Uitspraak
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
1.de besloten vennootschap ROYALTON HILL BV,
ROYALTON SQUARE BV,
KLÉPIERRE MANAGEMENT NEDERLAND BV,
DE GEMEENTE TILBURG,
WARENHUIS TILBURG CV,
1.De procedure
- de dagvaarding met producties A tot en met X;
- de conclusie van antwoord met producties 1 tot en met 10 (met uitzondering van productie 4);
- de brief van de gemeente van 2 juli 2015 met productie 4 en productie 11;
- het faxbericht van Warenhuis met als bijlage een incidentele conclusie tot voeging;
- de mondelinge behandeling op 3 juli 2015;
- de pleitnota van Royalton c.s.;
- de pleitnota van de gemeente;
- de pleitnota van Warenhuis.
2.Het geschil
- primair: de gemeente te verbieden de voorgenomen overeenkomst met Van de Ven Bouw en Ontwikkeling BV (hierna: Van de Ven), althans Warenhuis Tilburg CV, overgelegd als productie L bij dagvaarding, dan wel enige overeenkomst van dezelfde strekking te ondertekenen en de gemeente te verbieden om conform het besluit van het College van B & W van 28 april 2015 af te zien van de op grond van het gemeentelijke beleid verplichte parkeerbijdrage voor de ontwikkeling van de locatie SK3;
- subsidiair:
- meest subsidiair: zodanige voorzieningen te treffen die de voorzieningenrechter in goede justitie passend acht;
- primair en (meer) subsidiair: aan de gemeente een aan Royalton c.s. verschuldigde dwangsom op te leggen op elke overtreding door de gemeente van het te wijzen vonnis;
- de gemeente te veroordelen in proceskosten en wettelijke rente daarover.
3.De beoordeling
- Klépierre is in het centrum van Tilburg eigenaar en verhuurder van het winkelpand aan de Heuvelstraat 36 van Winkelcentrum Emmapassage en van Winkelcentrum Pieter Vreedeplein, inclusief Pieter Vreedestraat;
- Royalton (Royalton Hill en Royalton Square tezamen) is eigenaar van een winkelpand in het centrum van Tilburg tussen de Heuvelstraat en het Pieter Vreedeplein. Dit pand wordt thans verhuurd aan V&D. Royalton is tevens eigenaar van het naastgelegen onbebouwde terrein.
- Royalton werkt aan een nieuwe winkelontwikkeling deels in het pand dat nu gehuurd wordt door V&D en op het naastgelegen onbebouwde terrein. Zij richt zich daarbij op een internationale retailer die behoefte heeft aan een grootschalig winkelpand en die nog niet gevestigd is in Tilburg.
- De internationale winkelketen Primark heeft kenbaar gemaakt een filiaal te willen openen in het centrum van Tilburg.
- De gemeente is op haar beurt in het kader van versterking/vernieuwing van het stadscentrum bezig met plannen voor winkelontwikkeling in de Stadhuisstraat/het Stadhuisplein, aan de zuidkant van het Tilburgse centrum. Hier bevinden zich thans nog geen winkels. Aan de zuidkant van de Stadhuisstraat, aan Stadshuisplein 130, staat het Stadskantoor 1 (hierna: SK1), dat eigendom is van de gemeente en dat thans nog in gebruik is door de gemeente. Aan de noordkant van de Stadhuisstraat, aan Stadhuisplein 1, staat een kantoorpand dat eigendom is van [man x] c.s. en dat tot enkele jaren terug werd gebruikt door de gemeente als Stadskantoor 3 (hierna: SK3). SK3 staat sinds het vertrek van de gemeente leeg. De gemeente is voornemens om door middel van de vestiging van winkels in SK1 en SK3 een extra “winkelrondje” te creëren. De gemeente heeft daarbij vestiging van een filiaal van Primark in SK3 in gedachten.
- Op 23 december 2014 hebben [man x] c.s. ten aanzien van SK3 een koopovereenkomst gesloten met Van de Ven Bouw & Ontwikkeling B.V. (hierna: Van de Ven). Van de Ven is samen met Van Schijndel Bouwgroep BV en M7Development BV bestuurder van Warenhuis Tilburg BV die op haar beurt weer beherend vennoot is in Warenhuis. Warenhuis heeft het plan om in SK3 een winkelruimte met een BVO van circa 7.800 m2 te ontwikkelen en te realiseren ten behoeve van een internationale retailer. Hierbij is Primark in beeld.
- Op 4 februari 2015 heeft de gemeente met Multi Veste 243 BV (hierna: Multi Veste) een ‘Reserveringsovereenkomst Kernwinkelgebied Tilburg’ (productie F bij dagvaarding) gesloten op grond waarvan Multi Veste van de gemeente het appartementsrecht koopt voor het realiseren van ca. 8.000 m2 BVO commerciële voorzieningen in de plint van SK1 onder (onder andere) de voorwaarde dat Multi Veste de commerciële voorzieningen onherroepelijk en onvoorwaardelijk heeft verkocht aan één of meer beleggers.
- De gemeente is voornemens een overeenkomst te sluiten met Warenhuis met betrekking tot SK3 (productie 10 bij conclusie van antwoord van de gemeente). Voor zover thans van belang is in deze overeenkomst het navolgende bepaald:
1.1. De BV-CV(rechtbank: Warenhuis)
is voornemens om ten behoeve de realisatie van het Project op het Verkochte(rechtbank: locatie SK3)
een koop-/aannemingsovereenkomst te sluiten met een Internationale Retailer, die zal worden aangegaan onder de voorwaarde dat de BV-CV een onherroepelijke omgevingsvergunning verkrijgt ten behoeve van de realisatie van het Project(rechtbank: de ontwikkeling en realisatie van ca. 7.800 m2 bvo winkelruimte ten behoeve van een internationale retailer)
.
- Bij besluit van 28 april 2015 (productie O bij dagvaarding) heeft het college van B & W van de gemeente onder meer besloten om het ontwerpbesluit te nemen om bovengenoemde overeenkomst aan te gaan. Voorts heeft het college bij voornoemd besluit besloten om het ontwerpbesluit te nemen om het voornemen te hebben om vrijstelling te verlenen voor de parkeereis ten aanzien van de nieuwbouwontwikkeling op de locatie SK3.
- Bij brief van 29 mei 2015 (productie S bij dagvaarding) heeft mr. Kamphuis namens Royalton c.s. de gemeente verzocht c.q. gesommeerd om af te zien van het verlenen van de voorgenomen - volgens Royalton: - selectieve voordelen ten behoeve van de winkelvastgoedontwikkeling op de locatie SK3, om de voorgenomen steunmaatregelen bij de Europese Commissie te melden en conform artikel 108 lid 3 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) de voorgenomen maatregelen niet tot uitvoering te brengen voordat de Europese Commissie hieromtrent een eindbeslissing heeft genomen.
- De gemeente heeft bij brief 4 juni 2015 (productie T bij dagvaarding) geantwoord dat zij van mening is dat geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun en dat zij daarom geen aanleiding ziet om op het verzoek van Royalton c.s. in te gaan.
- Royalton c.s. hebben vervolgens ter zake bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de gemeente. Deze klacht is door de Europese Commissie in behandeling genomen.
€ 816,-