3.4.De rechtbank stelt in deze zaak tussen partijen de volgende feiten vast.
3.4.1.Wegener is de uitgever van het regionale dagblad BN DeStem dat in West-Brabant op grote schaal wordt verspreid.
3.4.2.[eiser] is medeoprichter en directeur geweest van de Steve Jobs basisschool te Breda, een school waarbij het concept van Steve Jobs werd gehanteerd waarbij kinderen iPad-onderwijs krijgen. Dit concept dat later O4NT (‘Onderwijs voor een nieuwe tijd’) is genoemd, is in Nederland ontwikkeld door [naam ontwikkelaar] .
De naam van de school is gewijzigd in Perpetuum. In 2014 is de school gesloten en op 13 mei 2014 is de Stichting Perpetuum in staat van faillissement verklaard.
3.4.3.Het concept van de Steve Jobs scholen heeft veel kritische aandacht gekregen in de media. De Steve Jobs school in Breda was de eerste school die daadwerkelijk van start ging.
3.4.4.Op 24 augustus 2013 is een artikel in NRC Handelsblad over de school verschenen. Daarin wordt onder meer ingegaan op de financiële situatie van de school. NRC Handelsblad bericht onder meer:
“Veel geld is er ook niet. Vooralsnog worden de huur van het gebouw en de salarissen van de leerkrachten betaald uit bijdragen van sponsors en particulieren.”
3.4.5.Op de onderwijssite “Onderwijs voor Morgen” van oktober 2013 staat het volgende vermeld:
“Het lijkt moeilijk voor de leerkrachten om iedereen structureel aan het werk te houden. De jongste kinderen moeten nog aan het concept school op zich wennen; de ouderen aan het zelfstandig werken. Dat is vooral merkbaar als andere leerlingen individuele begeleiding krijgen. Al gaat dat er juist weer erg gestructureerd aan toe. De leerlingen hebben duidelijk plezier in hun een-op-een moment met de juf of meester. De meesten werken na ‘hun’ kwartiertje op eigen initiatief enthousiast verder. Zelf doen is hier het motto. Dat gaat niet in alle gevallen over een nacht ijs. Het concept is vernieuwend in het Nederlands onderwijs. De toekomst zal uitwijzen of het ook in de praktijk een succes is.”
3.4.6.Op 9 oktober 2013 heeft er een overleg tussen [eiser] en ouders van schoolkinderen plaatsgevonden. In het verslag van dit overleg staat onder meer vermeld dat [eiser] , vanwege de onderbezetting van de leerkrachten op dat moment, het prettig zou vinden om als tijdelijke oplossing de ondersteuning te krijgen van ouders die een dag(deel) in de rol van leerkracht/ondersteuning willen duiken.
3.4.7.Op 19 november 2013 is in De Correspondent een artikel over de school verschenen. In dit artikel staat onder meer het volgende vermeld:
“Goed om te weten: op de Steve Jobs School Breda zitten maar vijftien leerlingen. De jongste is vier en de oudste dertien jaar. Vijf van die leerlingen zouden in het reguliere onderwijs bovendien een ‘rugzakje’ nodig hebben. Eén juf is alle dagen aanwezig, één juf is vooral verantwoordelijk voor de creatieve ontwikkeling van de jongste kinderen en één juf werkt twee dagen in de week. Ook werkt de school met stagiaires en freelancers. De school bestaat uit verschillende lokalen: voor rekenen, taal, techniek en een lokaal om te spelen. Ook kent ieder lokaal een aangrenzende stilteruimte, waar leerlingen in stilte opdrachten kunnen maken.”
En hoe werkt dat in de praktijk?
Op de dag dat ik de school bezoek, is de juf ziek en de stagiair afwezig. Het gevolg is dat directeur [eiser] voortdurend door het gebouw loopt in een poging de kinderen, vaak tevergeefs, aan het werk te krijgen. In een stilteruimte buigen vier leerlingen zich over een racespelletje en is het allesbehalve stil. De wat oudere kinderen worden afgeleid door de rondrennende kleuters. Leerlingen vragen voortdurend wat zij moeten doen, of spelen een spelletje. Chaos is meester.
Tot zover mijn observatie, want hoeveel voorbeelden ik ook geef, het tegenargument blijft hetzelfde: de juf is ziek. Ik kan niet zeggen hoe de schooldag eruit had gezien als zij er wel was geweest.
Vaste lezer van De Correspondent [naam B] wel. Hij zette als lerarenopleider op de Fontys Hogeschool een minor op over de vraag hoe leren en media zich tot elkaar verhouden en bezocht de school in dat kader enkele weken geleden. Hij e-mailt:
‘Ik zag tijdens mijn bezoek een juf die geen overzicht had en leerlingen nauwelijks stimuleerde en volgde. Ik zag geen leergierige leerlingen die bezig waren met uitdagende opdrachten. Ik zag ze vooral spelen en werkontwijkend gedrag vertonen.
