3.5 Eiseres heeft werkbriefjes in het geding gebracht waarin werknemers van gedaagden zelf hebben aangegeven hoeveel uitval wegens vorstverlet zich heeft voorgedaan, terwijl weer andere werkbriefjes door de uitvoerder zijn ingevuld of bijgewerkt. Terecht heeft eiseres de noodzaak van dat laatste onaannemelijk geoordeeld. Zo ook heeft eiseres met juistheid gewezen op het door eiseres als productie E 9 in het geding gebrachte voorbeeld van een werkbriefje waaruit kan worden geconcludeerd dat een werknemer ([C]) 5 dagen op en neer is gereisd van en naar een bouwobject in Dronten, om daar beweerdelijk te constateren dat er wegens vorstverlet niet gewerkt kon worden, en zulks iedere dag opnieuw. Op dat werkbriefje, waaruit blijkt dat de betrokken werknemer een reiskostenvergoeding heeft ontvangen voor 5 maal 64 kilometer, is oorspronkelijk blijkbaar geen melding gemaakt van vorstverlet. Dat is er later in een ander handschrift bijgeschreven, met rode pen volgens eiseres.
Terecht legt eiseres de vinger op het onaannemelijke van het waarheidsgehalte van dit soort opgaven. Dat sommigen van [gedaagde]s werknemers niet zelf in staat zouden zijn te constateren dat sprake is van vorstverlet, al dan niet gedurende bepaalde werkuren, zodat de uitvoerder dat zou moeten doen, en andere werknemers weer wel, is niet geloofwaardig.
Bovendien zijn vele werkbriefjes ondertekend door andere uitvoerders dan hoofduitvoerder [B], die in zijn verklaring stelt zelf die wijzigingen handmatig te hebben ingevoerd.
Waarom de werkbriefjes dan niet (mede) door hem zijn ondertekend is niet verklaard door gedaagde.
Aangenomen moet worden dat de ondertekenende uitvoerder is "overruled" door de
hoofduitvoerder zonder dat een verklaring is gegeven voor het feit dat kennelijk niet alleen de betrokken werknemer maar ook diens uitvoerder op het werk (zoals in productie E 9 "[D]") niet in staat was een juiste opgave in de kolom "omschrijving werkzaamheden" te doen.
Al helemaal ongerijmd is het voorbeeld dat door eiseres als productie E 10 is overgelegd: voor de dinsdag is "metselen, steigeren, kimmen zetten en div." door de werknemer ingevuld, met een totaal tijdsbeslag van 9 uur en 45 minuten. De vermelding van de aard van de werkzaamheden is doorgestreept en de aantekening "vorstverlet" is er voor in de plaats
gekomen. Iets dergelijks is gebeurd op het werkbriefje dat door eiseres als productie E 11 in het geding is gebracht. Werkzaamheden als "timmerwerk, dakplaten sauzen, luifel + gipsplafond, badkamerwanden begonnen met tegelen" worden doorgestreept met de mededeling "vorstverlet". Ook dit werkbriefje is door de uitvoerder [D] getekend en kennelijk later - zie diens verklaring - door hoofduitvoerder [B] gecorrigeerd. Terecht vraagt eiseres zich af hoe [B], die kennelijk niet zelf op het werk aanwezig is geweest, gelet op zijn verklaring in staat was de weersomstandigheden op ieder werk casu qua de vorstverletcriteria te kennen.