskundigen hebben aangegeven dat de terbeschikkinggestelde onder andere moeite heeft met sociale interacties en dat er een kans op grensoverschrijdend gedrag bestaat bij veranderingen in zijn situatie. De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie toegewezen en de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar verlengd, omdat de veiligheid van anderen dat eist. De terbeschikkinggestelde is geboren in 1980 en verblijft momenteel in FPC Veldzicht te Balkbrug. De rechtbank heeft verschillende rapporten en adviezen van deskundigen in overweging genomen, waaronder de noodzaak voor intensieve begeleiding en de risico's van zelfstandig functioneren in de maatschappij. De rechtbank heeft ook gelet op eerdere vonnissen en de ontwikkeling van de terbeschikkinggestelde in de kliniek. De beslissing is genomen in het belang van de veiligheid van de samenleving en de terbeschikkinggestelde zelf.

Uitspraak

RECHTBANK UTRECHT
Parketnummer: 16/350071-03
Beslissing verlenging terbeschikkingstelling d.d. 19 september 2011
In de zaak van de officier van justitie onder het hierboven genoemde parketnummer tegen
[terbeschikkinggestelde],
geboren op [1980] te [geboorteplaats],
thans verblijvende te FPC Veldzicht te Balkbrug,
heeft de officier van justitie de verlenging met twee jaar van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging van overheidswege gevorderd. Op deze vordering heeft de rechtbank de volgende beslissing gegeven.
1 De stukken
De rechtbank heeft acht geslagen op de zich in het dossier bevindende stukken waaronder:
- een afschrift van het vonnis van de rechtbank Utrecht van 9 september 2003, waarbij [terbeschikkinggestelde] ter beschikking is gesteld, met bevel tot verpleging van overheidswege, welke terbeschikkingstelling is ingegaan op
24 september 2003;
- de beslissing van deze rechtbank d.d. 21 september 2009, waarbij de termijn van terbeschikkingstelling laatstelijk is verlengd voor de duur van twee jaar;
- de vordering van de officier van justitie d.d. 10 augustus 2011, die strekt tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar;
- de wettelijke aantekeningen omtrent de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van [terbeschikkinggestelde];
- het rapport van drs. P.J.C. Bakx, eerste geneeskundige en drs. J. Wagenaar, Algemeen Directeur/Hoofd van de inrichting, verbonden aan het FPC Veldzicht te Balkbrug d.d. 22 juli 2011, waarin wordt geadviseerd tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar.
2 De procesgang
Tijdens het onderzoek ter terechtzitting op 19 september 2011 is de officier van justitie gehoord. Tevens is de terbeschikkinggestelde gehoord, bijgestaan door zijn raadsman,
mr. A.C.J. Nettenbreijers, advocaat te Veenendaal. Voorts is de deskundige mevrouw
M. Philippi, als psycholoog verbonden aan de FPC Veldzicht te Balkbrug, gehoord.
3 Het standpunt van de aan de kliniek verbonden deskundigen
De rechtbank heeft kennis genomen van het rapport. De deskundige M. Philippi heeft het rapport en het daarin vermelde advies mondeling ter terechtzitting toegelicht. Het rapport en de toelichting houden -zakelijk weergegeven- het volgende in.
Diagnostiek
De terbeschikkinggestelde lijdt aan een ontwikkelingsstoornis, te weten PDD-NOS, welke onder andere tot uiting komt in sociale en communicatieve tekorten. Daarnaast is hij zwakbegaafd. De terbeschikkinggestelde krijgt in zijn (late) pubertijd last van seksuele spanningen en zoekt op een ongewenste manier contact met vrouwen met als doel een relatie te krijgen en zijn spanningen te verminderen.
Hoofddoelen behandeling
- omgaan met de gevolgen van de autisme spectrum stoornis;
- seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen;
- vaardigheden optimaliseren;
- voorbereiden op functioneren in de maatschappij;
- daginvulling behouden;
- sociaal netwerk in stand houden.
Huidig beeld
Een stijgende lijn is zichtbaar, maar ook de beperkingen blijven aanwezig waardoor de terbeschikkinggestelde spanningen blijft oplopen. Spanningen leiden nog met regelmaat tot boosheid. De terbeschikkinggestelde blijft zich inzetten voor zijn behandeling en functioneert stabiel. De (gemeente)verloven van de terbeschikkinggestelde verlopen goed.