Een voorbeeld. Een leerling was aan het werk in de app ‘Bru-Taal’. Hij kon alle antwoorden correct geven. Ik heb hem uitgedaagd een niveau hoger te gaan. Dat duurde drie antwoorden. Hij vond het te moeilijk, drukte de app weg en ging verder met een topografie-app. De juf had dit niet door.’
Ik denk niet dat de juf veel te verwijten valt, overigens. Van haar wordt verwacht dat zij vijftien leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus en met verschillende interesses aan het leren krijgt. Die leerlingen bevinden zich bovendien niet in dezelfde ruimte, maar lopen door het gebouw of zitten verstopt in een van de stilteruimtes. Het is alsof de juf vijftien klassen van één leerling les moet geven, in vijf verschillende lokalen, tegelijk.”
3.4.8.Op 16 januari 2014 heeft een overleg tussen onder andere [eiser] en ouders van schoolkinderen plaatsgevonden. In de notulen van dit overleg staat het volgende vermeld.
“Kinderen
Enkele aanwezige ouders maken zich grote zorgen over de dagelijkse gang van zaken. Zij zijn van mening dat er veel onrust en chaos is en niet voldoende duidelijkheid voor de kinderen inzake regels en consequenties alsmede over de dag/weekindeling.
Het bestuur geeft aan dat de door eerdere teamleden aangebrachte dag/weekindeling bewust is weggehaald omdat deze afweken van het schoolmodel.
Er zijn vanuit enkele ouders zorgen over de voortgang in de ontwikkeling van de kinderen betreffende de kern/leerdoelen door de overheid vastgesteld.
Enkele ouders missen de aanwezigheid van materialen. Zij zijn van mening dat als er niks is, kinderen ook niet iets kunnen pakken om te onderzoeken.
Enkele ouders missen het overzicht waar hun kind mee bezig is, waar ze staan betreffende de kerndoelen en een volgsysteem waarin zij inzage hebben en e.e.a. kunnen volgen. Ook de 6-weken gesprekken zijn tot op heden niet naar ieders tevredenheid.
De schoolleider geeft aan niet eerder een terugkoppeling te hebben ontvangen dat de 6-weken gesprekken niet naar tevredenheid zouden zijn.
Enkele ouders zijn van mening dat er op dit moment geen nieuwe leerlingen moeten worden aangenomen. Ten eerste omdat de school in de huidige situatie het voortbestaan (ook niet op korte termijn) kan garanderen aan de ouders en kinderen en ten tweede omdat nieuwe kinderen vooralsnog niet voor extra financiële middelen zullen zorgen en dus slechts een extra belasting zijn voor het teamlid.”
3.4.9.Eind januari 2014 wordt de samenwerking die de school met [naam ontwikkelaar] had beëindigd.
3.4.10.Bij email van 18 maart 2014 worden 6 klachten van ouders en betrokkenen bij Perpetuum aan de Onderwijsinspectie gestuurd. Later volgt nog een zevende schriftelijke klacht en daarnaast klagen nog twee ouders telefonisch bij de Onderwijsinspectie.
3.4.11.De klagers zijn met hun klachten naar BN DeStem gestapt.
3.4.12.Op 5 april 2014 heeft BN DeStem een artikel van journalist [naam journalist] (hierna: [naam journalist] ) over de school op de voorpagina van het katern ‘Stad en Streek’ met de kop
“Oud-Steve Jobsschool onder vuur”gepubliceerd.
De intro van het artikel luidt:
“Meerdere klachten bij inspectie over ‘agressieve’ sfeer en ‘slechte’ kwaliteit van onderwijs op Perpetuumschool”
Het artikel bevat onder meer de volgende passage:
“Volgens ouders en oud-medewerkers zou er op de school een ‘grote chaos’ heersen waarin leerlingen regelmatig aan hun lot worden overgelaten. De leiding zou geen controle hebben en directeur [eiser] wordt verweten ‘opvliegend’ te zijn. Van didactisch verantwoord onderwijs zou in het geheel geen sprake zijn. Enkele oud-medewerkers hebben tot op heden hun salaris niet, of slechts deels, ontvangen.
Sommige klagers reppen verder over een frauduleuze administratie. De schoolleiding zou de situatie zo rooskleuriger voordoen dan ze werkelijk is.
De Onderwijsinspectie bevestigt dat er klachten zijn binnengekomen, maar wil hierop inhoudelijk niet reageren. (…)
Directeur [eiser] is naar eigen zeggen niet op de hoogte van de klachten. “Ik herken mij niet in het beeld dat wordt geschetst”, zegt hij.”
Het artikel is op pagina 30/31 van die editie van de krant vervolgd onder de kop
“Totale anarchie met de iPad in de hand”en bevat onder meer de volgende passage.
“De betrokkenen spreken van agressief gedrag tussen de kinderen, een directeur met een opvliegend karakter, een rammelende en zelfs frauduleuze administratie, leerkrachten die onbevoegd zijn en leerlingen die volledig aan hun lot worden overgelaten.”
