2.5. Voorts is in de Tubantia van 29 augustus 2009 in de zaterdagbijlage “Spectrum” een twee pagina’s vullend artikel gepubliceerd onder de kop “De firma List & Bedrog”; deze kop komt ook op een bedrijfsbusje in de illustratie voor.
Het artikel houdt onder meer het volgende in:
“(…) De clientèle kan het bloed van directeur [directeur] en diens werknemer [eiser] van Scan Holding en alle ondernemingen die daaronder vallen wel drinken. Het tweetal dat handelde namens firma’s uit [plaats A en plaats B] laat door het hele land een spoor van ellende na. Beleggers kunnen naar hun geld fluiten en consumenten kunnen procederen wat ze willen, maar hun bestelde en vooruitbetaalde kunststof kozijnen zullen nooit komen.
Tegen beter weten in hopen ze dat curator Huisman te Enschede, die de onlangs uitgesproken faillissementen van de ondernemingen afwerkt, nog iets van het verdwenen miljoen terugvindt. Met een beetje mazzel gaat dat nog lukken ook. Want Huisman heeft een buitenlandse bankrekening en twee dure appartementen in Spanje met een verkoopwaarde van een kleine zeven ton ontdekt. Maar het wordt volgens de curator juridisch nog een lastige klus om de onroerende goederen en het buitenlandse banksaldo in de greep te krijgen. Hij heeft hiertoe al wel contact gelegd met de Spaanse autoriteiten. (…)
Beleggers vertrouwden bedragen tot 40.000 euro toe aan Scan Vermogensbeheer, maar kijken nu in een lege portemonnee. Ze lopen niet te koop met hun financiële leed uit angst voor gezichtsverlies. De klanten die bij het onder de Scan Holding vallende [bedrijf] kozijnen hebben besteld, zijn bereidwilliger om over hun ervaringen te vertellen. (…) Het merendeel kiest uit angst voor represailles voor anonimiteit. (…)
Colporteurs van [bedrijf] kwamen aan de deur met het verhaal dat ze in de buurt grootschalig kozijnen gingen vervangen. En daar konden de gedupeerden mooi van meeprofiteren. De voordelen van massale inkoop waren natuurlijk voor de klant.
Geld was ook al geen probleem, want ‘toevallig’ konden ze ook heel geschikt een krediet regelen. (…)
[eiser] uit [plaats], die officieel in loondienst was bij [bedrijf], bevestigt dat hij met een nieuwe onderneming is begonnen. Hij is volkomen te goeder trouw geweest, zegt hij. [eiser] zou zelf door directeur [directeur] van [bedrijf] zijn benadeeld en nu door hem worden bedreigd. “Ik heb nog provisie van 30.000 tot 40.000 euro tegoed. Toen ik vorig jaar september in de garen kreeg dat er geld verdween, heb ik ontslag genomen. Ik ga de gedupeerden nu een brief sturen, waarin ik uitleg hoe alles is gegaan en waarin ik mijn hulp aanbied. Ze moeten aangifte doen en zich melden bij de curator. Want ergens moet nog geld zijn. Een miljoen euro maak je niet in een maand of negen op.”
[eiser] is echter ook zelf in beeld bij de naspeuringen die justitie, de fiscus, de politie en de bank doen naar de handel en wandel van Scan Holding en alle ondernemingen die daaronder vallen. De politie heeft vijf aangiften van oplichting binnengekregen. Tegen [directeur], maar ook tegen [eiser]. [eiser] blijkt ook betrokken bij de geplande verkoop van Scan Financieringen, waarbij hij in de winst zou meedelen. Terwijl hij op papier ‘maar’ een werknemer was. Volgens de informatie waarover deze krant beschikt, zou hij een mooie bankrekening en een duur appartement in Spanje hebben, terwijl hij nog niet zo lang een persoonlijk faillissement achter de rug heeft. (…)
Zijn nieuwe onderneming, [eenmansbedrijf] (…), begint al verkeerd. Op de site meldt hij dat [eenmanszaak] ‘tevens is gespecialiseerd in hypotheken en financieringen’. Hij heeft voor financiële bemiddelingen echter niet de vereiste vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook wordt ten onrechte het Politie Keurmerk Veilig Wonen gevoerd. (…)”