3.1.Tussen [naam eiser] en [naam vereniging] staat als enerzijds gesteld en anderzijds niet of onvoldoende weersproken en op grond van de onbestreden inhoud van de overgelegde producties het volgende vast.
[naam minderjarige] (hierna: [naam minderjarige] ), de zoon van [naam eiser] , is een leerling van het [naam school] te [plaatsnaam] , waar hij VMBO-onderwijs volgt en waarvan [naam vereniging] het bevoegd gezag is.
In het tweede schooljaar werd tijdens de gymles op 10 september 2013 voor de tweede keer in dat schooljaar het tikspel pionnenroof gespeeld (hierna: het tikspel), welk spel [naam minderjarige] in het eerste schooljaar ook heeft gespeeld. Tijdens dit tikspel moet de ‘aanvaller’ een pion wegnemen bij de ‘tikker’ voordat hij getikt wordt.
Het tikspel werd onder leiding van gymdocent [naam gymdocent] gespeeld, die in dienst was van [naam vereniging] en bevoegd was om bewegingsonderwijs te geven (hierna: de gymdocent). Op de gymdocent rust een (bijzondere) zorgplicht ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van de leerlingen die aan zijn zorg zijn toevertrouwd en onder zijn toezicht staan, op grond waarvan hij voldoende veiligheidsmaatregelen dient te treffen om de kans op een ongeval en/of letsel te beperken of te voorkomen. Tijdens het tikspel op 10 september 2013 hield de gymdocent toezicht ter hoogte van de pionnen, waar de meeste interactie plaatsvond. Omdat de sfeer gedurende dit tikspel goed was, was er voor de gymdocent geen aanleiding om in te grijpen of om extra veiligheidsmaatregelen te treffen.
[naam minderjarige] was tijdens het tikspel een ‘aanvaller’ en wilde een pion wegnemen. Op het moment dat een medeleerling hem wilde tikken, zakte hij door zijn knieën, waardoor hij door de hand van deze medeleerling tegen zijn oor werd geraakt.
Op 18 september 2013 constateert de huisarts een scheurtje in zijn linker trommelvlies, dat later is hersteld.
De gymdocent heeft de verzekeraar van de school op diens verzoek en aan de hand van een vragenlijst - voor zover van belang - het volgende laten weten:
“(…) Het tikspel is niet risicovol. De aanvallende leerlingen proberen een pion bij de verdedigende partij weg te halen en zorgen ervoor dat ze niet getikt worden. Worden ze getikt dan zijn ze af. De verdedigende partij probeert een aanvaller te tikken vooraleer hij/zij een pion in de hand heeft. (…)
Dit was de tweede keer dat de docent het spel met de klas speelde. (…)
Zijn daarbij eerder ongevallen gebeurd?
Neen. (…)
Bij de instructie voorafgaande aan het spel wordt uitgelegd hoe het spel werkt en wordt verteld wat leerlingen mogen doen. Daarnaast is er een fysieke veiligheidsmaatregel toegepast d.m.v. een veilige zone die groot genoeg is, voor de aanvallers, om uit te lopen. (...)
Vooraf wordt dus verteld wat de regels van het spel zijn, en hoe er getikt wordt. Het is een tikspel, dus er wordt getikt en niet geduwd.
(…) welke instructie heeft de docent gegeven?
Bedoeling is om een pion bij de tegenpartij, die met de hand tegen de muur staan, weg te halen en dit doe je zonder getikt te worden. Word je getikt dan ben je af en kom de leerling naast de docent op de bank zitten. Als een pion thuis, in de veilige zone, wordt gebracht dan mogen alle aanvallers terug in het veld. Word je getikt door een verdediger en heb je een pion in je hand dan mogen alle verdedigers terug in het veld (…)”
De advocaat van [naam eiser] heeft [naam vereniging] bij brief van 22 november 2013 aansprakelijk gesteld voor de gestelde schade. De verzekeraar van [naam vereniging] heeft [naam eiser] bij brief van 10 februari 2014 laten weten dat zij [naam vereniging] niet aansprakelijk acht.
[naam eiser] heeft de kantonrechter bij brief van 9 april 2015 verzocht om een machtiging te verlenen, zodat hij [naam minderjarige] in rechte kan vertegenwoordigen. Bij beschikking van 10 april 2015 heeft de kantonrechter deze machtiging verleend. [naam eiser] heeft vervolgens onderhavige procedure aanhangig gemaakt.