3.1.3.In 2001 heeft Nassy & Wijnmaalen een gesprek gehad met Clever Etiketten, waarna tussen Clever Etiketten en Aegon Schadeverzekering N.V. (Aegon) een “Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en beroepen met polisnummer 702036971” tot stand is gekomen. Het polisblad van 8 december 2002 vermeldt verzekerde bedragen voor diverse rubrieken waaronder rubriek I “Algemene aansprakelijkheid” en rubriek III “Productenaansprakelijkheid”. De Polisvoorwaarden vermelden onder “Begripsomschrijvingen in artikel 1.5.2.:
“Onder schade aan zaken wordt verstaan: Beschadiging, vernietiging, verdwijning alsmede verontreiniging van zaken van anderen dan de verzekeringnemer met inbegrip van de daaruit voortvloeiende schade”.
De Polisvoorwaarden vermelden onder “Omschrijving van de dekking” in artikel 2.7.6.:
“Geleverde zaken/verrichte werkzaamheden. Uitgesloten is de aansprakelijkheid: a. voor schade aan geleverde zaken, alsmede voor schade en kosten verband houdende met het terugroepen, vervangen, verbeteren of herstellen van geleverde zaken.”
Onder “Aanvullende uitsluitingen en bijzondere uitsluitingen” is in artikel 16.2 nog vermeld:
“Niet verzekerd is de aansprakelijkheid voor schade door zaken zoals omschreven in rubriek III.”
3.1.4.Clever Etiketten hanteert in overeenkomsten met haar klanten “Leveringsvoorwaarden voor de Grafische Industrie” zoals opgesteld door het KVGO. Deze luiden onder meer:
“Artikel 10: Onderzoek bij aflevering
1. De opdrachtgever is gehouden met bekwame spoed na aflevering te onderzoeken of de leverancier de overeenkomst deugdelijk is nagekomen en voorts gehouden de leverancier er terstond schriftelijk van in kennis te stellen zodra hem het tegendeel blijkt.
De opdrachtgever dient het evenbedoeld onderzoek en de desbetreffende kennisgeving te doen binnen uiterlijk 14 dagen na aflevering.
2. De leverancier is steeds gerechtigd een nieuwe deugdelijke prestatie, in de plaats van een eerdere ondeugdelijke prestatie te stellen, tenzij het verzuim niet herstelbaar is.
3. De nakoming van de overeenkomst geldt tussen partijen als deugdelijk indien de opdrachtgever in gebreke is gebleven het onderzoek of de kennisgeving bedoeld in lid 1 van dit artikel tijdig te doen.
4. Indien de in het eerste lid van dit artikel bedoelde termijn van 14 dagen naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ook voor een zorgvuldig opdrachtgever als onaanvaardbaar kort moet worden beschouwd, zal deze termijn worden verlengd tot uiterlijk het eerste
moment waarop het onderzoek respectievelijk het in kennis stellen van de leverancier voor de opdrachtgever redelijkerwijs mogelijk is.
5. De prestatie van de leverancier geldt in elk geval tussen partijen als deugdelijk indien de opdrachtgever het geleverde of een gedeelte van het geleverde in gebruik heeft genomen, heeft bewerkt of verwerkt, aan derden heeft geleverd, respectievelijk in gebruik heeft doen nemen, heeft doen bewerken of verwerken of aan derden heeft doen leveren, tenzij de opdrachtgever het bepaalde in het eerste lid van dit artikel in acht heeft genomen.”
“Artikel 20: Aansprakelijkheid
1. De aansprakelijkheid van de leverancier uit hoofde van de overeenkomst met opdrachtgever is beperkt tot een zodanig bedrag als naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid in verhouding staat tot de overeengekomen prijs.
2. De leverancier is niet aansprakelijk voor schade van welke aard ook die ontstaat doordat opdrachtgever de vervaardigde zaken na aflevering in gebruik heeft genomen, heeft bewerkt of aan derden heeft geleverd, respectievelijk in gebruik heeft doen nemen, heeft doen bewerken of verwerken of aan derden heeft doen leveren.
3. De leverancier is voorts niet aansprakelijk voor schade in de vorm van omzetderving of verminderde goodwill in het bedrijf of het beroep van de opdrachtgever.
4. De leverancier is eveneens niet aansprakelijk voor schade aan door hem van de opdrachtgever ontvangen en door de leverancier te bedrukken, te bewerken of te verwerken materiaal of producten, indien de opdrachtgever de leverancier niet uiterlijk bij het aangaan van de overeenkomst opgave heeft gedaan van de eigenschappen en de aard van deze materialen of producten en deugdelijke informatie heeft verstrekt over de toegepaste voorbewerkingen en de toegepaste oppervlaktebewerkingen.
5. Indien de leverancier terzake van enige schade, waarvoor hij krachtens de overeenkomst met de opdrachtgever c.q. deze leveringsvoorwaarden niet aansprakelijk is, door een derde
aansprakelijk wordt gesteld, zal de opdrachtgever hem terzake volledig vrijwaren en de leverancier alles vergoeden wat hij aan deze derde dient te voldoen.”
3.1.9.Bij brief van 23 december 2011 heeft Clever Etiketten Nassy & Wijnmaalen aansprakelijk gesteld voor geleden en te lijden schade in verband met voormelde foutieve etiketten. Hieraan heeft zij het volgende ten grondslag gelegd.
“Cliënte is van mening dat Nassy-Wijnmaalen tegenover haar niet de zorg heeft betracht die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsgenoot mag worden verwacht. Tot de taak van Nassy-Wijnmaalen - het waken voor de belangen van de verzekeringnemers bij de tot haar portefeuille behorende verzekeringen - behoort in beginsel ook dat Nassy-Wijnmaalen cliënte tijdig opmerkzaam maakt op bij haar bekende feiten welke gevolgen kunnen hebben voor de dekking van de tot haar portefeuille behorende verzekeringen.
Cliënte heeft in het verleden meerdere malen aan Nassy-Wijnmaalen de vraag voorgelegd of
vergelijkbare schade door haar verzekering bij Aegon was gedekt. Dit heeft zij onder andere
gedaan op:
- 25 juni 2010 nadat cliënte aansprakelijk was gesteld door OK Nutripet BV voor schade
doordat cliënte verpakkingsmateriaal had aangeleverd met een foutieve EAN code;
- 30 september 2010 nadat cliënte bekend was geworden met het feit dat door haar, ten
behoeve van kunststof bakjes, geleverde etiketten deels loskwamen na het verpakken van een maaltijd en het pasteurisatieproces.
Nu cliënte aan Nassy-Wijnmaalen in het verleden meerdere keren de vraag heeft voorgelegd of vergelijkbare schades door haar verzekering bij Aegon werd gedekt, had Nassy-Wijnmaalen tijdig moeten opmerken dat de verzekering bij Aegon niet de gewenste dekking had en cliënte daarover moeten informeren. Nassy-Wijnmaalen heeft dit nagelaten en heeft dus niet de zorg betracht die cliënte van een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsgenoot had mogen verwachten.”
Clever Etiketten heeft deze aansprakelijkheidsstelling bij brief van 30 april 2014 herhaald. Nassy & Wijnmaalen heeft aansprakelijkheid afgewezen. Daarom is Clever Etiketten deze procedure gestart.