Risicotaxatie
De kans op gewelddadig gedrag op de korte termijn wordt als matig en op de lange termijn als groot beschouwd, wanneer de terbeschikkinggestelde zelfstandig in de maatschappij zou moeten functioneren. De intensieve begeleiding en ondersteuning leveren een grote bijdrage aan het stabiel functioneren van de terbeschikkinggestelde. Sinds februari 2011 gebruikt hij libidoremmende medicatie. Daarnaast maakt hij zijn seksualiteitsbelevingen bespreekbaar. De volgende stap is een 24-uursvoorziening voor sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk gehandicapten. De risicofactoren in een dergelijke instelling worden van gematigde ernst beoordeeld. Laatstgenoemde zal stapsgewijs opgebouwd worden en spanningen bij de terbeschikkinggestelde worden zorgvuldig gevolgd.
Advies
Ter zitting heeft de deskundige toegelicht dat de terbeschikkinggestelde in het kader van een vervolgstap al is aangemeld voor een intake bij de Hanzeborg in Zutphen. Daar is op dit moment nog geen plek voor de terbeschikkinggestelde. Maar de Hanzeborg is een nieuwe unit aan het bouwen en wellicht dat er begin 2012 een plek is voor de terbeschikkinggestelde. De mogelijke overplaatsing zal goed moeten worden voorbereid en zal geleidelijk moeten plaatsvinden. Daarna zal de terbeschikkinggestelde langdurig gevolgd moeten worden vanuit de kliniek om bij eventuele destabilisatie te kunnen ondersteunen. Om het recidiverisico tot een aanvaardbaar minimum te reduceren is het advies van de deskundigen om de terbeschikkingstelling met twee jaar te verlengen.
4 Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft naar aanleiding van het verhandelde ter terechtzitting haar vordering strekkende tot verlenging van de terbeschikkingstelling met een termijn van twee jaar gehandhaafd.
5 Het standpunt van de terbeschikkinggestelde en zijn raadsvrouwe
De terbeschikkinggestelde heeft ter terechtzitting verklaard dat hij het naar zijn zin heeft in de kliniek en dat hij het eens is met een verlenging van de terbeschikkingstelling voor de duur van twee jaar.
De raadsman heeft ter zitting medegedeeld dat hij van mening is dat de terbeschikkinggestelde nog steeds stappen maakt in de goede richting. Daarbij blijft begeleiding noodzakelijk. De raadsman stelt zich eveneens op het standpunt dat de terbeschikkingstelling met een termijn van 2 jaar moet worden verlengd.
6 De beoordeling
De rechtbank heeft acht geslagen op het feit dat uit voornoemd vonnis van de rechtbank Utrecht van 9 september 2003 blijkt dat de terbeschikkinggestelde is veroordeeld voor een aantal aanrandingen en een poging tot verkrachting.
De rechtbank overweegt dat uit het verhandelde ter terechtzitting is gebleken dat de terbeschikkinggestelde zich positief ontwikkelt. Door de intensieve behandeling en het strakke kader is de situatie van de terbeschikkinggestelde stabiel. Uit de rapportage en de verklaring van de deskundige ter zitting volgt echter ook dat de terbeschikkinggestelde onder meer moeite heeft met veranderingen in omgeving. De geplande verhuizing naar een vervolgvoorziening zal daarom spanningen met zich meebrengen, welke spanningen zich kunnen uiten in grensoverschrijdend (seksueel en/of agressief) gedrag. De terbeschikkinggestelde zal daarom in het kader van een aanstaand transmuraal verlof langdurig gevolgd moeten worden vanuit de kliniek om hem bij eventuele destabilisatie te kunnen ondersteunen.
Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen, is de rechtbank met de officier van justitie en de raadsman van oordeel dat de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen, eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling wordt verlengd met twee jaar.
7 Toepasselijke wetsartikelen
De rechtbank heeft gelet op de artikelen 38d en 38e van het Wetboek van Strafrecht.
8 De beslissing
De rechtbank wijst de vordering van de officier van justitie toe en verlengt de termijn van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging van overheidswege van [terbeschikkinggestelde] met twee jaar.
Deze beslissing is gegeven door mr. I. Bruna, voorzitter, mrs. J.R. Krol en N. van der Velden, rechters, in tegenwoordigheid van de griffier mr. M. van der Meulen en is uitgesproken ter openbare terechtzitting op 19 september 2011.
Mrs. N. van der Velden en I. Bruna zijn buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.