3.4.13.Eveneens is op pagina 30/31 een artikel geplaatst onder de kop
“ [naam ontwikkelaar] : ‘Niet op één lijn’. Dit artikel bevat onder meer de volgende passage:
“Eerder nam [naam ontwikkelaar] afstand van de eerste Steve Jobsschool die haar deuren opende: die in Breda. “Dit is een particuliere school zonder financiering. Dat heeft gevolgen. Zeker gezien het lage aantal leerlingen. Er zijn diverse gesprekken geweest, maar uiteindelijk zaten we niet op één lijn. Er was in mijn ogen geen garantie voor kwaliteit. Daarom heb ik er afstand van genomen.”
[naam ontwikkelaar] wijst op het succes van de zeven ‘officiële’ Steve Jobsscholen. “De school in Sneek, ook dit jaar begonnen, zag het leerlingenaantal groeien van zeventig naar tweehonderd.””
3.4.14.Gelijktijdig is op de website van de krant, www.bndestem.nl, een artikel geplaatst. Verder zijn op diverse media en websites delen van het artikel in een eigen artikel, verslag of samenvatting overgenomen en gepubliceerd en is veelal een link opgenomen die rechtstreeks naar het artikel op de website van de krant leidt.
3.4.15.Na de publicatie heeft [eiser] telefonisch contact gehad met [naam journalist] en geklaagd over in zijn visie tendentieuze en onjuiste berichtgeving. [eiser] heeft [naam journalist] gevraagd in een rectificatie afstand te nemen van de beschuldiging “frauduleus”. Dit is door [naam journalist] geweigerd. Wel is tussen hen een afspraak gemaakt voor een vraaggesprek over de stand van zaken met betrekking tot de school.
3.4.16.Op 8 april 2014 heeft de heer [naam woordvoerder] , woordvoerder van de Onderwijsinspectie, telefonisch contact gelegd met de heer [naam hoofdredacteur] , de hoofdredacteur van de krant, om zijn ongenoegen uit te spreken over de omstandigheid dat hij wordt geciteerd en/of dat aan hem wordt toegeschreven in het artikel dat hij zou hebben gezegd dat er “zes klachten” bij de Onderwijsinspectie zijn binnengekomen terwijl hij dat niet heeft gezegd of bevestigd. Hij heeft alleen aan de journalist bevestigd dat er een signaal was afgegeven over de Perpetuumschool bij de Onderwijsinspectie.
3.4.17.Op 12 april 2014 is vervolgens een artikel in BN DeStem gepubliceerd met de kop
“Kleine school met ‘mondiale visie’ ”
Dit artikel bevat een interview met [eiser] en mevrouw [naam X] , directeur bedrijfsvoering van de Perpetuumschool.
3.4.18.Op 16 april 2014 heeft [eiser] een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. De conclusie van de Raad voor de Journalistiek van 7 juli 2014 luidt dat [naam journalist] en BN DeStem journalistiek onzorgvuldig hebben gehandeld en de Raad doet de aanbeveling aan BN DeStem om deze conclusie integraal of in samenvatting te publiceren. In de conclusie van de Raad staat bij de beoordeling van de klacht het volgende vermeld:
“De Raad constateert dat in de publicatie van 5 april 2014 een ernstige beschuldiging – te weten: het voeren van een “frauduleuze administratie” – aan het adres van klager is opgenomen, die hem ernstig diskwalificeert.
Deze beschuldiging is in de artikelen toegeschreven aan anonieme bronnen met wie klager bovendien in conflict zou zijn. Noch uit de publicatie noch uit de reactie op de klacht kan de Raad opmaken dat voor de krant voldoende aanleiding bestond om te berichten over klager zoals zij heeft gedaan. De krant had in het artikel meer inzicht moeten geven in het verrichte onderzoek en het beschikbare bronnenmateriaal; dat heeft zij onvoldoende gedaan. Voor de lezers is onvoldoende inzichtelijk en controleerbaar, waarop de ernstige beschuldiging aan het adres van klager is gebaseerd. Hiermee heeft de krant journalistiek onzorgvuldig gehandeld.”
3.4.19.BN DeStem heeft op 9 juli 2014 een samenvatting van de hiervoor genoemde conclusie van de Raad gepubliceerd onder het kopje rectificatie.
3.4.20.Op 10 november 2014 heeft [eiser] Wegener gesommeerd het artikel op de website van de krant te verwijderen en verwijderd te houden en links en/of verwijzingen te doen laten verwijderen van websites die het bericht van de (website van de) krant hebben overgenomen of onderdeel hebben gemaakt van hun eigen berichtgeving.
3.4.21.Bij email van 16 december 2014 heeft Wegener aan [eiser] onder meer medegedeeld dat zij geen grond ziet voor verwijdering van genoemde publicaties.
3.4.22.Na betekening van de dagvaarding heeft Wegener gehoor gegeven aan het verzoek het gewraakte artikel van de website en uit het archief van de krant te verwijderen en verwijderd te houden.